galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Γαλλία – Λιθουανία στον τελικό του Ευρωμπάσκετ 2013

Posted by akilas στο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκαν οι ημιτελικοί του Ευρωμπάσκετ και το ζευγάρι του τελικού είναι το Γαλλία-Λιθουανία. Οι Λιθουανοί κατάφεραν και νίκησαν σχετικά εύκολα σε ένα πολύ δυνατό παιχνίδι τους Κροάτες με 77-62 χάρη στην εξαιρετική για μια ακόμη φορά άμυνα τους έργο κατεξοχήν του Γιόνας Καζλάουσκας. Πρέπει να σημειωθεί ότι Κροατες και Λιθουανοί έπαιξαν προημιτελικούς και ημιτελικούς μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες με τους δε Λιθουανούς να έχουν κοντά στις 18 τυπικά ώρες να ξεκουραστούν!! Έχει απόλυτο δίκιο να παραπονιέται ο Γιόνας Καζλάουσκας για το εξοντωτικό πρόγραμμα του Ευρωμπάσκετ και ας φρόντισε η ομάδα του να μην επηρεαστεί καθόλου από αυτό. Κατ’ ελάχιστο θα έπρεπε να παίξουν το παιχνίδι αυτό το βράδι. Ας θυμηθούμε ένα σχετικό άρθρο που είχαμε γράψει πάλι για τις ανισότητες που δημιουργεί το σύστημα διεξαγωγής του Ευρωμπάσκετ του:

– 2007 με τίτλο: Άδικο το σύστημα διεξαγωγής του Ευρωμπάσκετ

– 2009 με τίτλο: Η ώρα του χιαστί 

και άλλο ένα που είναι στην αντίθετη κατεύθυνση με τίτλο: «Ο μύθος της κούρασης»

Οι Λιθουανοί λοιπόν βρήκαν τη δύναμη και επιβλήθηκαν των Κροατών χάρη στην εκπληκτική τους άμυνα, η οποία ήταν αρκετές φορές στα όρια του φάουλ όπως άλλωστε προσπάθησαν να κάνουν οι Κροάτες αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι ψηλοί των Λιθουανών σφράγισαν τη ρακέτα τους, ενώ στην επίθεση οι Κλέιζα, Καλνιέτις και Μασιούλις ΄ήταν καταπληκτικοί και έβαλαν τους 63 από τους 77 πόντους των Λιθουανών!kleiza_s

Στον άλλο μεγάλο ημιτελικό οι Γάλλοι του Τόνι Πάρκερ κατάφεραν να κερδίσουν τη μεγάλη τους αντίπαλο Ισπανία στην παράταση με 75-72, με τον Τόνι Πάρκερ να κάνει ότι θέλει την άμυνα των Ισπανών. Ο Γάλλος σταρ ξεκίνησε το παιχνίδι με αντίπαλο τον Ρίκι Ρούμπιο και έβαλε αμέσως αμέσως 10 πόντους με χαρακτηριστική ευκολία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μετρήσεις στο ΝΒΑ Πάρκερ και Ρούμπιο το 2012 ήταν οι 2 πιο γρήγοροι παίχτες του ΝΒΑ σύμφωνα με την πηγή 

με τον Πάρκερ να πιάνει μέγιστη ταχύτητα σε αγώνα 20,9 μίλια την ώρα και τον Ρούμπιο 19,4 μίλια την ώρα και τους Ροουζ – Ουέστμπρουκ να βρίσκονται στα 17 μίλια περίπου.

Ανέφερα τα παραπάνω για τις μετρήσεις ταχύτητας γιατί βλέπντας χθες τον Ρίκι Ρούμπιο μετά τον σοβαρό τραυματισμό του δεν μου θύμισε σε καμία περίπτωση τον γοργοπόδαρο μπασκετμπολίστα που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Κατά τη γνώμη μου θέλει ακόμα χρόνο για να επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι Γάλλος σταρ ήταν αυτός που κράτησε τη Γαλλία στο 1ο ημίχρονο όπου είχε αν δεν κάνω λάθος τους 14 από τους 20 συνολικά πόντους της ομάδας του. Οι συμπαίκτες του είχαν μόλις 3/20 σουτ. Στο Β ημίχρονο ο Πάρκερ έμεινε σταθερά καλός, ενώ οι συμπαίκτες του μπήκαν επιτέλους στο παιχνίδι με αποτέλεσμα η επιθετική συγκομιδή της Γαλλίας να φτάσει στους 45 πόντους στο Β ημίχρονο και οι μπλε να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση.

Οι Ισπανοί εγκλωβίστηκαν λίγο με τη ζώνη των Γάλλων στο Β ημίχρονο , αλλά κυρίως έχασαν γιατί δεν κατάφεραν να περιορίσουν τον Πάρκερ και γιατί δέχτηκαν 45 πόντους στο Β ημίχρονο επίδοση στην οποία δεν μας είχαν συνηθίσει φέτος. Ο Ορένγκα προβλέπεται να γίνεται γρήγορα παρελθόν, ενώ έλειψε αρκετά απο τους Ισπανούς άλλος ένας σοβαρός ψηλός. Ακόμα και ο Ρέγες μια χαρά θα έκανε τη δουλειά του..

Στον τελικό όλα είναι ανοιχτά και πολλά θα κριθούν από την αμυντική επίδοση των Λιθουανών στον Τόνι Πάρκερ. Ευπρόσδεκτες γνώμες, απόψεις, σχόλια και προγνωστικά για το Ευρωμπάσκετ που ολοκληρώνεται αύριο.

Σχολιάστε