galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Μπατζετ ομάδων Α1 μπάσκετ για τη χρονιά 2009-10

Posted by akilas στο 31 Οκτωβρίου 2009

Βασισμένος σε ένα άρθρο της Realnews και συγκεκριμένα του δημοσιογράφου Χάρη Σταύρου, παραθέτω σε πίνακα τους προϋπολογισμούς των ομαδων της Α1 για τη χρονιά 2009-2010. Οι προϋπολογισμοί αυτοί αφορούν μόνο τους μισθούς που αναμένεται να δώσουν στους παίκτες και σε όλη την προπονητική ομάδα.

Ομάδα Μπατζετ σε ευρώ
Ολυμπιακός * 24.000.000
Παναθηναϊκός * 21.000.000
Μαρούσι 2.200.000
Πανελλήνιος 2.000.000
Άρης 1.800.000
Παοκ 1.300.000
Πανιώνιος 900.000
900.000
Τρίκαλα 800.000
Κολοσσός 800.000
Καβάλα 750.000
Περιστέρι 750.000
Γ.Σ.Ολύμπια 500.000
Ηλυσιακός 500.000

* Αν κλικάρετε πάνω στις ομάδες θα βγουν οι αμοιβές των παικτών της κάθε ομάδας ή σχετικά άρθρα για το συνολικό μπάτζετ της κάθε ομάδας

Ήθελα και θα προσπαθήσω να κάνω και γράφημα που να δείχνει και διαγραμματικά και τις διαφορές των προϋπολογισμών των ομάδων αλλά δεν τα κατάφερα για πολλούς λόγους! Είναι χαρακτηριστικό ότι αν αθροίσουμε τα χρήματα που δίνουν για μισθούς όλες οι ομάδες εκτός του ΟΣΦΠ και του ΠΑΟ τότε φτάνουμε στο νούμερο 13,2 εκατομμύρια ευρώ. Με άλλα λόγια τα χρηματα που δίνουν για το προπονητικό τιμ και τους παίκτες όλες οι ομάδες εκτός των 2 μεγάλων, υπολείπονται περίπου στα 8 εκατομμύρια από τα χρηματα που δίνει ο Παναθηναϊκός και περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ των χρημάτων που δίνει ο Ολυμπιακός.

Αυτό και μόνο το στοιχείο δεικνύει την τεράστια διαφορά στα οικονομικά μεγέθη των δύο μεγάλων με τις υπόλοιπες ομάδες και αποτελεί από μόνο του στοιχείο που προοικονομεί πολλά για την εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Για να διακωμωδήσω λίγο την κατάσταση παραθέτω τον ακόλουθο πίνακα ο οποίος δείχνει ποιός παίκτης του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού αμοίβεται όσο όλοι οι παίκτες και το προπονητικό τιμ των άλλων ομάδων. Οι αμοιβές των παικτών προκύπτουν από τον σύνδεσμο  αυτό  . Επισημαίνω ότι μπορεί να υπάρχει μια διαφορά μέχρι 100.οοο ευρώ καθώς είναι δύσκολο να συμπέσει ακριβώς η αμοιβή του παίκτη με το μπατζετ των ομάδων. Πάμε να δούμε τον πίνακα λίγο:

Ομάδα Αμοιβές παικτών και προπονητικής ομάδας Ισοδύναμη αμοιβή
Μαρούσι 2.200.000 Κλειζα ή Διαμαντίδης
Πανελλήνιος 2.000.000 Βούισιτς ή Σπανούλης
Άρης 1.800.000 Ουέϊφερ
Παοκ 1.300.000 Νίκολας ή Πέκοβιτς
Πανιώνιος 900.000 Χαλπερίν
Αεκ 900.000
Τρίκαλα 800.000 Σχορτσανίτης ή Τέπιτς
Κολοσσός 800.000
Καβάλα 750.000 Καλάθης
Περιστέρι 750.000
Γ.Σ.Ολύμπια 500.000 Ερτσεγκ η Περπέρογλου
Ηλυσιακός 500.000

Από τα παραπάνω στοιχεία και από το γεγονός ότι η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων της Α1 πήγε περίπατο, μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει γιατί πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποια τρίτη ομάδα να μπει σφήνα στους δύο μεγάλους.

Ένα θέμα που έχει ξανατεθεί από αυτό το blog είναι το κατά πόσο είναι υγιές οι 2 μεγάλοι να ξοδεύουν τόσα χρήματα τη στιγμή που μετέχουν σε ένα πρωτάθλημα όχι τόσο εμπορικό, ενώ και τα χρήματα που δίνει και η Ευρωλίγκα είναι πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα. Πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συνεχώς προσπαθούν να βρουν νέους δρόμους εσόδων αλλά δύσκολα θα υπάρξει στο κοντινό μέλλον ισορροπία στις δαπάνες σε σχέση με τα έσοδα που κάνουν.

Για τις υπόλοιπες ομάδες το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε η κεντρική διαχείριση σίγουρα είναι επιζήμιο συνολικά, ενώ η πιο άσχημη εξέλιξη για τις ομάδες της δεύτερης ταχύτητας (Αρης, Παοκ, Πανιώνιος, Μαρουσι, Πανελλήνιος) αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να μην εξασφαλίσει ότι η τρίτη θέση θα οδηγεί απευθείας στην Ευρωλίγκα. Ειλικρινά δεν βρίσκω κανέναν λόγο, πέρα από λόγους κοινωνικής διάστασης ή προσδοκώμενων παράλληλων ωφελειών, ένας επενδυτής να επενδύσει σε μια ομάδα του Ελληνικού μπάσκετ με βάση το σημερινό πλαίσιο.

Συγχωρέστε για την μπερδεμένη παραθεση των παραπάνω σκέψεών μου αλλά κυνηγάω τον χρόνο. Περιμένω με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις σας.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά άρθα στη στήλη Οικονομικά

Advertisements

8 Σχόλια to “Μπατζετ ομάδων Α1 μπάσκετ για τη χρονιά 2009-10”

 1. akilas said

  Πες τα ρε Ομπράντοβιτς: http://www.superbasket.gr/?c=139&a=117836

  Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν ξέρω αν θα είναι αποτελεσματική η λύση που προτείνει αλλά σίγουρα το μέτρο είναι επιεικώς απαράδεκτο. Τιμωρείς κυρίως αυτούς που δεν φταίνε και έχουν πληρώσει εισιτήριο για να δουν τα παιχνίδια όλης της χρονιάς.

 2. geof said

  Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση που πρέπει το μπάσκετ να παραδειγματιστεί από το ποδόσφαιρο!
  Τι έγινε στο ποδόσφαιρο; κατ αρχήν συμφωνία ΠΑΟ-ΟΣΦΠ για το κοινό καλό (βλέπε εισροή χρημάτων) και στη συνέχεια ενωμένοι όλοι απαίτησαν και πέτυχαν σκανδαλώδης χορηγίες από την τηλεόραση και από τον οπαπ. Συμφωνούμε ότι το ποδόσφαιρο είναι πιο δημοφιλές κ.λ.π. αλλά δεν είναι δυνατόν το μπάσκετ να μην μπορεί να πετύχει ούτε το 10% αυτών που πέτυχε το ποδόσφαιρο, σε ποσά χορηγιών. Είναι καθαρά αποτέλεσμα αδιαφορίας και ανικανότητας και ίσως κομματικού ανταγωνισμού (Βασιλακόπουλος-Ιωαννίδης).
  Και μην μου πει κανείς ότι τα ποσά που πήρε το ποδόσφαιρο είναι ανταποδοτικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση. Για παράδειγμα την πρώτη χρονιά της σούπερλιγκ, η χορηγία για το όνομα του πρωταθλήματος ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη ακόμα και από την αντίστοιχη του αγγλικού πρωταθλήματος!

  Για αυτό λοιπόν: Επανίδρυση του ΕΣΑΚΕ, εδώ και τώρα!

  Συμμαχία των δύο μεγάλων για το κοινό καλό. Κάτι που θα ενώσει αναγκαστικά και τους υπόλοιπους.
  Στελέχωση του εσακε με εξειδικευμένα στελέχη που να μπορούν να οργανώσουν και να πουλήσουν το «προϊόν» του, και παράλληλα να έχουν και συμβουλευτικό ρόλο και τις ομάδες σ’ αυτόν τον τομέα (σε όσες το επιθυμούν βέβαια).

  Οσον αφορά τα μπάτζετ που βλέπουμε στους πίνακες οι διαφορές είναι τρομακτικές. Και το πιο τραγικό είναι, ότι ούτε και αυτά τα μικρά μπάτζετ των μικρών ομάδων είναι εξασφαλισμένα και οι περισσότερες ομάδες είναι στον αέρα.
  Αλλά και το ύψος του μπάτζετ των δύο είναι αφύσικο, και δεν ξέρω για πόσο ακόμα δίνονται αυτά τα λεφτά εκατέρωθεν.

  Τέλος κάτι που το έχω ξαναδιατυπώσει εδώ (έτσι νομίζω). Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι δύο μεγάλοι δέχονται να απαξιώνεται ένα πρωτάθλημα, η κατάκτηση του οποίου είναι ο πρώτος τους στόχος κάθε χρόνο! ειλικρινά αδυνατώ να το καταλάβω.

 3. Manager said

  geof μονο ο ΠΑΟ και ΟΣΦΠ μεμονωμενα πηραν μεγαλα ποσα απο την ΕΡΤ (7.000.000).

  Μετα οταν πηγαν να κανουν συλλογικη συμβαση, αποχωρησε ΟΣΦΠ (και Ξανθη).

  Παντως η Γαλλια απαγορευσε την συλλογικη διαπραγματευση τηλεοπτικων δικαιωματων σε ολα τα σπορ. Ζητω η ελευθερη αγορα!

  http://www.talkbasket.net/news/french-league-against-government-decision-2320.html

  Ανακοινωση Γαλλικης Ομοσπονδιας Μπασκετ (που ενδιαφερεται για το καλο των ομαδων της)
  «This decision to abolish the RCI (Rights to Collective Image) will take financial disaster consequences for the professional clubs.»

 4. geof said

  «… Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το μπάσκετ δεν απαξιώνεται από τον ΕΣΑΚΕ αλλά από ένα σύστημα που έχει στηθεί γύρω από το ποδόσφαιρο και λειτουργεί προς όφελος του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποδόσφαιρο παίρνει 82 εκατομμύρια από τον ΟΠΑΠ και το μπάσκετ μόλις 15. Κι όλα αυτά για να προβάλλουν ένα άθλιο προϊόν και να το μετατρέψουν σε υπερπαραγωγή…»

  από δηλώσεις του Οικονομίδη

  Εγώ όταν έγραψα το προηγούμενό μου σχόλιο είχα υπόψη μου μια αναλογία 50-55 με 5.
  Βεβαίως σε κάθε περίπτωση ο Οικονομίδης είναι αποτυχημένος. Το ποδόσφαιρο καλά κάνει και τα πέρνει το θέμα είναι τι κάνει το μπάσκετ.

 5. akilas said

  Ασχετο αλλά σχετικά με τα οικονομικά του μπάσκετ. Παραθέτω την παρακάτω λίστα με την αξία των ομάδων του ΝΒΑ και ευελπιστώ σε σχετικό άρθρο πάνω σε αυτή τη λίστα:
  http://www.forbes.com/lists/2009/32/basketball-values-09_NBA-Team-Valuations_Income.html

 6. akilas said

  2,5 εκατομμύρια μεικτού μπάτζετ αναφέρει ο Ελληνιάδης για το Μαρούσι:
  http://www.sport24.gr/html/ent/267/ent.343267.asp

  Για μισθούς ο κ. Συρίγος ανέφερε γύρω στο 1,2 ή 1,3 εκ. ευρώ και 130.000 για τον Λούκας.

  Σϋμφωνα με τον manager είναι γύρω στο 1,2 με 1,5.

  Επίσης μπορεί να αλλάζουν οικονομικά δεδομένα έπειτα από αποχωρήσεις όπως π.χ. του Μιλόσεβιτς.

  Πάντως νομίζω ότι τα αρχικά στοιχεία του δημοσιεύματος της Real έχουν κάποια απόκλιση.

 7. Manager said

  Εχει λογικη. Αν βγαλουμε το 1.5 των μισθων μας μενει αλλο 1 μυριο για λειτουργικα, ταξιδια, ενοικια γηπεδων, μισθοδοσια προσωπικου κτλ

 8. akilas said

  «Οι προϋπολογισμοί αυτοί αφορούν μόνο τους μισθούς που αναμένεται να δώσουν στους παίκτες και σε όλη την προπονητική ομάδα.»

  άρα μάλλον υπάρχει απόκλιση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: