galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Σχολιάζοντας μια δημοσιογραφική άποψη.

Posted by akilas στο 11 Αυγούστου 2009

Θα ήθελα να σχολιάσω σήμερα ένα άρθρο που διάβασα τυχαία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μου διακοπών. Πρόκειται για το άρθρο του Κώστα Μπατή στην εφημερίδα «Πράσινη» στις 8 Αυγούστου 2009 με τίτλο: «Ίδρυμα παροχής εύκολου χρήματος».images

Ειλικρινά έμεινα έκπληκτος όταν διάβασα το συγκεκριμένο άρθρο και αυτός είναι ο λόγος που θέλω να το σχολιάσω. Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Κ.Ι.Μπατής είχε αγωνιστεί στο παρελθόν με τα χρώματα του Παναθηναϊκού και έχει φορέσει και τα χρώματα της Εθνικής στις διοργανώσεις αυτές. Επίσης όλοι θυμόμαστε ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ήταν ο κεντρικός σχολιαστής μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού όταν στη δεκαετία του 90 είχε πάρει τα δικαιώματα της Α1.

Θα αναφερθώ αποσπασματικά σε κάποια σημεία του άρθρου, δηλώνοντας ότι δεν έχω βρει διαδικτυακά όλο το άρθρο ώστε να έχετε την πλήρη εικόνα. Αν κάποιος γνωρίζει που μπορώ να βρω στο διαδίκτυο όλο το άρθρο θα βοηθούσε αρκετά αν και από την αναφορά που θα κάνω θέλω να πιστεύω ότι θα καλύψω όλα σχεδόν τα σημεία του άρθρου.

Στην αρχή γίνεται αναφορά ότι θα γίνει από τον δημοσιογράφο αναφορά στις εξελίξεις του «θρύλου». Λίγο πιο κάτω: «Έτσι ο «θρυλος» έγινε «θρήνος» και ταυτόχρονα περίγελος του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Διότι, φίλτατοι, στον επαγγελματικό αθλητισμό το λάθος που επαναλαμβάνεται μαρτυρά …..». Εκεί όπου τοποθέτησα τις τελίτσες γίνεται αναφορα για την επιπολαιότητα, προχειροτητα και ανικανότητα των ανθρώπων που διαχειρίζονται την τύχη του συλλόγου.

Λιγο πιο κάτω συνεχίζει αναφέροντας: «Πέρυσι, τι λέω, μάλλον πριν από λίγους μήνες όλη η Ελλάδα γέλαγε με το ηγεμονικό συμβόλαιο του Πάργκο, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα να ενισχύσει τον «έφηβο». Γίνεται στη συνέχεια αναφορά στο ότι αντιμετώπιζε προβλήματα τραυματισμού και ότι «Τα σαϊνια στο Φάληρο χαμπάρι δεν πήραν και έτσι ο Αμερικανός υπέγραψε συμβόλαιο, έκανε χειμερινές διακοπές, είχε τζάμπα «bodyline» …» .

Μετά από τα παραπάνω μπαίνει στο παιχνίδι και ο Κελάτι, προφανώς με αφορμή το πρόβλημα τραυματισμού που διαγνώστηκε ότι έχει από τους ιθύνοντες του Ολυμπιακού: «Σκεφτείτε τώρα τους δύο Αμερικανούς να συναντιούνται σε ένα μπαρ και να λένε λεπτομέρειες για τα συμβόλαια που υπέγραψαν με τον «έφηβο». Ο ένας θα σταυρώνει τον άλλο, αφού τέτοια τύχη σπανίως έχουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.….»

Πιο κάτω ο κος Μπατής συνεχίζει: «Μακάρι να ήταν η ζωή τόσο γενναιόδωρη με πολλούς ανθρώπους. Όμως και αυτή κάνει τις δικές της επιλογές και συνήθως ευνοεί τους ανθρώπους που ολοκληρώνουν συμφωνίες με τους ανίκανους. Και από ότι φαίνεται ο «έφηβος» έχει το σημαντικό προνόμιο να έχει πολλούς ανίκανους στη δούλεψή του».

Με τον παραπάνω τρόπο ολοκληρώθηκε το άρθρο και η έκπληξη μου όταν ολοκλήρωσα την ανάγνωσή του ήταν μεγάλη.

Πάμε λίγο να δούμε τα σημεία που αναφέρει ο Κ.Ι.Μπατής. Είναι γεγονός ότι οι αφοι Αγγελόπουλοι έχουν δώσει σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερα λεφτά από εκείνα που θα μπορούσαν να πάρουν κάποιοι παίκτες από την αγορά. Κυρίως για τον Τσίλντρες μπορεί να ειπωθεί αυτό. Επίσης κάποιοι παίκτες επι της εποχης των αφων Αγγελοπουλων πήραν περισσότερα χρήματα από αυτά που απέδωσαν αν και είναι σχετικό αυτό που αναφέρω.

Για να μην ξεφεύγω από το θέμα του άρθρου, είναι γεγονός ότι ο Πάργκο είχε όταν ήρθε στον Ολυμπιακό πρόβλημα τραυματισμού και αυτός είναι ο λόγος που δεν θέλουν να πληρώσουν το χρέος τους προς τον παίκτη σύμφωνα με το άρθρο. Σύμφωνα με άρθρο του Γ. Ντεντοπουλου ο παίκτης θα έπαιρνε 1,1 εκ. δολλάρια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Σίγουρα ο Πάργκο δεν προσέφερε πολλά είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω μη προσαρμογής του στην ομάδα είτε λόγω κακής χρησιμοποίησής του από τον τεχνικό της ομάδας.

Παρ όλα τα παραπάνω ο Τζανέρο Πάργκο κατάφερε και υπόγραψε συμβόλαιο με τους Σικάγο Μπουλς έναντι 2 εκατομμυριων δολλαρίων το χρόνο.  Να υποθέσω ότι θεωρεί και το επιτελείο των Μπουλς ο κύριος Μπατής ανίκανο, επιπόλαιο και με ερασιτεχνική νοοτροπία;Επίσης να υποθέσω ότι και στους Μπουλς ο Πάργκο θα συνεχίσει τις χειμερινές διακοπές του και τα bodyline!!!

Επίσης ήθελα να ρωτήσω τον εν λόγω δημοσιογράφο, αν σε περιπτώσεις που στο παρελθόν η ομάδα που αγωνίστηκε έκανε δαπανηρές και ανούσιες μεταγραφές καταδίκαζε αντίστοιχες «σπατάλες»;

Για τον Κελάτι τα πράγματα είναι λίγο θολά. Άλλοι μιλάνε για συμβόλαιο , άλλοι για προσύμφωνο , με την κρατούσα άποψη να θέλει τον Κελάτι να έχει υπογράψει προσύμφωνο ή να υπάρχει όρος ενεργοποίησης του συμβολαίου μόνο εαν περάσει με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις. Αν ισχύει το τελευταίο δεν μπορώ να καταλάβω με ποια βεβαιότητα μιλάει ο κύριος Μπατής για το πως οι Πάργκο – Κελάτι θα τα λένε σε μπαρ για τα πλουσιοπάροχα συμβόλαια που υπέγραψαν χωρις να κάνουν απολύτως τίποτα.

Έστω και ότι ο Κελάτι έχει υπογράψει συμβόλαιο χωρις να υπάρχει ο όρος των εξετάσεων και έχει το πρόβλημα που λέγεται με τους κοιλιακούς. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Μπατή  ποια μπασκετική λογική υπαγορεύει ότι αν  μπει τώρα στο χειρουργείο και επιστρέψει σε δύο μήνες, δηλαδή τον Οκτώβρη, θα έχει τελειώσει η χρονιά και θα κάθεται μέχρι το καλοκαίρι να τρώει τα λεφτά του συμβολαίου του;  Μάλλον μια πράσινη μπασκετική λογική το υπαγορεύει.

Αυτά και άλλα πολλά μπορούν να ειπωθούν για το άρθρο του κύριου Μπατή. Το γεγονός ότι οι αφοι Αγγελόπουλοι έχουν κάνει λάθος σε κινήσεις (4ετες σε Μασιγιάουσκας….)  που έχουν κάνει για το καλό της ομάδας δεν σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να ειρωνεύεται, να προσβάλλει ή και να δημιουργεί φανταστικά σενάρια προκειμένου να ικανοποιήσει τους αναγνώστες της εφημερίδας στην οποία δουλεύει. Όταν κάποιος σκεφτεί ότι ο δημοσιογράφος αυτός μετέδιδε παιχνίδια όλων των ομάδων της Α1 τότε ο «αναδρομικός» προβληματισμός μου μεγαλώνει.

5 Σχόλια to “Σχολιάζοντας μια δημοσιογραφική άποψη.”

  1. Undertaker said

    Με πράσινο στυλό το γραψε.Μάλλον προσπαθεί να βγάλει την χερούκλα του από την γυάλα(απίστευτα μικρή για το χέρι του) που είχε για κληρωτίδα στην εκπομπή πριν κάμποσα χρόνια.

  2. Bobos said

    Sorry φίλε, αλλά νομίζω πως και συ πως είσαι και συ λίγο φάουλ. Κάθεσαι και δίνεις τόση σημασία σε ΜΠΟΥΡΔΕΣ του Μπατή σε μια ΚΑΘΑΡΑ ΟΠΑΔΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ και καταλήγεις κατ’ εμε να πέφτεις και συ θύμα του οπαδισμού.

    Αν ήταν ρεπόρτερ του Ολυμπιακού θα έλεγες τα ίδια; Μάλλον δεν έχεις διαβάσει ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ποτε… και μάλλον έχεις ξεχάσει τις «ευχές» που έστειλε ο Μελάγιες στον τελικό κυπέλου…

    Anyway δεν είμαι δικηγόρος κανενός ούτε φοράω οπαδικές παροπίδες. Το τι κάνει στην πρασινοφυλλάδα ο Μπατής και ο κάθε Μπατης δεν με απασχολεί καθόλου. Απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό που απλά θέλει να διαβάζει τέτοια νέα… Είμαι κατά των οπαδικών ΜΜΕ γενικά.

    Αν ήταν πχ περιγραφή αγώνα στη κρατική TV και ήταν μεροληπτικος υπέρ κάποιου να σου δώσω όσο δίκιο θέλεις. Θεωρώ για να τελειώνουμε πάντως πως είναι υπερβολίκη η αντιδρασή σου για το θέμα…

  3. akilas said

    Είναι δεκτή η άποψή σου αλλά δεν θεωρώ υπερβολική την αντίδρασή μου. Μπορεί κάποιος να σκεφτεί γιατί δεν έκανες άρθρο για τον Μελάγιες και την αντίδρασή του και κάνεις για τον Μπατή π.χ. Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν κρινόμαστε και για αυτά που γράφουμε και για αυτά που παραλείπουμε να γράφουμε.

    Δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι κάποιος δημοσιογράφος που κάποτε σχολίαζε όλες τις ομάδες όταν πηγάινει σε μια πράσινη – κόκκινη και κίτρινη εφημερίδα γίνεται αντίστοιχα κόκκινος- πράσινος – κίτρινος. Νομίζω ότι τότε παύει να είναι δημοσιογράφος.

    Επιπρόσθετα δεν μου αρέσει το φαινόμενο κάποιος να είναι τη μια στιγμή δημοσιογράφος και την άλλη σε κάποιο κόμμα. Με κάνει να προβληματίζομαι αναδρομικά.

    Απ όσο θυμάμαι τον Μπατή στις μεταδόσεις του δεν είχα πρόβλημα μεροληπτικής αντιμετώπισης. Όμως δεν μπορώ να κρύψω την έκπληξή μου για τη «μεταμόρφωση» έστω και για ένα άρθρο γιατί δεν έχω συνολική εικόνα για το τι γράφεται σε οπαδικές εφημερίδες καθώς δεν διαβάζω συχνά οπαδικές εφημερίδες.

    Θα νομίζεις ότι με το άρθρο μου είναι σαν να ανακάλυψα την Αμερική. Υπενθυμίζω ότι δεν αναφέρομαι στην Πράσινη συγκεκριμένα αλλά σε έναν δημοσιογράφο, τον οποίο τουλάχιστον εγώ δεν τον έχω συνηθίσει σε τέτοια άρθρα – απόψεις.

    Υ.Γ.1. Όταν έγραφα το άρθρο σκεφτόμουν να βάλω για την αντίδραση του Μελάγιες!
    Υ.Γ.2. Έχω την εντύπωση ότι τόση ειρωνεία και τέτοιες εκφράσεις δεν βρίσκεις συχνά σε μπασκετικούς δημοσιογράφους.

  4. scire10 said

    Καταρχήν είναι αστείο να λες «(…) Επίσης όλοι θυμόμαστε ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ήταν ο κεντρικός σχολιαστής μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού όταν στη δεκαετία του 90 είχε πάρει τα δικαιώματα της Α1.». Τί «μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού»; Φοβάσαι μην κατηγορηθείς για γκρίζα διαφήμιση; 🙂

    Σε ότι αφορά τον Μπατή απλά άργησες να τον πάρεις χαμπάρι. η μεταμόρφωση έχει συντελεστεί εδώ και αρκετούς μήνες. Γενικά είναι λίγο τραγικός και η στήλη του το ίδιο. Μέχρι και η φωτογραφία που έχει στην στήλη του με ένα παλτό λες και είναι στις ρωσικές στέπες είναι τραγική. Δεν αξίζει να ασχολείσαι ιδιαίτερα…

  5. akilas said

    Τελικά υπάρχει συμβόλαιο;
    http://greekhoopz.blogspot.com/2009/08/blog-post_13.html

    Αν υπέγραψε συμβόλαιο και έπειτα επικαλούνται στον Ολυμπιακό για μια κήλη ότι δεν είναι ικανός να παίξει τότε….Το ζήτημα είναι αν έχει υπογράψει συμβόλαιο ή προσύμφωνο.

    Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού μοιάζει με βάρκα την οποία ο άνεμος την πηγαίνει εδώ και εκεί.

Σχολιάστε