galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Να μετακινηθεί η γραμμή του τρίποντου;

Posted by akilas στο 6 Μαρτίου 2008

Με αφορμή την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Δαμιανό Παπαχατζή για το μπασκετικό περιοδικό All star basket θα αφιερώσω τέσσερα με πέντε ποστάκια σχετικά με τις ερωτήσεις της έρευνας. Στα ποστάκια αυτά θα γίνει και σχολιασμός των απαντήσεων που έδωσαν οι προπονητές της Α1.

paok1518.jpg

Θα ξεκινήσω από την παρακάτω ερώτηση:

Να μεταφερθεί η γραμμή του τριπόντου από τα 6,25μ. στα 7,25 μ

  • Αντίθετοι γενικά με την αλλαγή του τριπόντου από τα 6,25μ. ήταν οι Ομπράντοβιτς, Γιαννάκης, Μάρκοβιτς, Ζούρος, Μπατζώκας ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Σύμφωνα με τον κύριο Ζούρο θα υπάρξει αλλοίωση του χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ λόγω αδυναμίας προσαρμογής των ψηλών στην αλλαγή αυτή, ο Ζοτς διαφωνεί λόγω του γεγονότος ότι θα ενισχυθεί η σημασία της ζώνης και θα περιοριστεί το θέαμα, ενώ ο Παναγιώτης Γιαννάκης θέτει και αυτός θέμα προσαρμογής των παικτών στην αλλαγή αυτή καθώς και το ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι διαστάσεις των γηπέδων!

Αυτή η αλλαγή διαστάσεων των γηπέδων δεν μπορώ να καταλάβω από που προκύπτει. Σύμφωνα με ένα παλαιό ποστ που είχα ανεβάσει οι διαφορές διαστάσεων ΝΒΑ και Ευρώπης απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα. Όπως βλέπουμε οι διαφορές υπάρχουν αλλά είναι τόσο μικρές που κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να γίνονται σημείο αναφοράς, ειδικά για κατηγορίες όπως η Α1.

Γήπεδο ΝΒΑ Γήπεδο Ευρώπης
Πλάτος 15,24μέτρα 15μέτρα
Μήκος 28,64 μέτρα 28 μέτρα
Εμβαδό 436,47τ.μ. 420 τ.μ.
  • Στην ερώτηση για τη μεταφορά του τριποντου στα 7,25μ. υπήρξαν πολλοί προπονητές που συμφώνησαν με τη μεταφορά του τρίποντου στα 6,75μ. και όχι στα 7,25μ. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι Χέρμπερτ, Φλεβαράκης, Καλαφατάκης, Πεδουλάκης, ενώ ο Βαγγέλης Αλεξανδρής πρότεινε να μεταφερθεί η γραμμή του τριπόντου στα 6,5μ! Ο Αργύρης Πεδουλάκης επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει μελέτη του κατά πόσο η αύξηση της γραμμής τριπόντου μπορεί να υποστηριχθεί από τα υπάρχοντα γήπεδα των μικρότερων κατηγοριών.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν γήπεδα σε μικρότερες κατηγορίες όπου κυριολεκτικά η κερκίδα και οι τοίχοι πίσω από τη μπασκέτα βρίσκονται σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση από τις γραμμές του γηπέδου. Ακόμη και αν δεν μπορούσαν να γίνουν οι οριακές αυξήσεις στις διαστάσεις των γηπέδων το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί στα πρότυπα του ΝΒΑ. Θυμίζω:

«Ενώ στην Ευρώπη η γραμμή του τριπόντου είναι σταθερά στα 6,25μ. Στο ΝΒΑ η γραμμή αυτή ποικίλλει. Ναι αν δεν το έχετε ξανακούσει η γραμμή του τριπόντου στην Αμερική δεν είναι σταθερά σε απόσταση 7,24 αλλά στις γωνίες είναι περίπου στα 6,7μ. και κάποια στιγμή οι ευθείες γραμμές γίνονται καμπύλες και η απόσταση έτσι αυξάνει στα 7,24μ. όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα. »

basketball_court.jpg

Εκτιμώ ότι το «πρόβλημα» της αύξησης των διαστάσεων των γηπέδων μικρότερων κατηγοριών θα μπορούσε να εξαλειφτεί αν στις γωνίες παρέμενε η απόσταση στα 6,25μ. και μεταφερόταν στα υπόλοιπα μέρη στα 6,75μ.

