galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Τιμωρία χάδι ή βαριά τιμωρία;

Posted by akilas στο 27 Αυγούστου 2010

Η τιμωρία των παικτών που αναμείχθηκαν στον καυγά του αγώνα Ελλάδα – Σερβία για το τουρνουά Ακρόπολις επιτέλους ανακοινώθηκε . Το επιτέλους έχει να κάνει με όλη εκείνη τη διαδρομή μέχρι να μπορέσει να εκδοθεί μια απόφαση, διαδρομή της οποίας η εκτίμηση των χρόνων προϋποθέτει αντίστοιχη εμπειρία.

Το ζήτημα του χαρακτηρισμού μιας ποινής έχει αρκετές παραμετρους. Οι δύο σημαντικότερες κατά τη γνώμη μου είναι η σύγκριση αντίστοιχων πράξεων – ποινών με το παρελθόν (αντικειμενικός παράγοντας) και η ορθή ποινή που θεωρεί κάθε ένας άνθρωπος με βάση το σύστημα αξιών του (υποκειμενικός παράγοντας)…

Εδώ και πολλές μέρες ο Γιάννης Ψαράκης είχε εκτιμήσει με βάση και αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος ότι οι αγωνιστικές τιμωρίας θα είναι πάνω κάτω 2 αγωνιστικές, με την επισήμανση ότι το χρονικό διάστημα απόδοσης της ποινής ανερχόταν περίπου στους 2 μήνες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τιμωρήθηκαν οι παίκτες έπειτα από 2 μήνες αλλά άμεσα και περίπου στις 10 ημέρες. Η ταχύτητα αυτή δημιουργεί ένα νέο προηγούμενο το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί απο εδώ και στο εξής και σίγουρα όλοι θα κρίνουν την ταχύτητα ή μη της ΦΙΜΠΑ.

Μέχρι εδώ καλά, ας πάμε όμως τώρα και στον υποκειμενικό παράγοντα. Η ποινή του Κρστιτς κατά τη γνώμη μου είναι χάδι και είναι ανησυχητικό να τιμωρείται μόνο με 3 αγωνιστικές.  Επίσης κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να τιμωρηθούν και άλλοι 2 Σέρβοι τουλάχιστον και ο Τσαρτσαρής από την πλευρά μας.

Η ταχύτητα της τιμωρίας δεν με πειράζει και θα ήθελα ανάλογη ταχύτητα και σε παρεμφερείς περιπτώσεις(σίγουρα όχι ίδιου τύπου) όπως στο χτύπημα του Βαρεχάο όπου ο Ζήσης έμεινε έξω μήνες…Θεωρώ τη σύρραξη που έγινε ντροπή και για τις 2 Εθνικές και επίσης με ενοχλεί ότι η Ελληνική ομοσπονδία δεν έκανε το οτιδήποτε προκειμένου να συνετίσει, παραδειγματίσει τους παίκτες που μπλέχτηκαν σε όλο αυτό το ρεζιλίκι, παρά μόνο κοίταξε να χρησιμοποιήσει το περιστατικό αυτό για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Όλες αυτές τις ημέρες γίναμε αναγνώστες άρθρων περι Ισπανικών, Αμερικανικών και Τουρκικων παραγόντων οι οποίοι θέλουν να πλήξουν ή να εξοντώσουν την Εθνική μας. Η ποινή αυτή καθ αυτή δεν τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς, ενώ την έκπληκτη αντίδραση του κ.Βασιλακόπουλου περί πρωτοφανής και αντιδημοκρατικής απόφασης μάλλον στο αντιπολιτευτικό πλαίσιο την κατηγοριοποιώ.

Η τελευταία ανακοίνωση του κύριου Βασιλακόπουλου έρχεται έπειτα από την αρχική τοποθέτηση περι μη τιμωρίας:

Ποιά FIBA και ποιά τιμωρία; Δεν τίθεται κανένα θέμα» σχολίασε ο κ.Βασιλακόπουλος, που προφανώς είχε … ήδη ελέγξει το θέμα και εξέφραζε την απορία γιατί «τέθηκε τέτοιο ζήτημα, ενώ δεν υπάρχει».

Στο λογικό αντεπιχείρημα πως «είναι επίσημο φιλικό» ο πρώην πρόεδρος της FIBA Europe σχολίασε με νόημα: «Ναι, επίσημο φιλικό είναι, αλλά η διεθνής ομοσπονδία δεν έχει καμιά αρμοδιότητα και ανάμιξη στο τουρνουά. Δεν είχε κομισάριο, δεν όρισε τους διαιτητές, άρα δεν μπορεί να επέμβει και να επιβάλλει τιμωρίες»

 

Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αν η FIBA είχε στείλει διαιτητές στο «Ακρόπολις» και είχε, εν γένει, την πλήρη δικαιοδοσία και οργάνωση του τουρνουά. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, στο φύλλο αγώνα σημειώθηκε απλά ότι ο «αγώνας διακόπηκε λόγω γενικής σύρραξης» και προφανώς τόσο η Ελλάδα, όσο και η Σερβία θα πάνε πλήρεις στην Τουρκία…

Δικαιοδοσία της Fiba όμως προκύπτει σύμφωνα με το τεκμηριωμένο άρθρο του Δημήτρη Χρυσάνθη. Επίσης τουλάχιστον υποκριτικό μου φαίνεται και το σοκ του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Τέλος για το υποκειμενικό του θέματος της τιμωρίας θα επιλέξω κάποιες απόψεις για το ίδιο συμβάν (θα επικαιροποιηθεί και εκ των υστέρων η παρακάτω λίστα):

Γιάννης Φιλέρης: «Μην κάνουμε τους Κινέζους»

Δημήτρης Γιαχανατζής (ΕΡΤ):  «Βαριά καμπάνα από τη FIBA»

Σπύρος Καβαλιεράτος(superbasket): «Η άδικη απόφαση και το πάθος των Τούρκων»

Αgeofbasketball : «Χάδια» από FIBA σε Φώτση, Σχορτσανίτη,Σέρβους

Γιόνας Καζλάουσκας: «Η απόφαση ήταν άνιση»

Γιάννης Ράμμας (gazzetta):  «Στα μαλακά όλοι»

Αντώνης Φώτσης: «Δεν μπορούσαν να μας αφήσουν ατιμώρητους»

Banou:  «The EOK Oracle»

Σίγουρα πάντως δεν θα χαρακτήριζα την ποινή βαριά, καμπάνα….Οι απόψεις ευπρόσδεκτες με σημείο μηδέν την αυριανή ημέρα όπου θα πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε για μπάσκετ. Λογικά θα τα πούμε την Κυριακή πάλι καθώς απουσία Ιντερνετ…..

Υ.Γ.1. Καλό θα είναι προκειμένου να μην σοκάρονται κάποιοι με τα γεγονότα τα οποία «δεν περίμεναν» , να διαβάζουν Γιάννη Ψαράκη:

Πέμπτη 19/8 00.32 http://greekbball.blogspot.com/2010/08/blog-post_…
Παρασκευή 20/8 16.58 http://greekbball.blogspot.com/2010/08/blog-post_…
Πέμπτη 26/8 19.44 http://greekbball.blogspot.com/2010/08/blog-post_…

Υ.Γ.2. Με όλα αυτά δεν σχολιάσαμε τη 12αδα της Εθνικής όπου η αναλογία περιφερειακών ψηλών είναι 5-7 , ενώ αρκετοί ανάμεσα στους οποίους είμαι και εγώ έχουν ένσταση για την απουσία του Βασιλειάδη από τη 12αδα από τη στιγμή που ο Καζλάουσκας μου δίνει την εντύπωση ότι δεν υπολογίζει τον Καϊμακόγλου.

Υ.Γ.3. Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΤΩΝ 24 ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ

Advertisements

2 Σχόλια to “Τιμωρία χάδι ή βαριά τιμωρία;”

  1. Genera| said

    Συγκριτικά με το ΝΒΑ για το οποίο έχω λόγο, μου φαίνεται αστεία η τιμωρία αφού εκεί ο Stern ανοιχτόχερα δίνει δεκάδες αγώνων τιμωρίας για λιγότερο σημαντικούς λόγους. Όχι πως τον υπερασπίζομαι, αφού το κάνει ανισόρροπα και πουριτανικά… αλλά 3 αγωνιστικές;

    Από τη στιγμή που μιλάμε για εθνικό επίπεδο, γνώμη μου είναι να έχαναν το παγκόσμιο, τουλάχιστον οι 4 παίχτες (απ’ότι θυμάμαι είδα μερικά κροσέ κι από άλλους που δεν τους άγγιξε η FIBA) και στον κύριο Krstic ίσως + 1 χρόνος.

  2. banou said

    Επειδή στο παραγοντιλίκι χρειάζεται και λίγη μαλαγανιά, η σερβική ομοσπονδία το ξέρει το ποίημα. Δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και με δική της πρωτοβουλία κατέθεσε φάκελο στη ΦΙΜΠΑ αποδεχόμενη ότι η εθνική πρόκειται να τιμωρηθεί, ενώ ενεργοποίησε τις γνωριμίες που διαθέτει. Καμία διάθεση σύγκρουσης (το αντίθετο) και ψηστήρι. Αποτέλεσμα; Επικοινωνιακή και ουσιαστική νίκη! Όσον αφορά τις δηλώσεις του Ίβκοβιτς δηλαδή τι να έβγαινε να πει; «Είμαστε ευχαριστημένοι από τις ποινές και ευχαριστούμε την ΦΙΜΠΑ»; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Άλλωστε κάθε προπονητής θέλει να εμφανίζει την ομάδα του ως αδικημένη.

    ΥΓ: Οι Σέρβοι παίζουν κατά σειρά με Αγκόλα, Γερμανία, Ιορδανία…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: