galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Σύστημα διεξαγωγής Μουντομπασκετ 2010

Posted by akilas στο 22 Αυγούστου 2010

Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να ακτινογραφήσουμε το σύστημα δεξαγωγής του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας 2010. Όπως κάθε σύστημα διεξαγωγής ,ανάλογα και με την κλήρωση των ομίλων, έτσι και αυτό  φαίνεται να έχει κάποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάλογα με την θέση που θα τερματίσει η κάθε ομάδα έστω και προγραμματικά καθώς δεν είναι λίγες οι φορές όπου στην πράξη όλες οι θεωρίες πάνε περίπατο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την σύντομη περιγραφή του συστήματος αφου παραθέσουμε το

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ:

Μέρα Ημ. Αγώνας Ωρα Καναλι
Σάββατο 28/8 Ελλάδα – Κίνα 16:00 ΕΤ 1
Κυριακή 29/8 Ελλάδα – Πουέρτο Ρϊκο 18:30 ΕΤ 1
Τρίτη 31/8 Ελλάδα – Τουρκία 21:00 ΕΤ 1
Τετάρτη 1/10 Ελλάδα – Ακτή Ελεφαντοστού 18:30 ΕΤ 1
Πέμπτη 2/10 Ελλάδα – Ρωσία 18:30 ΕΤ 1

Φέτος συμμετέχουν 24 ομάδες οι οποίες είναι χωρισμένες σε 4 ομίλων των έξι ομάδων. Οι 4 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου περνάνε στην επόμενη φάση όπου εκεί θα δώσουν αγώνες χιαστί. Εδώ έχουμε το πρώτο ενδιαφέρον σημείο, το γεγονός δηλαδή ότι ξεκινάνε ματς νοκ άουτ από την φάση των 16 και όχι των 8 και η συνέχεια είναι με νοκ άουτ παιχνίδια μέχρι τον τελικό. Το ενδιαφέρον σημείο είναι το πως διασταυρώνονται οι ομάδες. Ας δουμε λοιπόν τους 4 ομίλους των 6 ομάδων:

Α Όμιλος Β Όμιλος Γ Όμιλος Δ Όμιλος
1 Σερβία ΗΠΑ Ελλάδα Ισπανία
2 Αργεντινή Σλοβενία Τουρκία Λιθουανία
3 Αυστραλία Βραζιλία Ρωσία Γαλλία
4 Γερμανία Κροατία Πουέρτο Ρϊκο Καναδάς
5 Αγκόλα Ιραν Κινα Νέα Ζηλανδία
6 Ιορδανία Τυνησία Ακτη Ελεφαντοστου Λίβανος

Παρακάτω παραθέτω έναν πίνακα με την σειρά κατάταξης που προβλέπει μια στοιχηματική εταιρεία  προκειμένου να διευκολύνω το θέμα των διασταυρώσεων. Έστω ότι περνάνε απο κάθε όμιλο οι ακολουθες 4 ομάδες με την ακόλουθη κατάταξη:

Α Όμιλος Β Όμιλος Γ Όμιλος Δ Όμιλος
1 Σερβία ΗΠΑ Ελλάδα Ισπανία
2 Αργεντινή Σλοβενία Τουρκία Λιθουανία
3 Αυστραλία Βραζιλία Ρωσία Γαλλία
4 Γερμανία Κροατία Πουέρτο Ρϊκο Καναδάς

Οι διασταυρώσεις στην φάση των 16 θα έχουν ως εξής:

5. Α1 – Β4
6. Δ2 – Γ3
7. Γ1 – Δ4
8. Β2 – Α3
9. Β1 – Α4
10. Γ2 – Δ3
11. Δ1 – Γ4
12. Α2 – Β3

Οι διασταυρώσεις στην φάση των 8 θα έχουν ως εξής:

13. Νικητής 5 – Νικητής 6

14. Νικητής 7 – Νικητής 8

15. Νικητής 9 -Νικητής 10

16. Νικητής 11 – Νικητής 12

Οι διασταυρώσεις στην φάση των 4 θα είναι:

17. Νικητής 13 – Νικητής 14

18. Νικητής 15 – Νικητής 16

Επειδή όλα τα παραπάνω σας μπέρδεψαν θα φτιάξουμε τις διασταρώσεις με βάση την κατάταξη της στοιχηματικής εταιρείας:

Α Όμιλος Β Όμιλος Γ Όμιλος Δ Όμιλος
1 Σερβία ΗΠΑ Ελλάδα Ισπανία
2 Αργεντινή Σλοβενία Τουρκία Λιθουανία
3 Αυστραλία Βραζιλία Ρωσία Γαλλία
4 Γερμανία Κροατία Πουέρτο Ρϊκο Καναδάς

Με βάση την παραπάνω κατάταξη στην φάση των 16 θα είχαμε τα εξής ζευγάρια:

5. Σερβία Κροατία
6. Λιθουανία Ρωσία
7. Ελλάδα Καναδάς
8. Σλοβενία Αυστραλία
9. ΗΠΑ Γερμανία
10. Τουρκία Γαλλία
11. Ισπανία Πουέρτο Ρίκο
12. Αργεντινή Βραζιλία

Από τις ομάδες των ζευγαριών 5-6 , 7-8 , 9-10, 11 – 12 θα έβγαινε μια ομάδα από κάθε τετράδα η οποία θα πέρναγε στους 4 δηλαδή μια από τις Σερβία,Κροατία, Λιθουανία,Ρωσία  μια από την τετράδα Ελλάδα , Αυστραλία, Καναδάς, Σλοβενία …….

Φοβάμαι ότι σας μπέρδεψα αλλά αν κοιτάξει κάποιος με προσοχή το σύστημα διεξαγωγής του Μουντομπάσκετ θα διαπιστώσει τα ακόλουθα σημεία:

 • σε περίπτωση που ΗΠΑ και Ισπανία τερματίσουν πρώτες στον όμιλό τους θα συναντηθούν στα ημιτελικά της διοργάνωσης! Προσοχή: στα ημιτελικά. Κοινώς για να υπάρχει πιθανότητα να δουμε τελικό Η.Π.Α. – Ισπανία θα πρέπει να μια εκ των 2 να μην πάρει την πρωτιά. Θεωρώ σημαντικό το στοιχείο αυτό τόσο για επερχόμενες θεωρίες συνομωσίας όσο και για κάποιους φίλους που παίζουν στοίχημα.
 • η θεωρητικά καταστροφική θέση για την Ελλάδα είναι η 2η του ομίλου  η οποία είναι πολύ χειρότερη από την 3η για τον λόγο ότι θα συναντήσει στην οχτάδα τις Η.Π.Α. κάτι που σίγουρα κανένας δεν θα το επιθυμεί με το δεδομένο πάντα ότι οι Η.Π.Α. θα πάρουν την πρώτη θέση στον όμιλό τους.
 • Η πρώτη θέση του ομίλου  είναι η καλύτερη καθώς λογικά η Εθνική μας θα αγωνιστεί για την οχτάδα με αντίπαλο τη Νέα Ζηλανδία ή τον Καναδά και έπειτα για την τετράδα με μια εκ των Βραζιλια, Κροατία,Σλοβενία,Αυστραλία, Σερβία, Αργεντινή ομάδες» βατές», όπως βατές αλλά πιο δύσκολες συνολικά είναι και οι ομάδες που θα αντιμετωπίσει σε περίπτωση που έρθει 3η στον όμιλό της: Λιθουανία ή Γαλλία και έπειτα πάλι με μια εκ των Βραζιλια, Κροατία,Σλοβενία,Αυστραλία, Σερβία, Αργεντινή δηλαδή η διαφορά της 3ης από την πρώτη θέση του Γ ομίλου είναι ;ότι Λιθουανία και Γαλλία είναι πιο δύσκολες ομάδες από Νεα Ζηλανδία ή Καναδά. Επίσης η τρίτη θέση στον Γ όμιλο μπορεί να φέρει την Εθνική μας αντιμέτωπη με την Ισπανία αν οι Ισπανοί πάρουν με φυσικό τρόπο τη 2η θέση ή επιλέξουν να την πάρουν προκειμένου να αποφύγουν στους ημιτελικούς τους Αμερικανους. Θεωρία συνομωσίας το 2ο σκέλος αλλά καλό είναι να  έχουμε όλα τα σενάρια στο μυαλό μας.

Όλα τα παραπάνω είναι σίγουρα θεωρητικά αλλά και αρκετά χρήσιμα για το ποιους αντιπαλους θα αντιμετωπίσει η Εθνική μας στήν προσπάθειά της να μπει στην τετράδα και να κατακτήσει ένα μετάλιο όπως δήλωσε και ο Γιόνας Καζλάουσκας.

Σίγουρα άπο όλα τα παραπάνω η 1η θέση στον όμιλο είναι και η καλύτερη , έπειτα εκτιμώ ότι η 3η θέση είναι πιο συμφέρουσα αν Ισπανία – ΗΠΑ πάρουν την πρωτιά στους ομίλους τους, ενώ η 2η και η 4η θέση του ομίλου θα φέρουν μεγάλες δυσκολίες στους παίκτες και στο επιτελείο της Εθνικής.

Το ζήτημα σε θέμα αρχών είναι αν θα πρέπει η Εθνική π.χ. να χάσει προκειμένου να αποφύγει τη 2η θέση ή θα πρέπει να πορευτεί όπως έκανε πάντα δηλαδή να κυνηγάει τη νίκη σε κάθε παιχνίδι ανεξαρτήτως θέσης, σκοπιμότητας….; Ο Καζλάουσκας σε μια ενδιαφέρουσα  συνέντευξη , έδωσε την απάντηση του με αφορμή το περσινό παιχνίδι με τη Γαλλία όπου με νίκη διασταυρωνόμασταν με την Ισπανία ενώ με ήττα την αποφεύγαμε,  λέγοντας ότι θα πρέπει να νικάς άσχετα αν έχει αμφιβολίες για την ορθότητα του σκεπτικού του!

Υ.Γ.1. Η συνέντευξη του Γιόνας Καζλάουσκας, την οποία μνημονεύω 2 φορές παραπάνω έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς συγκρίνει Λιθουανούς – Έλληνες – Κινέζους, μιλάει για το θέμα του Θοδωρή Παπαλουκά (παραθέτω και άλλο ένα ενδιαφέρον άρθρο για το ίδιο θέμα), για το αν θα πρέπει να κερδίσεις και ας έχεις άσχημη διασταύρωση, για τη νοοτροπία των Διαμαντίδη – Τσαρτσαρή

Υ.Γ.2. Θα ψάξουμε λίγο και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων μήπως έχουμε κάποια παραφωνία όπως παλαιότερα αν και έχω την αίσθηση ότι είναι νορμάλ φέτος το συγκεκριμένο ζήτημα.

Advertisements

6 Σχόλια to “Σύστημα διεξαγωγής Μουντομπασκετ 2010”

 1. Μπάκι Μπλάιχερτ said

  akilas, καλως ήλθες και πάλι γιατί ειλικρινά μας έλειψες.
  Με λύπη μου όμως σε επαναφέρω στην τάξη, γιατί εξαιτίας της απουσίας σου έχασες το πνεύμα της εποχής: αυτά που γράφεις (με τις παραπομπές στο σάιτ της FIBA και το επίσημο πρόγραμμα), πρέπει να είναι υπαγορευμένα από το γραφείο του παλιανθρώπου του Μπάουμαν (ο οποίος παίζει να είναι και Εβραίος), αφού όπως θα έπρεπε να ξέρεις «οι τρομοκρατημένοι από τις εμφανίσεις μας Ισπανοί θέλουν να μας διαλύσουν προκειμένου να μην μας συναντήσουν δυνατούς στα χιαστί και να φθάσουν εύκολα στον τελικό με τους ΝΒΑδες. Και αυτό φυσικά γιατί δεν υπολογίζουν την Τουρκία και ξέρουν καλά ότι εμείς θα βγούμε πρώτοι στον όμιλο» (http://www.basketblog.gr/pages/ViewContent.aspx?l=1&e=i&p=3&i=54446&t=1&c=41&w=0&m=1).
  Άρα δεν είναι δυνατό να μην διασταυρωνόμαστε πουθενά ως πρώτοι με τους Ισπανούς, ούτε να είναι δεδομένο ότι οι αλήτες παίζουν με τους Αμερικάνους στον ημιτελικό και όχι στον τελικό, και έπρεπε να σεβαστείς τα κλικ που δίναμε όσο έλειπες σε εσένα και στο άλμα του Τζον Κλάρκ και να μας λες την αλήθεια….
  Εκτός βέβαια και αν οι εθνικόφρονες ποιητές ξέρουν κάτι για κρυφό σχέδιο των Ισπανών να έλθουν τέταρτοι στον όμιλό τους, να παίξουν με εμάς τους τιμωρημένους στους 16 και με τους Γιάνκηδες στον τελικό, οπότε και εμείς οι αριστεροί πρέπει να πειστούμε τώρα να αποθέσουμε όλες τις ελπίδες μας στον μόνο ηγέτη που δεν φοβάται να πάει κόντρα στα σατανικά σχέδια των Ισπανοεβραίων (και στα δάκτυλά τους)….
  http://www.sentragoal.gr/afieroma.asp?catid=20352&subid=2&pubid=43350661

  http://www.gazzetta.gr/basket/mundobasket-2010/item/98589-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF

  Ωραία πράγματα με δυο λόγια… Να δεις που θα μας κάνουν όλοι αυτοί στο τέλος να σκεφτόμαστε μήπως είναι καλύτερο να χάνει η Εθνική όπως στις αρχές των ’00ς….

 2. Μπάκι Μπλάιχερτ said

  Το «εθνικόφορες ποιητές» τι σημαινει τώρα; Μυρίζει δάκτυλος των Ισπανών….
  Φυσικά «εθνικόφρονες ποιητές». Παρακαλώ να διορθωθεί (και αυτό με τα πολλά -θ- ισπανικό μοιάζει)…

 3. akilas said

  @ΜΠΑΚΙ

  Καλώς ήλθες και εσύ ξανά στο blog (προσκλητήριο το έχουμε κάνει!)

  Η υπόθεση των επεισοδίων του τουρνουα Ακρόπολις έχει δυστυχώς μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως λόγου του τρόπου με τον οποίο έπραξαν (ή δεν έπραξαν) οι θεσμικοί φορείς, οι δημοσιογράφοι με την πένα τους, οι φίλαθλοι με τις απόψεις – γραφόμενα, οι παίκτες, οι προπονητές…

  Έχει πάρα πολύ ψωμί το θέμα και ενώ δεν είχα καμία μα καμία διάθεση να γράψω άρθρο, πολύ φοβάμαι ότι θα «υποχρεωθώ» να γράψω ειδικά μετά το κλείσιμο του κύκλου που θα αφορά την ανακοίνωση της τιμωρίας και τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων με το άκουσμα της ανακοίνωσης. Η 25η Αυγούστου δεν είναι και η καλύτερη ημερομηνία για την αναγγελία της τιμωρίας αλλά οψόμεθα.

  Σε κάθε περίπτωση αν κάποιος κοιτάξει το σύστημα διεξαγωγής του Μουντομπάσκετ και ξεκινήσει από τη βάση ότι η Ισπανία θα πάρει την πρώτη θέση του ομίλου της, τότε οι Ισπανοί δεν έχουν κανένα μα κανένα ενδιαφέρον για το πόσες αγωνιστικές θα τιμωρηθούν οι διεθνείς μας.

  Υ.Γ.1. Θεωρώ πολύ δύσκολο ως απίθανο να πάρουμε την 4η θέση

 4. akilas said

  ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (24/8)

  Αναλυτικό πρόγραμμα μεταδόσεων μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

  http://www.gazzetta.gr/component/k2/item/94700-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%84

 5. akilas said

  «...με την Ισπανία αν οι Ισπανοί πάρουν με φυσικό τρόπο τη 2η θέση ή επιλέξουν να την πάρουν προκειμένου να αποφύγουν στους ημιτελικούς τους Αμερικανους. Θεωρία συνομωσίας το 2ο σκέλος αλλά καλό είναι να έχουμε όλα τα σενάρια στο μυαλό μας….»

  Αφού η Ισπανία έχασε από τη Γαλλία αν θέλει να κρατήσει τη 2η θέση τότε μια νίκη της επι της Λιθουανίας με 7-9 πόντους θα ήταν ότι πρέπει προκειμένου να είναι καλά σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας.

  Με άλλα λόγια παρά το γεγονός ότι μπορεί άνετα να νικήσει με 20 πόντους τη Λιθουανία μπορεί να επιλέξει να κερδίσει με όχι μεγάλη διαφορά δηλαδή κάτω από 13 πόντους και ιδανικά 7,8,9 πόντους…

  Στοιχηματική πρόταση είναι το παραπάνω (για τους τολμηρούς το 7-9 και για τους πιο συντηρητικούς το +12,5)!

  Υ.Γ.1. Το βράδι μετά τον αγώνα Ελλάδα – Τουρκία θα έχουμε να πουμε αρκετά ελπίζω ευχάριστα.
  Προστέθηκε μεταγενέστερα: και το + 6 δεν είναι κακό για την Ισπανία ώστε να διασφαλίζει όσο περισσότερο γίνεται τη 2η θέση. Άρα υπάρχει και το 3-6 της διαφοράς. Γι αυτό καλύτερα είναι να πάμε με τους +12,5 συνομωσιακούς πόντους!!

 6. akilas said

  Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος για ποια μαιμουδιά:
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=193009

  και για ποιο μπαραζ αλλαγών:

  «…Το εντυπωσιακό, όπως προέκυψε ύστερα από ένα μπαράζ αλλαγών που έκανε η FIBA στο διάγραμμα της διοργάνωσης κι αν λάβουμε υπ’ όψιν την τελευταία ενημερώση, είναι ότι την Εθνική δεν τη βολεύει ούτε η 2η θέση του ομίλου γιατί, ακόμη κι αν περάσει στους προημιτελικούς, πέφτει πάνω στις ΗΠΑ (επικεφαλής του Β’ ομίλου της Κωνσταντινούπολης) που κατεβαίνουν (Κόμπε, Χάουαρντ, Καρμέλο Αντόνι, Πολ, Ντ. Ουίλιαμς, ΛεΜπρον, Γουέιντ και Μπος είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν) αποφασισμένες να επιστρέψουν στην κορυφή μετά τις αποτυχίες του 1998, του 2002 και του 2006….»

  (Πηγή: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/12/2009&id=112951)

  αναφέρεται ο Φ.Συρίγος και ο Γιάννης Ντεντόπουλος.

  Έχει σημασία μεγάλη το άρθρο του Γιάννη Ντεντόπουλου περι αλλαγών καθώς έχει γραφτεί αμέσως μετά την κλήρωση του Μουντομπάσκετ (16/12/2009)

  Σαν αγγελία θα ακουστεί αλλά αν γνωρίζει κάποιος κάτι για τις αλλαγές με ενδιαφέρει αρκετά το θέμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: