galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Αμοιβές παικτών Παρτιζαν – Ολυμπιακού

Posted by akilas στο 14 Μαΐου 2010

Με αφορμή το άρθρο του superbasket που αναφέρεται στα συμβόλαια των παικτών της Παρτιζαν για το 2009-2010 και στο πως διαμορφώνεται η αξία τους έπειτα και από την ολοκλήρωση της φετινής Ευρωλίγκα, έχει ενδιαφέρον να δουμε ένα συγκριτικό πίνακα ανάμεσα στις αμοιβές των παικτών του Ολυμπιακού και αυτών της Παρτιζαν.

Θεωρώ ενδιαφέρον έναν συγκριτικό  πίνακα καθώς είναι νωπές οι μνήμες μας από τον μεγάλο ημιτελικό. Θέλω να επισημάνω ότι οι αμοιβές των παικτών του Ολυμπιακού που παρατίθενται προέρχονται από τον σύνδεσμο αυτό και έχουν περιληφθεί στον πίνακα και κάποια συμβόλαια παικτών που δόθηκαν δανεικοί (Έρτσεγκ – Πελεκάνος) αλλά είναι σε ισχύ τα συμβόλαια τους. Δυστυχώς λείπουν κάποια μεμονωμένα στοιχεία αμοιβών όπως π.χ. του Τεοντόσιτς αλλά και πάλι οι πίνακες είναι χρήσιμοι. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

ΠΑΙΚΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗ * ΠΑΙΚΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗ
McCALEBB, BO 175.000 Patrick Beverley 210.000
ROBERTS, LAWRENCE 275.000 Ioannis Bouroussis 1.670.000
KECMAN, DUSAN 150.000 Yotam Halperin 1.000.000
VESELY, JAN 200.000 Josh Childress 4.500.000
MARIC, ALEKS 180.000 Linas Kleiza 2.300.000
BOZIC, PETAR 100.000 Theodoros Papaloukas 3.500.000
DJEKIC, BRANISLAV 75.000 Nikola Vujcic 2.000.000
VRANES, SLAVKO 100.000 Sofoklis Schortsanitis 800.000
RASIC, ALEKSANDAR 150.000 Panagiotis Vasilopoulos 1.200.000
MILOSEVIC, STRAHINJA 75.000 Zoran Erceg 550.000
MITROVIC, ALEKSANDAR 75.000 Michalis Pelekanos 700.000
ΣΥΝΟΛΟ 1.555.000 ΣΥΝΟΛΟ 18.430.000

* Διαβάστε και τα σχόλια του άρθρου ειδικά το σχόλιο 7 του manager .

Τα ποσά είναι σε ευρώ.  Νομίζω ότι ο πίνακας από μόνος του μας βάζει σε προβληματισμούς και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το πως δημιουργεί αξία αυτή η ομάδα καθώς και με το πως βρίσκει λαβράκια τύπου Μακ Κάλεμπ δίνοντας μόλις 175.000 τη στιγμή που ο Ολυμπιακός για τον Μπέβερλι ξοδεύει 210.000 ευρώ!

Τα ίδια ισχύουν π.χ. και για τις αμοιβές αρκετών παικτών του Παναθηναϊκού αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών ομάδων. Επίσης προκαλεί εντύπωση πως π.χ. ο Κέτσμαν δεν ακουμπάει στην Ελλάδα και κεντάει με την Παρτιζαν. Το φταίξιμο κατά την άποψή μου είναι και προπονητικό και δεν έχει να κάνει μόνο με την ψυχολογία και την προσαρμογή ενος παικτη σε ξένο περιβάλλον.

ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ DOUBLETEAMADES

Τέλος τίθεται ένα ερώτημα για το κατα πόσο θα μπορούσαν και στην Ελλάδα κάποιες ομάδες με παρόμοιο μπάτζετ να φτιάξουν τόσο καλή ομάδα. Μια «παρόμοια» περίπτωση είναι αυτή του Αμαρουσίου, η οποία κόντραρε στα ίσα την Παρτιζαν και έχει κάποιες ομοιότητες αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας . Θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά ακόμη με αφορμή τον παραπάνω πίνακα αλλά μέσα από διάλογο…..

Υ.Γ.1. Ο Γιάννης Μπουρούσης κοστίζει όσο όλη η ομάδα της Παρτιζάν, ο Βούισιτς 30% παραπάνω….

Υ.Γ.2. Οι 2 δανεικοί του Ολυμπιακού κοστίζουν όσο σχεδόν όλοι οι παίκτες της Παρτιζαν!

10 Σχόλια to “Αμοιβές παικτών Παρτιζαν – Ολυμπιακού”

  1. Manager said

    Δυστυχως ετσι πανε οι μισθοι στις μεγαλες ομαδες. Το ιδιο συμβαινει και στο ποδοσφαιρο, οταν παει καποιος απο μικρη-μεσαια ομαδα σε καποια τεραστια (οχι απλα καλη) οικονομικα και μη ομαδα οι αποδοχες του προσαρμοζονται αναλογα για πληθος λογων. Π.χ. δικαιος μισθος σε συγκριση με συμπαικτες, υπεραξια ως αποτελεσμα της μεταγγραφης και καλης προηγουμενης σεζον κτλ.

    Το ιδιο συμβαινει και εξω απο τον αθλητισμο. Π.χ. το ιδιο φαγητο αλλη τιμη σε ενα χωριο και αλλη στην Αθηνα. Αλλη στο Περιστερι και αλλη στη Κηφισια κτλ.

    Γνωμη μου ομως ειναι πως πρεπει να παψει αυτο το πραγμα, ειδικα σε περιοδους που η Ελλαδα ειναι σε τετοια κατασταση και με ανεργια πανω απο 12% ειναι τουλαχιστον προκλητικο ομαδες να δινουν εκατομυρια μετα εκατομυριων για το προσωπικο καπριτσιο των ιδιοκτητων τους.

    Επισης καποια καλοπαιδα που παιρνουν αφορολογητα 1.5 εκατομυριο το χρονο και σκουζουν επειδη δεν τους εγινε ακομη προταση λες και δεν θα εχουν αλλες προτασεις η θα πεινασουν ενω συνανθρωποι τους σκεφονται να αυτοκτονησουν επειδη απολυθηκαν απο δουλειες των 800 ευρω να βαλουν λιγο μυαλο και πρωτα να αποδειξουν οτι αξιζουν νεο συμβολαιο.

  2. akilas said

    Για την τελευταία παράγραφο δεν ξέρω αν ο λόγος που φωνάζουν είναι αυτός ή επειδή θέλουν να δημιουργήσουν άλλοθι για την μετακόμισή τους σε αντίπαλο στρατόπεδο. Αλλωστε ο ίδιος ο παίκτης δεν γκρίνιαξε.

    Η ευκαιρία τους είναι φέτος να ρήξουν τις τιμές και τις απολαβές, αλλά το δύσκολο είναι πάντα να υπάρξει συνεννόηση από όλους (εσωτερικού και εξωτερικού). Όταν κάποιος ακούει τόσο υψηλά ποσά τότε σκέφτεται ότι η αυτοτελής φορολόγηση είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

    Αναφορικά με την ανεργία μάλλον όσο υψηλότερη ανεργία έχεις τόσο περισσότερα λεφτά δίνουν οι ιδιοκτήτες των ομάδων!!! Βλέπε Ελλάδα, Ισπανία….

    Κατά τη γνώμη μου κανένας παίκτης του Ολυμπιακού δεν αξίζει τέτοιο συμβόλαιο. Είναι πολλά τα λεφτά.

  3. Manager said

    Γιαννακης στην Εθνικη (Τουρκιας) ?

  4. Genera| said

    Νομίζω ότι ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ο προπονητής και γενικότερα η χημεία/δέσιμο των παιχτών. Για αυτό και η Παρτιζάν (τελικά που πάει ο τόνος, στο ι ή στο α; Εγώ στο α τον έβαζα από μικρός), κατάφερε να φτάσει ψηλά. Σαν μονάδες ο Ολυμπιακός κατ’εμέ (που δε γνωρίζω από Ευρωπαϊκό μπάσκετ), έχει μάλλον τις καλύτερες μονάδες στην Ευρώπη. Στα λίγα παιχνίδια που βλέπω κάθε χρόνο όμως, μου μοιάζει περισσότερο με απείθαρχο τσίρκο, χωρίς συγκεκριμένη επιθετική φιλοσοφία, εκτός από κάτι εμμονές του Γιαννάκη με το ποστάρισμα.

  5. akilas said

    Αρχικά θα ήθελα να πω ότι στην θέση του Ολυμπιακού στον πινακα με την Παρτιζαν θα μπορούσαν να είναι και άλλες ομάδες όπως π.χ. ο Παναθηναϊκός, η Ρεάλ, η ΤΣΣΚΑ, η Μπαρτσελόνα.

    Η Παρτιζαν έχει πολύ μικρό μπάτζετ αναφορικά με το που έφτασε φέτος στην Ευρωλίγκα.

    Έχω αναφερθεί πολλές φορές στον Γιαννάκη, στα λάθη, τις παραλείψεις, στα συν του…Πρόσφατα έγραψα ότι τον θεωρώ επιτυχημένο φέτος ανεξαρτήτως πως θα πήγαινε ο Ολυμπιακός στο φάιναλ φορ.

    Η προσέγγιση της παραπάνω επιτυχίας στηρίζεται στο πολύ όμορφο μπάσκετ που έπαιξε η ομάδα και εν μέρει και στην κατάκτηση του Κυπέλλου.

    Αν βασίσουμε την επιτυχία καθαρά στα αποτελέσματα για να είναι επιτυχημένος φέτος θα πρέπει να πάρει πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός ή να έπαιρνε την Ευρωλίγκα.

    Εξαρτάται από το τι ζητάει ο καθένας από την ομάδα του. Στενοχωρήθηκα και απογοητεύτικα από την εικόνα της ομάδας στο Φ 4 αλλά δεν παραγνωρίζω την καλή εικόνα που είχε όλη τη χρονιά.

    Σίγουρα δηλώσεις του στυλ: κάναμε ένα βήμα παραπάνω φέτος από πέρσι, η εικόνα του πάγκου της ομάδας δεν ταιριάζουν σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός όπου η συντριπτική πλειονότητα θέλει αποτελέσματα – τίτλους. Όλα τα άλλα είναι περιττά.

    Από την άλλη πλευρά τι να πουν και οι της Ρεάλ οι οποίοι έφεραν έναν από τους καλύτερους προπονητές της Ευρώπης και μετράνει 7-1 φέτος με 20αρες στο κεφάλι.

    Όλα σχετικά είναι και εξαρτάται από το πρίσμα που βλέπει ο καθένας τα πράγματα. Αν πάντως μου έλεγαν να διαλέξω ανάμεσα σε Γιαννάκη και Βουγιόσεβιτς θα διάλεγα τον Βουγιόσεβιτς χωρις να σημαίνει ότι θα έπαιρνα και κούπα Ευρωπαϊκή. Μην ξεχνάμε ότι στο Φ 4 δεν έφτασε ο Ομπράντοβιτς ούτε ο Μεσίνα φέτος…

    Πάντως με εξαίρεση το Κύπελλο Ελλάδος ο Γιαννάκης δεν με πείθει στο κοουτσάρισμα και ειδικά σε παιχνίδια τύπου Φ 4 και όπως λέει και ο Σωτήρης Γεωργίου από scouting οι ερυθρόλευκοι…..

  6. Manager said

    Στα Σερβικα ο τονος πεφτει στο «ι».

    Εντωμεταξυ ο Βουγιοσεβιτς ξαναπηγε φετος Φ4 μετα απο 22 χρονια!

  7. Manager said

    akila νομιζω εκανες λαθος με τους αριθμους σου.

    Οι εν λογω αριθμοι που αφορουν την Παρτιζαν ειναι η χρηματιστηριακη αξια των παικτων στην αρχη της σεζον και οχι οι αμοιβες τους.

    Και μαλιστα οπως μου ειπαν οι αμοιβες ειναι πιο μικες απο αυτες που παραθεσες υποθετωντας πως ειναι οι αμοιβες. Επισης ανθρωπος που ηθελε τον Μπεβερλι στην ομαδα του (Ευρωλιγκα και αυτη) μου ειπε πως παιρνει 300 στον Ολυμπιακο και δεν μπορουσαν να δωσουν αυτοι τοσα.

  8. akilas said

    Όπως έγραψα στην αρχή του άρθρου οι πηγές μου αναφορικά με την Παρτιζαν προέρχονται από τον σύνδεσμο του superbasket και συγκεκριμένα από το:
    http://www.superbasket.gr/?c=259&a=125132

    Στο άρθρο του superbasket γίνεται αρχικά αναφορά στις τιμές «πώλησης» των παικτών, έπειτα στην αξία τους, έπειτα στο κασέ του Μάριτς και στην τρέχουσα τιμή του.

    Στο ίδιο άρθρο φαίνεται χαρακτηριστικά ότι οι τρέχουσες τιμές είναι εκτιμήσεις αναφορικά με την τρέχουσα «αξία» των παικτών, αλλά θεώρησα ότι τα νούμερα του 2009 θα είναι τα πραγματικά ποσά που αναγράφονται στο συμβόλαιο του κάθε παίκτη.

    Σίγουρα όμως το Trzisna Vrednost που αναγράφεται και στο 2009 και στο 2010 συντείνει στην άποψη τα ποσά να αναφέρονται σε εκτίμηση της αξίας των παικτών και όχι στο συμβόλαιό που έχουν για το 2009 (τουλάχιστον για αυτούς που δεν ήρθαν με μεταγραφή).

    Να υποθέσω λοιπόν ότι για τους ακόλουθους παίκτες που ήρθαν φέτος με μεταγραφή στην Παρτιζάν τα νούμερα είναι σωστά:
    Ρόμπερτς
    Σινόγεβιτς (εκτός αν δανεικοί)
    Μακ Κάλεμπ
    Κέτσμαν
    Μάριτς
    Ντέκιτς (εκτός αν δανεικοί)
    Μιλόσεβιτς (εκτός αν δανεικοί)

    Ακόμη και αν είναι εκτιμήσεις τελικά της αξίας των παικτών σίγουρα από τους 4 βασικότατους Μακ Κάλεμπ ,Κέτσμαν, Μάριτς, Ρόμπερτς μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τις απολαβές τους , ενώ και για τους υπόλοιπους δεν νομίζω να είναι τεράστιες οι διαφορές στις αμοιβές τους. Ειδικά από τη στιγμή που μου αναφέρεις ότι μάλλον είναι μικρότερες τα συμπεράσματα είναι τα ίδια αλλά τα αριθμητικά δεδομένα όχι απόλυτα σωστά και επειδή όπως έλεγε και ο Κουρτ Γκέντελς στο Logicomix(!!) «κάθε θεωρία που βασίζεται στην αριθμητική είναι αναγκαστικά μη πλήρης», θα κρατήσω αυτά τα αριθμητικά δεδομένα και μέσα από τα σχόλια θα έχει μια πιο σωστή εικόνα ο αναγνώστης.

    Για τον Μπεβερλι τα στοιχεία είναι από το http://www.in-the-game.org το οποίο το θεωρώ αξιόπιστο και εκτός των άλλων αρκετά ποσά που αναφέρει έχουν γραφτεί κατά κόρον και σε άλλα site. Πιστεύω αυτό που λες για τον Μπέβερλι αλλά θα αλλοίωνα την πηγή.

    Θα ψάξουμε να βρούμε και το αυθεντικό άρθρο, θα ρωτήσουμε κανα Σέρβο…
    Περιμένω την άποψή σου για τα παραπάνω και σε ευχαριστώ για την παρατήρησή σου.

    Υ.Γ.1. Με την οριστικοποίηση ότι πρόκειται για «χρηματιστηριακές τιμές» θα βάλω αστερίσκο σε αυτούς που έπαιζαν και πέρσι στην Παρτίζαν με την επισήμανση ότι πρόκειται για χρηματιστηριακές τιμές.
    Υ.Γ.2. Αλήθεια οι οίκοι αξιολόγησης που ανεβοκατεβάζουν τα spread διαμορφώνουν και τις τιμές των παικτών;;

  9. henk norel said

    Γιατί κύριε διαχειριστά της σελίδας δεν βάζεται τόνο στη λέξη Παρτιζαν? Μήπως δεν ξέρετε που τονίζεται?

    • akilas said

      Συνειδητά δεν βάζω τόνο. Έχω την αίσθηση αλλά όχι τη βεβαιότητα ότι τονίζεται στο ι . Βέβαια με έχουν μπερδέψει οι δημοσιογράφοι που μια τη λένε Παρτίζαν και μια Παρτιζάν.

Σχολιάστε