galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Η γη κινείται;

Posted by akilas στο 17 Νοεμβρίου 2009

Ήθελα διακαώς να γραψω τις προηγούμενες ημέρες ένα άρθρο για τις κινητοποιήσεις του ΠΣΑΚ οι οποίες κορφώθηκαν με την επιτυχημένη απεργία που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στα γήπεδα όλης της Ελλάδας. Κινητοποιήσεις οι οποίες έφεραν αντιδράσεις από αρκετούς φορείς, φορείς οι οποίοι φαινομενικά αφιερώνονται στο μπάσκετ όπως πολύ εύστοχα ανεφεραν σε άλλο blog.

Από τις 24 Σεπτεμβρίου είχε προαναγγείλει τις κινητοποιήσεις του ο ΠΣΑΚ με κύρια αιτήματα τα ακόλουθα:

1α. Πλήρη εγγύηση του μίνιμουμ του προϋπολογισμού των ομάδων που επιθυμούν να αγωνιστούν στην Α1 ποσού 500.000€.

1β. Δημιουργία ταμείου Αξιοπιστίας με την συμμετοχή των 14 ομάδων και του ΠΣΑΚ με 100.000€ έκαστος δημιουργώντας έτσι ένα ταμείο 1.500.000€ για την αποπληρωμή των χρεών προς τους  αθλητές στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Οι ομάδες που οι αθλητές του έκαναν χρήση του ταμείου αν δεν καλύψουν τα χρήματα που δόθηκαν  αποβάλλονται από κάθε διοργάνωση .

2.  Δικαίωμα μεταγραφής Έλληνα αθλητή μεσούσης της περιόδου και σε Ελληνική ομάδα μετά από λύση συμβολαίου  ή χρέη των ομάδων έστω και ενός μήνα.

3. Απαγόρευση μεταγραφών αν υπάρχουν οφειλές του προηγούμενου μήνα.

4α. Επαναφορά στο παλαιό  στο καθεστώς για τους  ξένους  αθλητές.

4β. 8 γηγενείς αθλητές στην δωδεκάδα οι οποίοι να έχουν αγωνιστεί σε Εφηβικά πρωτ/τα της χώρας.

5. Άμεση κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας που αφορά το καθεστώς της Α2 με το άνοιγμα της Βουλής των Ελλήνων από την νέα ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Όλα τα αιτήματα και τις κινήσεις του ΠΣΑΚ μπορεί να τις διαβάσει καλύτερα στο site του Συνδέσμου. Για το θέμα της απεργίας και για άλλα θέματα που αφορούν το Ελληνικό μπάσκετ απάντησε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος στον σύνδεσμο αυτό.

Μεταξύ άλλων άφησε σπόντες (…Ακραία κατάσταση και δεν θέλω να πιστέψω ότι πίσω από αυτήν την κίνηση κρύβονται σκοπιμότητες…), πρότεινε και τη λύση(!!!) («Αφού είναι όλοι τους ενωμένοι, γιατί δεν δίνουν από 2.000 ευρώ οι πολύ καλά αμειβόμενοι αθλητές για να μαζευτούν 80.000 που απαιτούνται και να λυθεί το ζήτημα; Είναι απλό το θέμα») .

Ειλικρινά αν αρχίσω να σχολιάζω αυτά που ανέφερε ο κ.Βασιλακόπουλος τότε φοβάμαι ότι θα επέμβει το ΕΣΡ. Μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Τα συμπεράσματα που βγάζω εγώ από τα λεγόμενά του είναι τα ακόλουθα:
 • τάζετε επιχειρηματίες – πρόεδροι των ομάδων που ματώνετε όσα λεφτά θέλετε και μετά δώστε όσα επιθυμείτε στους παίκτες.
 • το ασφαλιστικό των παικτών μπορούν κάλλιστα να το λύσουν οι ίδιοι οι παίκτες, έτσι για να εξοικονομούνται περισσότερα χρήματα στους προέδρους που «ματώνουν» και για να μην εξαφανιστούν όλοι οι επιχειρηματίες από τον χώρο του μπάσκετ
 • για το πως έφτασαν να είναι χρεωμένες όλες οι ομάδες δεν μας απάντησε ο κύριος Βασιλακόπουλος παρά μόνο μας είπε ότι σε περιοδους κρίσης: «…Δυστυχώς, δεν υπάρχουν οι δυνατότητες, ούτε και ο απαραίτητος κύκλος για να εξυπηρετήσει τα αιτήματα τους…» Προτείνω στους αναγνώστες του blog να ξαναδιαβάσουν τα παραπάνω αιτήματα και να σκεφτούν αν ΄μπορούν να επιλυθούν ή όχι.
Θα ήθελα να αναφέρω πολλά περισσότερα αλλά σταματάω εδώ αναφορικά με τον κ. Βασιλακόπουλο. Παραθέτω το άρθρο αυτό , όπου δίνεται μια σφαιρική εικόνα για αρκετά άλλα σχετικά ζητήματα σημειώνοντας ότι συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα στο ageofbasketballΕίχαμε την ανακοίνωση του Ολυμπιακού την οποία θα χαρακτηρίσω τουλάχιστον ατυχή για να μην χρησιμοποιήσω κάποιο βαρύτερο χαρακτηρισμό. Νομίζω ότι και ο ΠΣΑΚ θα μπορούσε να ανεβάσει τους τόνους έπειτα από την ανακοίνωση αυτή, αλλά για μια ακόμη φορά έδωσε δείγματα ωριμότητας, νηφάλιας σκέψης και θέλησης για το καλύτερο. Επίσης θεωρώ αναμενόμενο που για μια ακόμη φορά κορυφαίοι σε όνομα μπασκετικοί δημοσιογράφοι δεν έκριναν σκόπιμο να πάρουν θέση για  τους αγώνες που κάνει ο  ΠΣΑΚ σφυρίζοντας αδιάφορα. Βλέπεται η βιτρίνα έχει ενδιαφέρον για πολλούς και όχι όλο το οικοδόμημα.Σε όλα τα παραπάνω αν προσθέσουμε και την αποχώρηση(;) του προεδρου του ΕΣΑΚΕ ενώ ήταν σε εξέλιξη το Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ σύμφωνα με το δημοσίευμα του greekbball! Επίσης θέλω να προσθέσω τη συνέντευξη του Λάζαρου Παπαδόπουλου, ο οποίος είπε πολλά μα πολλά ενδιαφέροντα. Από τη σελίδα αυτή θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον Λάζαρο Παπαδόπουλο και τον αγώνα τον οποίο κάνει, αγώνας ο οποίος πειράζει το κατεστημένο του Ελληνικού μπάσκετ. Στο πλευρό του ΠΣΑΚ τάχθηκε το ΚΚΕ , ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΠΣΑΠ και η ΓΣΕΕ , ο ΣΕΠΚ …Σχετικα άρθρα:

 

http://www.sport-fm.gr/article/204603 (Τολης Κοτζιάς)

http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=11816&subid=2&pubid=6299592 (Μπουρλακης)

http://www.superbasket.gr/asproulias/?p=180 (Ασπρούλιας)

http://www.sport-fm.gr/article/204339 (Πααπαδογιαννης)

Υ.Γ.1. Ο αγώνας του ΠΣΑΚ από εδώ και πέρα θα είναι αρκετά ως πολύ δύσκολος καθώς οι πιέσεις και οι αντιδράσεις  που θα δεχτεί θα είναι μεγάλες.

Advertisements

6 Σχόλια to “Η γη κινείται;”

 1. geof said

  Ας κάνω λίγο τον «συνήγορο του διαβόλου» και τον αιρετικό για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον η κουβέντα!

  Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουν εφαρμογή τα αιτήματα και οι απαιτήσεις των παικτών είναι να υπάρχουν οι ομάδες.
  Θεωρητικά είναι εύκολο να λέμε ότι πρέπει οι ομάδες να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια και με σωστούς επιχειρηματίες-παράγοντες οι οποίοι θα επενδύουν σε αυτές και όλα τα υπόλοιπα τα ωραία. Συγγνώμη αλλά αυτό είναι μια ουτοπία!
  Οι ομάδες λειτουργούν επειδή κάποιοι πρόεδροι και παράγοντες κάνουν το χόμπυ τους, την αυτοπροβολή τους, ή ότι άλλο θέλετε είτε βάζοντας χρήματα είτε πασχίζοντας μέρα-νύχτα να βρουν χρήματα για να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό, δηλαδή για να πληρώσουν τις αμοιβές των παικτών.
  Δηλαδή έχουμε μια υποτιθέμενη επιχείρηση από την οποία οικονομικό όφελος έχουν μόνον οι υπάλληλοι και ο ιδιοκτήτης όχι μόνο δεν κερδίζει αλλά βάζει και από τη τσέπη του.
  Ολη αυτή η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική είναι άρρωστη, όμως αυτή είναι και δεν υπάρχει άλλη, αν υπήρχε θα είχε φανεί τόσα χρόνια.
  Και από αυτή την άρρωστη κατάσταση οι παίκτες έχουν βγεί κατά κανόνα οφελημένοι.

  Αν λοιπόν τα αιτήματα είναι παράλογα και υπερβολικά και κάνουν αδύνατη την ύπαρξη των ομάδων έστω και με αυτήν την όχι καλή κατάσταση θα πάψουν να υπάρχουν. Τότε τι θα γίνουν οι εκατοντάδες μπασκετμπολίστες;

  Στον κόσμο της νύχτας υπάρχει ένας κανόνας. Γίνεται συμφωνία του επιχειρηματία του νυκτερινού κέντρου να πάρει η τάδε φίρμα τραγουδιστής το υπέρογκο ποσό του για νυχτοκάματο, αλλά αν το μαγαζί δεν πάει καλά και δεν έχει έσοδα το μαγαζί δεν παίρνει τίποτα, «αν τα φέρεις θα τα πάρεις»!
  Με αυτό το ακραίο ίσως παράδειγμα θέλω να πω ότι οι παίκτες πρέπει και οι ίδιοι να στηρίξουν το μπάσκετ και τις ομάδες γιατί επί της ουσίας οι μόνοι οφελημένοι από αυτήν την στήριξη θα είναι οι ίδιοι.
  Πρέπει να ενδιαφερθούν πραγματικά και όχι με λόγια και ευχολόγια, για να μπορέσουν οι ομάδες να είναι βιώσιμες και το μπάσκετ ένα ανταγωνιστικό και ελκυστικό προϊόν.
  Με το να βάζουμε τη θηλειά στο λαιμό των ομάδων θα τις καταργήσουμε.
  Και αυτό το ας μείνουν 4-5 ομάδες μόνο στο πρωτάθλημα αρκεί να είναι υγιείς, μόνο σαν αστείο μπορώ να το ακούσω. Είπαμε δεν υπάρχουν υγιείς ομάδες, εκτός αν εννοείται υγεία το να βάζουν κάθε χρόνο οι Αγγελόπουλοι 15-20 εκατ. ευρώ από τη τσέπη τους.
  Και με υγιείς (κυριολεκτικά) ομάδες δεν θα υπήρχε συμβόλαιο πάνω από 100-200 χιλιάδες, το θέλουν αυτό οι παίκτες φίρμες;

  Περιμένοντας τις αντιδράσεις …

  Υγ. γιατί ποτέ κανείς παίκτης μετά το τέλος της καριέρας του δεν έγινε πρόεδρος-ιδιοκτήτης ομάδας;

 2. akilas said

  Νομίζω ότι ξεκινάμε από άλλη βάση geof. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος κατά τη γνώμη μου ξεκινάς από την παραδοχή ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και αν δεν υποχωρήσουν οι παίκτες έρχεται η καταστροφή. Ποιός δημιούργησε τα χρέη; Οι παίκτες που παίρνουν πολλά χρήματα;

  Σε καμία περίπτωση! Αυτός που δίνει τα χρήματα ευθύνεται για ποσά που δίνονται δηλαδή αυτός που διαχειρίζεται τις τύχες των ομάδων.

  Από τη στιγμή που μια συνεχόμενη και παραεταμένη δυσλειτουργία υπάρχει στην αγορά του μπάσκετ θα πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες. Αυτοί δεν μπήκαν, δεν έχουν μπει και θα μπουν μόνο αν τα καταφέρει ο ΠΣΑΚ γιατί όλοι οι άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Παράδειγμα τέτοιων κανόνων είναι το 1α και 1β .

  Επίσης η ΕΕΑ ή η οποιαδήποτε αρμόδια επιτροπή θα έπρεπε να αποφαίνεται για τις επιλογές των ομάδων και να εξετάζει τις εγγυήσεις που υπάρχουν. Για παράδειγμα έρχεται 層κροίσος» με το όνομα Χρόσος (τυχαίο το όνομα) και σε μια ομάδα που έχει συνολικά έσοδα την περσινή χρονιά ύψους π.χ. 500.000 ευρώ αγοράζει παίκτες με συμβόλαια της τάξης των 4.000.000. Απο που θα μπουν αυτά τα λεφτά; Αν ο Χρόσος φύγει πως θα μπορέσουν να δοθούν αυτά τα χρήματα;

  Ολα αυτά και άλλα πολλά θα μπορούσαν να γίνουν. Για κάποιον άγνωστο λόγο όμως δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Ως πότε θα περιμένουμε;

  Δεν έχω κανένα πρόβλημα να μειωθούν οι αμοιβές των παικτών και ειδικά των πρωτοκλασάτων. Ποσώς με ενδιαφέρει για παράδειγμα αν ο Παπαλουκάς που παίρνει 3,5 πάρει 500.000 και ο Διαμαντίδης από 1,8 πάρει 600.000ευρώ. Είμαι υπερ για υπέρογκες αμοιβές να αυξηθεί η φορολογία των παικτών από εικοσι και κάτι σε 40 ή 50%! Εϊναι άδικο να φορολογείται με 20% ένας που παίρνει 30.000 το χρόνο και επισης με 20% ένας μπασκετμπολιστας που αμοίβεται με 600.000 ευρώ το χρόνο.

  Για το 2 και το 3 των αιτημάτων του ΠΣΑΚ συμφωνώ αν και θα έβαζα 2 μήνες καθυστέρηση πληρωμής.

  ΤΟ 4 θέλει μεγάλη κουβέντα και συζήτηση με επιστημονικά κριτήρια.

  Για το 5 και μονο να λες ότι κάποιοι εργάζονται με ορίζοντα δεκαετίας και είναι ανασφάλιστοι είναι τρομερό. Η Α2 ακόμη και η Β και Γ Εθνική είναι κατηγορίες όπου οι αθλητές έχουν μεγάλα προβλήματα για τα οποία ελάχιστοι νοιάζονται.

  Άλλο ένα σημάδι ωριμότητας του ΠΣΑΚ: http://www.superbasket.gr/?c=420&a=118343

  ενώ ήθελα να ήξερα αν θα πολεμηθεί και για αυτό ο Λάζος: http://www.superbasket.gr/?c=142&a=118353

  Καλώς ήλθες Λάζαρε.

 3. geof said

  Μα όντως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και μόνο αν σταθούν στα πόδια τους οι ομάδες θα μπορεί να λυθεί. Αλλιώς είναι πολύ εύκολο να διαλύσουμε τις ομάδες οπότε παύει να υφίσταται και το πρόβλημα, αλλά και οι παίκτες ταυτόχρονα.

  Είπαμε ότι εγώ προς χάριν της συζήτησης κάνω το «συνήγορο του διαβόλου».

  «… Ποιός δημιούργησε τα χρέη; Οι παίκτες που παίρνουν πολλά χρήματα;…»
  Το βασικό έξοδο των ομάδων είναι η αμοιβές των παικτών. Αρα τα χρέη δημιουργήθηκαν για να πληρωθούν αυτοί.
  Θα μου πεις ας πρόσεχαν οι παράγοντες! Συμφωνώ αλλά είτε λόγω προσδοκόμενων εσόδων που δεν ήλθαν, είτε λόγω αφέλειας, ανικανότητας, κ.λ.π. τα χρέη προέρχονται από τις αμοιβές των παικτών, αυτή είναι η πραγματικότητα.

  Ομοίως με τον «κροίσο Χρόσο» και ο παίκτης «Ταδε» δεν δέχεται το χαμηλό αλλά σίγουρο συμβόλαιο της νοικοκυρεμένης και αξιόπιστης ομάδας και πάει στον ΑΟΚ που χρωστά σε όλους τους παίκτες που έπαιξαν σ’ αυτόν τη δεκαετία που πέρασε, επειδή του υποσχέθηκε ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο. Και στο τέλος της σεζόν μπαίνει κι αυτός στην ουρά – του έχει λαμβάνειν – μαζί με τους προηγούμενους.
  Ε , σ΄αυτή τη περίπτωση δεν φταίει μόνο ο ΑΟΚ.

  Σχετικά με την φορολογία, είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν διπλά συμβόλαια, ένα για την εφορία και ένα για την πραγματική συναλλαγή. Οπότε η φορολογία των «κροίσων» είναι ασήμαντη, είναι μόνο στο επίπεδο που να δικαιολογούνται τα πόσθεν έσχες για τα καγιέν.