  • Υπέρμαχοι των 7,25μ. είναι οι Αγγέλου, Ράτσα, σκεπτικός είναι ο Σούλης Μαρκόπουλος ο οποίος εκτιμάει ότι στην πράξη θα πρέπει να δοκιμαστούν οι αλλαγές, ενώ ο Θανάσης Σκουρτόπουλος είναι γενικά υπερ της αύξησης χωρις να αναφέρεται σε ποια απόσταση.

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα αναφορικά με το ζήτημα της αύξησης της απόστασης του τριπόντου καθώς και με τις απόψεις των προπονητών για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σημασία έχει η άποψη σας επί της μετακίνησης της γραμμής του τριπόντου καθώς και η επίδραση μιας τέτοιας αλλάγής στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ενδιαφέρον σύνδεσμος αναφορικά με τις διαφορές των κανονισμών στο μπάσκετ είναι ο: http://hoop.jazzace.ca/rulediff.html (το ανακάλυψε ο scire), ενώ σχετικό ποστ

https://galobasket.wordpress.com/2007/10/15/%ce%94%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b7%cf%80%ce%ad%ce%b4%cf%89%ce%bd-%ce%9d%ce%92%ce%91-%ce%95%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b7%cf%82/

3 Σχόλια to “Να μετακινηθεί η γραμμή του τρίποντου;”

  1. ΜΠΑΚΙ ΜΠΛΑΙΧΕΡΤ said

    Νομίzω ότι μόνο καλές εξελίξεις θα σηματοδοτούσε μία τέτοια αλλαγή.Είναι φανερό ότι καθώς τώρα πια όλοι μπορούν να σουτάρουν για τρεις, το ευρωπαικό μπάσκετ έχει γίνει πάρα πολύ περιφερειακό. Όλες οι ομάδες προσπαθούν απλά (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι γρήγορες πάσεις ή από την άλλη οι σωστές περιστροφές της άμυνας είναι κάτι εύκολο) να χαλάσουν την ισορροπία της άμυνας προκειμένου να βρουν μέσα από κακές βοήθειες ένα ελεύθερο τρίποντο. Όλοι βλέπουμε ότι σε κάθε αγώνα οι προσπάθειες για τρίποντα και δίποντα είναι σχεδόν οι ίδιες, ενώ δεν είναι λίγα τα ματς (ας θυμηθούμε το ευρωμπάσκετ)όπου παρακολουθούμε (με την επιλογή ή τη «συναίνεση» της άμυνας) διαγωνισμούς τριπόντων. Και φυσικά η πρώτη μεγάλη παράπλευρη απώλεια είναι η εξαφάνιση των τεσσαριών, τουλάχιστον με την έννοια του δεύτερου ψηλού. Και αυτό γιατί η πρώτη απαίτηση από αυτούς είναι το καλό τρίποντο, τόσο για να εμποδιστεί το κλείσιμο της άμυνας όσο και γιατί αυτή είναι η πιο εύκολη επιθετική επιλογή, ειδικά σε καιρούς βασιλείας του πικ εν ρολ.
    Αν συνυπολογίσει κανείς ότι δεν έχουμε έτσι και αλλιώς καθόλου inside game αφού από τους ψηλούς ζητάμε κυρίως να είναι γρήγοροι για να ανταποκρίνονται στις αλλαγές και στις βοήθειες στην άμυνα, προκύπτει νομίζω η ανάγκη να «αναγκάσουμε» με κανόνες το παιχνίδι να πάει πιο κοντά στο καλάθι. Ένας τέτοιος θα μπορούσε να είναι η αύξηση της απόστασης, αφού έτσι δεν θα υπήρχε σημαντικό κέρδος από τα μακρινά σουτ των 4αριών αλλά και θα κέρδιζε έδαφος η βασική αρχή ότι όσο πιο κοντά τόσο πιο καλά. Παράλληλα έστω και ασυναίσθητα, όλο αυτό θα οδηγούσε τις άμυνες ένα βήμα πιο έξω με ότι αυτο συνεπάγεται για τη δυνατότητα διεισδύσεων.
    Και από εκεί και πέρα, αυτό θα αποθάρρυνε και την υπερβολή που πολλές φορές παρατηρείται από τους κοντούς, όταν μάλιστα ουσιαστικά το ευρωπαικό μπάσκετ καταδυναστεύεται από τους περιφερειακούς Αμερικάνους και τις εν πολλοίς ακατανόητες επιλογές τους.
    Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξειδικευμένες επιλογές σου.

  2. akilas said

    Μπακι συμφωνώ σχεδόν σε όλα που ανέφερες. Είμαι υπερ της αύξησης του τριπόντου στα 6,75 ή στα 7 μέτρα (το 7 τουλάχιστον μέτρα έγινε 6,75 – βλέπε παρακάτω). Θυμίζω ένα παλαιότερο σχετικό σχόλιο μου επί του θέματος:

    «Με την ίδια λογική που αναφέρθηκε ότι το box άμυνας του ΝΒΑ είναι 15,24Χ7,24μ.=110,33τετραγωνικά μέτρα και της Ευρώπης 15Χ6,25=93,75μ. θα μπορούσε οποιαδήποτε ομάδα της Ευρώπης μπορούσε να απειλήσει έξω από τα 7,25 μέτρα να μεγαλώσει από μόνη της τον χώρο άμυνας των αντιπάλων της αφού οι συνολικές διαστάσεις (32 εκατοστά περίπου μικρότερο το μήκος του μισού γηπέδου) δεν θα την περιόριζαν να το κάνει. Επομένως ο χώρος «μεγάλωσε» από την ικανότητα των παικτών των Σπερς ή από τον φόβο του Παναθηναϊκού για τα τρίποντα των παικτών των Σπερς αν θεωρήσει κάποιος ότι οι πρωταθλητές ΝΒΑ δεν είναι καλοί έξω από τα 6,25μ. και ότι δεν θα έπρεπε να τους ακολουθήσουν μέχρι τα 7 και κάτι μέτρα.

    Από αυτήν μου την επισήμανση θεωρώ ότι θα πρέπει να αυξηθεί οπωσδήποτε τόσο η γραμμή του τριπόντου στα 7 τουλάχιστον μέτρα(για τις εκτός ΝΒΑ χώρες) , όσο και να αυξηθούν οι συνολικές διαστάσεις των γηπέδων του ΝΒΑ αλλά και της Ευρώπης. Ο κανονισμός αυτός είναι που έχει κάνει κάποιες ομάδες του ΝΒΑ και τους παίκτες τους αντίστοιχα να απειλούν από μεγαλύτερη απόσταση και να «μεγαλώνουν» με τον τρόπο αυτό τον χώρο για τους αντιπάλους τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί φέτος ο Καλντερόν ο οποίος αναπτύσσοντας την ικανότητα του στο σουτ για αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 6,25μ. δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα στην άμυνα των αντιπάλων του και έφτασε να θεωρείται ο καλύτερος πλέιμεκερ της Ευρώπης. Κατά συνέπεια η άκριτη δαιμονοποίηση(για κάποιους δημοσιογράφους αναφέρεται κυρίως αυτό και κάποιους ανθρώπους της Ομοσπονδίας μπάσκετ) κάποιων κανονισμών ή του ΝΒΑ συνολικά δεν προσφέρει πολλά στην πρόοδο του αθλήματος.»

    Υ.Γ. Έπονται και ποστ για τα άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία της έρευνας του All Star basket

  3. […] Υ.Γ.1. Σχετικό ποστ για τη μεταφορά της γραμμής των τριών πόντων αλλά και την γνώμη των προπονητών της Α1 για την μεταφορά της γραμμής των τριών πόντων μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο αυτό […]

Σχολιάστε