galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού – έμπλεξε σε περιπέτειες ο Ολυμπιακός

Posted by akilas στο 25 Μαρτίου 2011

Ανάμεικτα συναισθήματα είχε η σημερινή ημέρα με τον Παναθηναϊκό να θριαμβεύει μέσα στην Βαρκελώνη απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης με 71-75 και τον Ολυμπιακό να ηττάται άνετα από τη Σιένα μς 65-82.

Αρκετό ζάπινγκ είχε η σημερινή ημέρα οπότε δεν μπορώ να έχω συνολική άποψη για κάθε παιχνίδι. Δεν θέλω να ασχοληθώ με τον αγώνα του Ολυμπιακού γιατί τον παρακολούθησα λιγότερο  αφού δεν έβλεπα πως θα μπορούσε να  γυρίσει το παιχνίδι με την άμυνα που έπαιζε. Θα ασχοληθώ αποκλειστικά με τη νίκη του Παναθηναϊκού.

Πριν τη σειρά με τη Μπαρτσελόνα ο ηγέτης του Παναθηναϊκού δήλωσε , ενώ και ο Μαϊκ Μπατίστ έδινε με τα γραφόμενά του το στίγμα της διάθεσης των παικτών του Παναθηναϊκού, των πρωταθλητών Ευρώπης πριν μια 2ετια. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι, μεταξύ αυτών και εγώ, θεωρούσαν τη Μπαρτσελόνα σαν το μεγάλο φαβορί της σειράς έδωσε εκείνο το έξτρα κίνητρο στους παίκτες του Παναθηναϊκού.

Είχα καιρό να δω να γυαλίζει το μάτι του συνήθως μαλθακού Αντώνη Φώτση, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης βγήκε εντελώς από το καβούκι του, αφήνοντας να βγουν προς τα έξω και οι εκτελεστικές του δυνατότητες. Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού για πρώτη φορά στα μάτια μου αγωνιζόταν έστω και οριακά, πρώτα για την εκτέλεση και έπειτα για την δημιουργία, κερδίζοντας και σήμερα την αναγνώριση του Ισπανικού τύπου. Παραθέτω ένα σχετικό άρθρο του Αντρες Χιμενεθ που αναφερόταν στο προηγούμενο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα όπου μεταξύ άλλων παρομοιάζει τον Δημήτρη Διαμαντίδη με τον Τζόρνταν!

Ο τρόπος με τον οποίο σουτάρει ο Διαμαντίδης αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού ειδικά αν αναλογιστούμε από που ξεκίνησε και που έφτασε. Είναι με διαφορά ο πληρέστερος Έλληνας παίκτης και σε πληθωρικότητα παραπέμπει στον μεγάλο Φάνη Χριστοδούλου.

Μεγάλη εντύπωση από το πρώτο κιόλας παιχνίδι μου έκανε η όλη συμπεριφορά του Ομπράντοβιτς. Κόκκινος σαν το παντζάρι από το πρώτο λεπτό, συνεχώς φωνές, πάθος αστείρευτο. Το πάθος του θύμιζε άνθρωπο που έπαιζε την ζωή του στο παρκέ.

Διαιτητοκεντρική εντελώς ήταν η σημερινή περιγραφή του Φίλιππα Συρίγου, περιγραφή η οποία μόνο ένα πράγμα έκανε συνεχώς χωρίς να το θέλει ο εν λόγω δημοσιογράφος: αδίκησε και το ίδιο το μπάσκετ αλλά κυρίως την προσπάθεια του Παναθηναϊκού. Συνεχώς σφαγές, συνεχώς αντιαθλητικά και τσεκούρια, φάουλ που δεν δίνονταν, βολές που δεν υπήρχαν……..

Δεν μπορεί ο Φίλιππας Συρίγος να κριτικάρει όποιον παίκτη (βλέπε Παπαλουκά) αναφέρεται στη διαιτησία και ειδικά όταν σχετίζεται με τον Παναθηναϊκό και έπειτα να αναγάγει ένα πολύ όμορφο παιχνίδι σε ζήτημα εξόχως διαιτητικό. Δεν μπορεί να παραδέχεται π.χ. ότι λόγω της μακρινής θέσης δεν είδε ότι το τρίποντο ήταν δίποντο και έπειτα από την ίδια περίπου θέση να βλέπει τα πεντακάθαρα φάουλ…..

Παμε με πινελιές τώρα σε αγωνιστικά πραγματάκια:

  • πάλι καλά που είδαν όλοι σήμερα ότι ο Καλάθης μπορεί, αρκεί ο προπονητής του να τον πιστεύει, να του δίνει χρόνο και πλάνο.
  • παλικάρι ο Μπατίστ για ένα ακόμα παιχνίδι
  • μπορεί ο Διαμαντίδης να έβαλε αρκετούς πόντους σήμερα αλλά η απόδοσή του δεν συγκρίνεται με την προχθεσινή. Στα συν του ήταν τα συνεχόμενα τρίποντα στο διάστημα που γύρισε ο Παναθηναϊκός το παιχνίδι, τρίποντα που μόνο μεγάλοι παίκτες πετυχαίνουν
  • εξαιρετικός ο Σάτο
  • δεν περίμενα να έχει μηδενικό χρόνο συμμετοχής ο Τεπιτς
  • πολύ καλή άμυνα ο Παναθηναϊκός με συνεχείς αλλαγές, 1 μαν του μαν 4 μποξ, προσαρμογές, βοήθειες…
  • ο Καλάθης έκανε καλή δουλειά ξανά στον Ναβάρο, ο οποίος έβαλε κάποια μεγάλα καλάθια
  • μας έφαγε με το χαντς τσεκινγκ ο σπίκερ, αλλά στα αντίστοιχα του Παναθηναϊκού (βλέπε σε Βάσκεθ ίδια φάση) τσιμουδιά..
  • όπως εκοσικάτι χρόνια πριν έτσι και τώρα ο Φ.Συρίγος δεν κατάλαβε ότι ο Φώτσης δεν έχει βολές:
  • το πρόσωπο του Νίκολας όταν μπήκε κάποια στιγμή στο Β ημίχρονο ήταν λες και έμπαινε να παίξει μονάκι στην παιδική χαρά!!
  • τραγική η κάλυψη του παιχνιδιού αναφορικά με τα ριπλει τα οποία ήταν ελάχιστα.
  • παρά το γεγονός ότι θεωρούσα τη Μπαρτσελόνα φαβορί, είχα πάντα μέσα την αίσθηση ότι ο Ζοτς είναι ο μόνος που σε τέτοιες σειρές μπορεί να αποκλείσει την καλύτερη ομάδα των τελευταίων 2 ετών.
  • γιατί(;) κράζει τον Ναβάρο ο Φ.Συρίγος αφού ο σκοπός αγιάζει τα μέσα όταν επιτυγχάνεται!!

Αν φόραγε τα πράσινα ο Λα μπόμπα τότε θα τον αποθέωνε σαν τον μεγαλύτερο ταχυδακτυλουργό όλων των εποχών:

  • το κοινό της Μπαρτσελόνα είναι άκρως μπασκετικό αφού συμμετέχει σε εκείνα τα σφυρίγματα που είναι αμφιλεγόμενα, μεταδίδοντας στους διαιτητές το αίσθημα ότι αδικήθηκαν.

 

Εκτιμώ πλέον ότι και οι δύο σειρές είναι πλέον στο 50-50. Καλή επιτυχία και στους 2 μεγάλους.

Υ.Γ.1. Δυστυχώς λόγω απίστευτου φόρτου εργασίας μέχρι και την προσεχή Πέμπτη με δυσκολία προλαβαίνει να παρακολουθήσω τα μπασκετικά δρώμενα. Θέλω να πιστεύω ότι την άλλη Πέμπτη θα «ξεμπουκώσω» και εγώ μπασκετικά καθώς μην ξεχνάμε τα ματσάκια είναι πλέον όλα στο 1-1 και αναμένονται ματσάρες.

Σχολιάστε