  Στους πίνακες που έβαλες σε ένα άλλο ποστ για τα μπάτζετ ομάδων Ελλάδος – Γαλλίας, βλέπουμε ότι πόσο χαμηλά είναι τα μπάτζετ στη Γαλλία. Και η Γαλλία είναι ένα πολύ μεγαλύτερο κράτος από μας με καλύτερη οικονομία, πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις, διαφημιστικές και άλλες. Και με τους Γάλλους να αγαπούν και να χαίρονται πραγματικά το άθλημα (φαίνεται και από τη δημοφιλία που έχει το ΝΒΑ στη Γαλλία) και όχι μόνο τις «αγορασμένες» επιτυχίες των Γιαννακοπουλέων/Αγγελοπουλέων. (αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση).

  Κλείνω με τον Παπαδόπουλο. Μη βρίσκοντας ομάδα επιπέδου ευρωλίγκας που έψαχνε, ήταν μια πολύ σωστή κίνηση αυτή που έκανε (κυρίως για τον εαυτό του συνδικαλιστικό και αθλητικό ). Δεν υποβαθμίστηκε ρίχνοντας το κασέ του, έδωσε φιλανθρωπικό χαρακτήρα στη κίνησή του και όλα είναι υπέρ του. Μπράβο του!
  Αν και προτιμούσα να πήγαινε στον Ηρακλή.

  ΥΓ. Τον Παπαδόπουλο τον συμπαθώ και εκτιμώ ότι είχα τα @…. να τα βάλει με το σύστημα. (και γιατί του αρέσει και παίζει σκάκι!).

  Ο ένας ή και οι δύο μήνες πληρωμής είναι λίγοι και άδικο για τις ομάδες γιατί και αυτές δεν εισπράτουν πάντα στην ώρα τους (χορηγίες, κ.λ.π.). Το σωστό και δίκαιο είναι το απλό, να μην μπορεί να συμμετέχει μια ομάδα στο πρωτάθλημα αν έχει ατακτοποίητες οφειλές από την προηγούμενη σεζόν.

 4. akilas said

  Για όλα τα παρακάτω φταίει το πλαίσιο και οι διοργανώτριες αρχές που αφήνουν μια βάρκα να πηγαίνει όπως να ναι:

  «Θα μου πεις ας πρόσεχαν οι παράγοντες! Συμφωνώ αλλά είτε λόγω προσδοκόμενων εσόδων που δεν ήλθαν, είτε λόγω αφέλειας, ανικανότητας, κ.λ.π. τα χρέη προέρχονται από τις αμοιβές των παικτών, αυτή είναι η πραγματικότητα.»

  Για να ισχύει ο κανονας της μη είσπραξης των προσδοκωμενων εσόδων θα πρέπει έχει γίνει μια μεγάλη αλλαγή π.χ. εκεί που είχες συμβόλαιο με ένα κανάλι στα κρύα του λουτρου να πει το κανάλι δεν συνεχίζω, δεν σε πληρώνω. Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Στις επιχορηγήσεις όταν καθυστερούν υπάρχει πρόβλημα αλλά το μεγαλύτερο είναι ότι οι επιχορηγήσεις αποτελούν την τούρτα και όχι το κερασάκι των εσόδων.

  Την πρώτη και μεγαλύτερη ευθύνη έχουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την κάθε διοργάνωση. Αυτοι επιτρέπουν, αυτοι ανέχονται, αυτοί εθελοτυφλούν.

  Ο λόγος που έκανα τη σύγκριση με τη Γαλλία είναι αυτός που ανέφερες: πώς σε μια μεγάλη χώρα διαμορφώνονται οι προυϋπολογισμοί των ομάδων.

 5. geof said

  Δηλαδή τώρα ο ΠΑΟΚ εκτός από όλους τους άλλους που χρωστάει μέχρι τώρα, θα χρωστάει πλέον και στο «Χαμόγελο του Παιδιού» -:)

  «… Για να ισχύει ο κανονας της μη είσπραξης των προσδοκωμενων εσόδων θα πρέπει έχει γίνει μια μεγάλη αλλαγή…»

  Το Περιστέρι για παράδειγμα ποτέ δεν πήρε το ένα εκατομμύριο δολάρια που δικαιούταν την χρονιά της συμμετοχής του στην ευρωλίγκα.

  Η μη εφαρμογή ή η ελαστικοποίηση των νόμων είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά γενικώτερα.

 6. Πληροφοριακά (κι αρχειακά) :

  http://rfu.blogspot.com/2009/11/blog-post_14.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: