galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Μεγάλη νίκη της Εθνικής μας επί της Ισπανίας με 79-75!

Posted by akilas στο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Μεγάλη νίκη έπειτα από 11 χρόνια επι των Ισπανών έκανε η Εθνική μας ομάδα χθες και έμεινε ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης και της διεκδίκησης της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας το 2014. Η Εθνική μας κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο από τους τελικούς που θα ακολουθήσουν και ίσως φτάσουν τον αριθμό 6 συνολικά (συμπεριλαμβανομένου του τελικού ή μικρού τελικού)!

Το πολύ θετικό για εμάς είναι ότι μείναμε ζωντανοί όντας με την πλάτη στον τοίχο και αντιμετωπίζοντας το φαβορί της διοργάνωσης και κατά τεκμήριο την καλύτερη Ευρωπαϊκή ομάδα των τελευταίων ετών. Το στενάχωρο είναι ότι έπειτα από τις ήττες από την Ιταλία και τη χαμηλών δυνατοτήτων Φιλανδία θα πρέπει να παίζουμε με την πλάτη στον τοίχο σε κάθε παιχνίδι που ακολουθεί.

Ναχμπαρ ξανά.

Λόγω ενός ανέλπιστου γεγονότος δεν μπόρεσα να δω παρά μόνο τα τελευταία 15 λεπτά του αγώνα με την Ισπανία και γι αυτό δεν μπορώ να εκφέρω άποψη και θα αρκεστώ σε κάποια στατιστικά μόνο, κάποια σχόλια αναφορικά με το τουρνουά και σε ότι είδα στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης.Μπράμος

Από τα λίγα που είδα ήταν ότι οι Ισπανοί μπορεί να διαθέτουν πλειάδα ικανών περιφερειακών αλλά στους ψηλούς με εξαίρεση τον Γκαζολ οι υπόλοιποι δεν λένε και πολλά πράγματα. Η Ισπανία με Γκαζόλ είναι άλλη ομάδα. Αυτό χθες φάνηκε και στατιστικώς όπου η Ισπανία αν απομονώναμε τα λεπτά που έπαιξε ο Μαρκ μόνο μας κέρδισε με διαφορά 11 πόντους, ενώ στα 12 λεπτά που έπαιξε ο X. Rey βάλαμε 15 πόντους παραπάνω απο ότι δεχτήκαμε!! Το ίδιο πράγμα μπορεί να ειπωθεί και διαφορετικά: με τον Γκαζόλ οι Ισπανοί στα 28 λεπτά που αγωνίστηκε είχαν +11, ενώ στα 12 λεπτά που κάθισε στον πάγκο είχε η Εθνική μας +15!! Αυτά για τον άλλοτε βυσματούχο παίχτη της Ισπανίας ο οποίος σύμφωνα με τους δικούς μας δημοσιογράφους έπαιζε ελέω Παου! Τουλάχιστον κάποιοι ζήτησαν συγγνώμη γραπτώς.

Στο ίδιο είδος στατιστικής για την Εθνική μας κορυφαίοι ήταν οι Καϊμακόγλου και Μπράμος όπου σε 23 λεπτά συμμετοχής η Εθνική μας είχε +20 και +18 αντίστοιχα όσο ήταν στο παρκέ και άκουσον άκουσον στα 17 λεπτά που δεν έπαιξαν χάσαμε με -16 και -14 αντίστοιχα. Στα θετικά αποτελεί και το θετικό πρόσημο του +7 του Μπορούση στο παιχίδι αυτό. Πρέπει να σημειώσουμε βέβαια για πολλοστή φορά ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια.

Εκείνο που με «στενοχώρησε» σήμερα είναι το ότι ακόμη δεν μπορώ να χωνέψω πως χάσαμε από τους Φιλανδούς και συγκεκριμένα πως δεχτήκαμε μόνο 75 πόντους απο Ισπανούς έναντι 86 π. των Φιλανδών; Θα το ξεπεράσω βέβαια όταν κερδίσουμε τουςεπόμενους 3 τελικούς.

Για μια ακόμη φορά ο Τρινκιέρι αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει τον Φώτση, ενώ ο Περπέρογλου παραδόξως έπαιξε ελάχιστα. Το πουλέν του Ιταλού έκανε εξαιρετικά τη δουλειά του όπως γράφουν όλοι, ενώ στο τέλος ο Μπράμος έβαλε απίθανα καλάθια συνεπικουρούμενος από Σπανούλη και τον σουτάρω κάπως σαν τον Ουόλτερ Μπερι Γιώργο Πρίντεζη!images

Για τους φίλους των στατιστικών αλλά και αυτών που ασχολούνται με το στοίχημα, θα ήθελα να παραθέσω τα ακόλουθα σχόλια που αφορούν τους ποντους που μπαίνουν στην 2η φάση του Ευρωμπάσκετ ανά περίοδο του αγώνα. Όπως μπορούμε να διακρίνουμε από τον παρακάτω πίνακα στην 4η περίοδο των παιχνιδιών της 2ης φάσης μπαίνουν οι περισσότεροι πόντοι κατά μέσο όρο. Επίσης στα 7/9 παιχνίδια οι περισσότεροι πόντοι μπήκαν στην 4η περίοδο όπου σημειώνονται κατά μέσο όρο 45,2 (!) έναντι 37 περίπου που μπαίνουν αντίστοιχα στη 2η περίοδο των αγώνων και είναι η αμέσως επόμενη περίοδος σε αριθμό πόντων! Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μια φορά την 4η περίοδο των αγώνων της Β φάσης μπήκαν λιγότεροι από 40 πόντους.

Το τελευταίο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι σε κανένα από τα 9 παιχνίδια της 2ης φάσης  η διαφορά πόντων δεν έπεσε κάτω από 4 πόντους όπως φαίνεται στην τελευταία στήλη και μόλις σε 4/9 παιχνίδια η διαφορά ήταν μικρότερη των 10 πόντων. Θα περίμενε δηλαδή κανείς με 45 πόντους την τελευταία περίοδο να είχαμε πολλά ματς ντέρμπι όπου τα πολλά φάουλ στο τέλος να ανέβαζαν τους μέσους όρους.

Από την άλλη πλευρά όμως θα μπορούσε κάποιος να ερμηνεύσει την εκτίναξη των στατιστικών αυτών λόγω του γεγονότος ότι τα περισσότερα ματς είχαν κριθεί οπότε απουσία του άγχους οι ομάδες έπαιζαν πιο ελεύθερα και οι πόντοι ήταν πιο πολλοί..

Περίοδος
Αγώνας Συνολικοί πόντοι Διαφορά αγώνα
Γαλλία – Λετονία 46 41 54 52 193 11
Ουκρανία – Σερβία 39 42 36 40 157 7
Λιθουανία – Βέλγιο 30 35 39 49 153 19
Λετονία – Ουκρανία 35 29 33 39 136 34
Σερβία – Βέλγιο 37 39 29 40 145 7
Λιθουανία – Γαλλία 26 33 34 45 138 14
Σλοβενία – Ιταλία 39 45 30 47 161 7
Ελλάδα – Ισπανία 42 37 30 45 154 4
Φιλανδία – Κροατία 28 31 42 50 151 25
Μέσος Όρος 35,78 36,89 36,33 45,22 154,22 14,22

Αναμένω με ενδιαφέρον τις απόψεις, διαπιστώσεις συμπεράσματά σας αναφορικά με την Εθνική μας και οτιδήποτε έχει να κάνει με το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης του 2013…

Υ.Γ.1. Παραθέτω και λίγο σχετική σεναριολογία:

ΣΕΝΑΡΙΟΛΟΓΙΑ

Τα σενάρια πρόκρισης είναι πάρα πολλά. Αν κερδίσουμε και τα 2 παιχνίδια τότε έχουμε περάσει ουσιαστικά οχτάδα.Αν κάνουμε μια νίκη στα υπόλοιπα παιχνίδι τότε τα επικρατέστερα με 2 παραδοχές ώστε να μην χαθούμε είναι τα εξής:

– Η Ισπανία κερδίζει όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια της και η Φιλανδία τα χάνει όλα : τότε για να περάσουμε θέλουμε νίκη επί της Κροατίας και επίσης νίκη της Ιταλίας επί των Κροατών.

Αν η Ιταλία χάσει και τα 2 παίχνίδια τότε δεν μπορούμε να περάσουμε παρά μόνο με 2 νίκες.

Χοντρικά όλα αυτά σημαίνουν ότι είμαστε με τους Ιταλούς έτσι ώστε να μπορούμε να περάσουμε και με 1 μόλις νίκη.

Σε σενάριο πάλι ηττων Φιλανδών και νίκης της Ιταλίας μόνο επί της Ισπανίας τότε μας αρκεί 1 νίκη επί οποιασδήποτε ομάδας για να περάσουμε…

Αυτά είναι τα σενάρια πρόκρισης χοντρικά χοντρικά. Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι αν οι Ιταλοί νικήσουν τους Κροάτες τότε οι Σλοβένοι με νίκη επί της Φιλανδίας μόνο, ουσιαστικά πέρασαν και λογικά στο 1-2 καθώς θα ισοβαθμήσουν με Ισπανία (θα έχει κάνει το 2/2) και Ιταλία κατ ελάχιστο οπότε σε τετραπλή πάνε στο 2-1 και περνάνε πρώτοι ή δεύτεροι. Κοινώς θα τους αρκεί μόνο η νίκη επι της Φιλανδίας και δεν θα καίγονται τόσο πολύ για το παιχνίδι μας.

Υ.Γ.1. Ως συνήθως διαβάζω τον Jim εδώ.

Advertisements

5 Σχόλια to “Μεγάλη νίκη της Εθνικής μας επί της Ισπανίας με 79-75!”

 1. Undertaker said

  Μπήκα κι εγώ στο χορό μετά από καιρό βλέποντας ένα πολύ ενδιαφέρον Ευρωμπάσκετ. Πριν πάμε στην εθνική μας μία γενική παρατήρηση. Πλέον δεν υπάρχουν ομάδες εύκολες. Υπάρχουν ομάδες ξεκούραστες ή μη. π.χ Φινλανδία-Βέλγιο.Οι περισσότεροι παίκτες τους δεν είναι λιωμένοι από τις υποχρεώσεις του χειμώνα ή αν έχουν παίξει δεν έιχαν την κόπωση παικτών όπως Ρώσων Ελλήνων Ισπανών. Όταν ένας παίκτης είναι σε φυσική κατάσταση 2 φορές καλύτερος από σένα πλέον είναι φαβορί. Ωραίο και απλά συναρπαστικό.

  Στην Εθνική μας τώρα. Πολλά μπορεί να πει κανείς γιατί δεν πήρε τον Κατσίβελη, τον Βουγιούκα κλπ. Προφανώς λείπει ένας 4ος γκάρντ, προφανώς ένας σέντερ να παίζει πλάτη και να τελειώνει εύκολα πάσες στην ρακέτα. Το δε εύκολο τρίποντο του Βασιλειάδη ούτε συζήτηση. Το πρόβλημα είναι τί κάνεις με αυτούς που ήδη έχεις. Έχεις έναν Μαυροκεφαλίδη ο οποίος έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού και προσπαθείς να τον μετατρέψεις στα 29 του σε πάτρικ γιούινγκ. Ο εν λόγω παίκτης λειτουργεί στο middle post και στις γωνίες σπάζοντας πιεστικές άμυνες. Όστις έπιασαν έπιασεν. Οι περιφεριακοί μας προσπαθούν να στήσουν συνεχώς πικ ν ρολ με είσοδο από το κέντρο και την baseline. Όποτε έχουν πάει από το middle post έχουν πάρει φάουλ ή έχουν σκοράρει. Ο τρόπος που μας έχουν αντιμετωπίσει αμυντικά οι αντίπαλοι σπάει με έναν απλό τρόπο. Πρέπει να κόβει ο κοντός στο μοναδικό σημείο που δεν καλύπεται, τις διακεκομένες. Μία φορά του κοψε του Σλούκα και βγήκε εύκολο καλάθι με τη Φινλανδία. Μετά ο αντίπαλος θα τραβήξει πίσω τον ψηλό του και ή θα ελευθερωθεί ο Σπανούλης ή τα πλάγια ή ο Μαυροκεφαλίδης ξαφνικά θα ναι αναντικατάστατος. Δυστυχώς ψηλό να το τελειώνει με κάρφωμα ή μπάκ ντορ δεν έχουμε. Με την Ισπανία φάνηκε η υπεροπλία μας σε τεσσάρια.

  Πολλά είπα μπαίνω με το θέμα Φώτση το οποίο έχει άμεση σχέση με το μεγαλύτερο πρόβλημά μας την άμυνα. Άμυνα αν θες παίζεις. Δεν υπάρχει καλός ή κακός αμυντικός. Υπάρχει προθυμίακαι γρήγορα πόδια. Αν πετύχει ο Σπανούλης τον Πόκονεν στην Ευρωλίγκα δεν θα περάσει ούτε την σέντρα. Στην θέληση φάνηκε κάτι με την Ισπανία. Ελπίζω να συνεχίσει. Έτσι όπως είμαστε αργοί αμυντικά και αφήνουμε κάποια μπασίματα πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμος ο Φώτσης με το άλμα του. Το δε άλμα του είναι ακόμα πιο χρήσιμο στην ομάδα και μπασκετική σχολή με τα χειρότερα μπλοκ άουτ(φαινομενικά τα ριμπάουντ των περιφερειακών μας. Πήγαιναν στο ριμπάουντ αλλά χωρίς μπλοκ άουτ). Το θέμα είναι μπορεί να βγάλει Καιμακόγλου και Πρίντεζη εκτός; Σούπερ δίλλημα. Τέλος ο κόουτς εκδίκηση των nerds πρέπει να αρχίσει να βλέπει πού χωλαίνει η ομάδα μέσα στο παιχνίδι και τότε να κάνει αλλαγές. Καλό το rotation αλλά όταν κάποιος έχει ρυθμό δεν τον κόβεις.

 2. Bane said

  Επιστροφή μετά από καιρό και μπαίνω με επίθεση:
  Μα που είχες χαθεί Akilas????? Αυτό το «Ο Ντούντα όντως ξέρει» συνέχεια πάνω πάνω στη σελίδα του galobasket?????
  Ήλθε ο Ντούντα, έφυγε, ήρθε ο Μπαρτζώκας, ξανά Ευρωπαϊκό κι εσυ ούτε φωνή ούτε ακρόαση!!!!!
  Τεσπά, ελπίζουμε σε δυναμική σου ανάκαμψη.
  Εξάλλου όπως φαίνεται υπάρχει ακόμη ψωμί στο μπάσκετ!

  Πίσω στα δικά μας:
  Σούπερ νίκη με Ισπανία και μετά από τόσα χρόνια – ψυχολογικό αβαντάζ για τη συνέχεια των «τελικών».
  Τεχνικά – μιας και είδα το ματς – η νίκη οφείλεται σε όλα αυτά που επιτέλους έγιναν, ενώ δεν είχαν γίνει στα 2 προηγούμενα ματς. Με λίγα λόγια ότι αναφέρει ο akilas στα 2 τελεθυταία post του.
  Στέκομαι κυρίως στην άμυνα και την σωστή τοποθέτηση του αμυνόμενου ψηλού στα p&r. Αυτό για να γίνει – όπως επισήμανε ο undertaker – δεν απαιτείται ταλέντο, αλλά γρήγορα πόδια και βασικότερα διάθεση και ψυχική δύναμη. Στον τομέα αυτό βελτιωθήκαμε σίγουρα… Προσπαθώ να θυμηθώ από πότε έχω να δω Μπορούση να πέφτει με αυτοθυσία για τη μπάλα και να σέρνεται μέχρι τον πάγκο???

  Θεματική ενότητα Γκασόλ:
  ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΟΣ!!!
  Σε καμία περίπτωση δεν συμφώνησα ποτέ με τους Α…..Ρ…..Δ….. ότι παίζει με βύσμα, αλλά ήμαρτον ρε παιδιά……..
  Ούτε καμία ταλεντάρα ήταν, ούτε τόσο δυνατός και αποτελεσματικός όσο είναι τώρα….
  Μιλάμε για απίστευτη εξέλιξη – κάτι σε Καϊμακόγλου αλλά σε πολύ υψηλότερο βαθμό!
  Παρολαυτά, οι αριθμοί του Γκασόλ που αναφέρει ο akilas στο ματς με την Ισπανία κρύβουν και μία παγίδα.
  Εννοώ ότι εκτός από 2 – αν θυμάμαι καλά – δύσκολα καλάθια του, τα υπόλοιπα μπήκαν εκμεταλλευόμενος λάθος τοποθέτηση του δικού μας αμυνόμενου ψηλού (Μπουρούσαρου, Καββαδά, Μαυροκεφαλίδη).
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι 11 συνεχόμενοι πόντοι στο β’ ημίχρονο απέναντι στον Καββαδά, ο οποίος ψιλομπερδευόταν και τον έχανε στα p&r. Συνέβη η ίδια φάση copy-paste.

  Εντωμεταξύ για να κάνω σύνδεση με την τοποθέτηση του undertaker, ήμουν έκπληκτος που δεν έπαιρνε χαμπάρι ο Ιταλός.
  Εντελώς θεωρητικός – είχε σχεδιάσει κάτι στο μυαλό του και δεν παρέκκλινε καθόλου.
  Rotation, rotation και ξαναμανά rotation…..
  Άσχετο για να γελάσουμε και λίγο. Δείτε λίγο τον παρακάτω σύνδεσμο:
  http://www.oneman.gr/keimena/men_s_only/humor/10-anthrwpoi-poy-tha-mporouse-na-einai-o-antrea-trinkeri.2403568.html

  Θεματική ενότητα Φώτσης:
  Εδώ φαίνεται ξανά το πόσο θεωρητικός είναι ο Ιταλός.
  ΟΚ, δεν τον ήθελε εξαρχής διότι είχε άλλα πλάνα στο μυαλό.
  ΟΚ, του τον «φόρτωσαν» με το ζόρι.
  Ποιοι? Η ομοσπονδία, οι Εβραίοι, πράκτορες της kgb, οι σιωνιστές, άτια, κλπ κλπ κλπ …..
  Τέλος πάντων, ανώτερες δυνάμεις από αυτόν.
  ΟΚ ΟΚ ΟΚ ΟΚ.
  Μα τόσο πολύ του κακοπέφτει να του δώσει λίγο χρόνο συμμετοχής???
  Προσωπικά θεωρώ κόλλημα την μη χρησιμοποίηση Φώτση.
  Και αυτό το πιστεύω είτε βγούμε πρώτοι (οπότε θεός ο Ιταλός), είτε αποκλειστούμε απόψε από τους Σλοβένους και από το Ευρωμπάσκετ και από την Ισπανία 2014 (οπότε για διώξιμο ο Ιταλός).

  Φτάνει με τη γκρίνια.
  Ελπίζω απόψε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών μας – γιατί σίγουρα είμαστε αξιόμαχο σύνολο – και να κλέψουμε τη νίκη από τους Ντράγκιτς και τον Νάχμπαρ (πουλέν του akilas) μέσα στην έδρα τους.

  Τα ξαναλέμεεε

 3. akilas said

  @ Μπανε
  Καλησπέρα Μπανε. Μετά απο καιρό γύρισα για το Ευρωμπάσκετ αλλά η επιστροφή συνοδεύτηκε από αποτυχία Εθνικής δυστυχώς.
  Δυστυχώς εκ του αποτελέσματος αποτύχαμε και τα τελευταία χρόνια μας έχει γίνει συνήθεια να μην επιτυγχάνουμε σε όρους αποτελέσματος. Το χειρότερο απο όλα είναι ότι φέτος είχαμε την ευκαιρία για κάτι αρκετά καλό καθώς ακόμη και η Ισπανία δεν τρομάζει όπως παλιά για να μην πω κάτι άλλο.

  Μπορεί να γράψουμε σχόλιο ειδικά για την Εθνική αλλά 2 σημεία ήταν τα κλειδιά της αποτυχίας:
  – συνολική αμυντική λειτουργία
  – επιλογές, ρόλοι
  Βέβαια θα μπορούσε π.χ. η Εθνική μας να νικήσει την Κροατία και έπειτα να περάσει αλλά αυτό δεν αναιρεί τα παραπάνω.

  Γκαζόλ έχει δουλέψει πάρα πολύ , είχε βέβαια και το σχετικό ταλέντο απλά στην Εθνική Ισπανίας με τον αδερφό του και Γκαρμπαχόσα ήταν δύσκολα τα πράγματα. Πάντως η βελτίωσή του είναι προϊόν δουλειάς και χαίρομαι ένα μπασκετμπολίστα να προοδεύει έτσι.

  @undertaker
  Δεν συμφωνώ με το θέμα κούραση. Δε νομίζω ότι η κούραση της σεζον έχει παίξει κάποιο ρόλο στην εμφάνιση των Εθνικών ομάδων συνολικά.

  Για το θέμα Μαυροκεφαλίδη η μετακίνησή του στο 5 δίνει στην ομάδα φινέτσα στην επίθεση με τα χαρακτηριστικά που επισήμανες και πρόβλημα στα μετόπισθεν όπου στα πικ αν και προσπαθεί δεν είναι το φόρτε του, ενώ δύσκολα μπορεί να συγκρατήσει δυνατό παίχτη στο λοου ποστ.

  Η χρησιμοποίηση του Φώτση ξενίζει πάντως. Ακόμα και όταν είναι μέσα ενα πικ εν ποπ με τον Αντώνη δεν γίνεται , ενώ ο Φώτσης θα μπορούσε να βοηθήσει και στο 5 υπο προϋποθέσεις. Πήρε έναν παίχτη τον οποίο με τον τρόπο που τον χρησιμοποιούσε σίγουρα δημιουργούσε κατά τη γνώμη μου πρόβλημα στον παίχτη , στην ομάδα και στο κλίμα. Προσωπική μου άποψη. Χίλιες φορές εκεί παίρνεις έναν Κατσίβελη έναν Βουγιούκα που δεν θα είναι και στραβωμένοι…

  Αυτά και άλλα πολλά προσεχώς φαντάζομαι. Στο μεταξύ η τελευταία μέρα της Β φάσης είχε απίστευτα αποτελέσματα – εκπλήξεις

 4. akilas said

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο ως συνήθως απο τον Jim:
  http://hoopfellas.blogspot.gr/2013/09/blog-post_17.html#more

 5. syntaktis said

  Μαύρη ημέρα η σημερινή για το Ελληνικό μπάσκετ και όχι μόνο.. Η Αγία Τριάδα του Ελληνικού μπάσκετ (Νίκος Γκάλης, Γεώργιος Βασιλακόπουλος, Φίλιππος Συρίγος) έχασε το ένα μέλος της.. Αιωνία του η μνήμη..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: