galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Ισπανική έρευνα για το Ευρωμπάσκετ 2009

Posted by akilas στο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Όσο πλησιάζει η ώρα του Ευρωμπάσκετ τόσο πληθαίνουν οι αναλύσεις, αφιερώματα, δηλώσεις ανθρωπων του μπάσκετ αναφορικά με το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Θα εστιάσω στην έρευνα που έγινε από το site ACB. COM της Ισπανικής λίγκας αφού πρώτα σας παραπέμψω στο Ελληνικό αφιέρωμα για το Ευρωμπάσκετ. Πάμε να δουμε λίγο το περιεχόμενο της Ισπανικής έρευνας . Ρωτήθηκαν 10 δημοσιογράφοι που εργάζονται σε μέσα ενημέρωσης (όλοι στο διαδίκτυο) από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Είχαμε δημοσιογράφους από την Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Τουρκία, Λιθουανία, Γαλλία, Ισραήλ και από το ACB. Οι δημοσιογράφοι αυτοί κατέταξαν τις ομάδες στις θέσεις που πιστεύουν ότι θα τερματίσουν. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ακόλουθο το οποίο είναι ο μέσος όρος της θέσης που προέκυψε ότι θα τερματίσουν:

Α/Α

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Μ.Ο. ΘΕΣΗΣ

1

ΙΣΠΑΝΙΑ

1,1

2

ΓΑΛΛΙΑ

3,7

3

ΕΛΛΑΔΑ

3,8

4

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

4,4

5

ΚΡΟΑΤΙΑ

4,6

6

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

5,6

7

ΤΟΥΡΚΙΑ

6,7

8

ΣΕΡΒΙΑ

7,7

9

ΡΩΣΣΙΑ

8,6

10

ΛΕΤΤΟΝΙΑ

10,8

11

ΠΟΛΩΝΙΑ

11,1

12

ΙΣΡΑΗΛ

11,3

13

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

12,2

14

ΣΚΟΠΙΑ

13,5

15

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

14,8

16

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

14,9

Από τον πίνακα  επιβεβαιώνεται ο τίτλος του απολυτου φαβορι που έχει δοθεί στην Ισπανία. Αναμενόμενη η δέυτερη θέση για τη Γαλλία. Θα περίμενα λίγο πιο χαμηλά σε μ.ο. την Ελλάδα και σίγουρα  πιο ψηλά τη Σερβία. Μόλις δύο από τους 10 δημοσιογράφους πρόβλεψαν ότι θα τερματίσουμε κάτω από την τέταρτη θέση (στην 6η συγκεκριμένα) γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι εκτιμούν ότι θα περάσουμε στο χιαστί. Καθόλου άσχημα από δημοσιογραφική σκοπιά. Ας δούμε λίγο και την εκτίμηση του Έλληνα Κώστα Σωτηρίου σύμφωνα με τον οποίο η πρώτη οχτάδα θα είναι η ακόλουθη:

1. Ισπανία 2. Γαλλία 3. Ελλάδα 4. Λιθουανία 5. Κροατία 6. Σλοβενία 7. Σερβία 8. Ρωσσία

Μακάρι να επιβεβαιωθούν οι δημοσιογράφοι και να πάρουμε μετάλλιο.

Παραθέτω και την αντίστοιχη έρευνα – πρόβεψη που είχε γίνει για το Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας το 2007:

Α/Α

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Μ.Ο.θέσης από πρόβλεψη

1

ΡΩΣΣΙΑ

9,3

2

ΙΣΠΑΝΙΑ

1,8

3

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

5

4

ΕΛΛΑΔΑ

3,3

5

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

8

6

ΚΡΟΑΤΙΑ

9,7

7

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

10,5

8

ΓΑΛΛΙΑ

3,5

9

ΙΤΑΛΙΑ

10,1

9

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

16,9

11

ΤΟΥΡΚΙΑ

9,2

11

ΙΣΡΑΗΛ

 

13

ΤΣΕΧΙΑ

16,3

13

ΛΕΤΤΟΝΙΑ

14,5

13

ΠΟΛΩΝΙΑ

16,8

13

ΣΕΡΒΙΑ

9,1

Στην αριστερή στήλη φαίνεται η θέση που κατελαβαν οι ομάδες, ενώ η τελευταία στήλη δείχνει το μ.ο. της πρόβλεψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υψηλότερη θέση που είχε προβλεφθεί να καταλάβει η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρωσσία ήταν η τρίτη από τον Yarone Arbel τον Ισραηλινό, ο οποίος φέτος είναι ο μόνος από τους 10 που δεν βλέπει την Ισπανία πρωταθλήτρια  και βλέπει την Κροατία!  Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε απ΄οτον πίνακα η προηγούμενη έρευνα δεν είχε και μεγάλη επιτυχία.

Είμαι πάντως ενάντια σε προβλέψεις όπως οι παραπάνω καθώς είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν τόσες πολλές θέσεις. Είμαι υπερ προβλέψεων με κύρια σημεία π.χ. Ισπανία φαβορί για τον τίτλο, τα μετάλλια θα διεκδικήσουν 4-5 ομάδες…

Advertisements

9 Σχόλια to “Ισπανική έρευνα για το Ευρωμπάσκετ 2009”

 1. akilas said

  Πάντως τα Σκόπια Μακεδονία τα γράφουν οι Ισπανοί στην έρευνα και καλό θα ήταν ή θα είναι να μην δεχόμαστε να συμμετέχουμε υπο τέτοιους όρους. Θα μου πεις εδώ όλος ο κόσμος τους αποκαλεί Μακεδονία η αναφορά στην ACB σε πείραξε;

 2. geof said

  Στη τηλεοπτική μετάδοση στο γράφημα του σκορ η ονομασία είναι MKD δηλαδή ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Ο πρόεδρος εξάντλησε φαίνεται όλη την επιροή του στο δόλωμα με τις φανέλες.

  Και η ανεκδιήγητη ΕΡΤ σκέπασε το πλαίσιο για να μην το βλέπουμε εμείς!

 3. akilas said

  Ειλικρινά ξενέρωσα τόσο με την μπασκετική εικόνα των Σκοπίων που είναι σαν να μην είδα ποτέ το παιχνίδι. Επιεικώς απαράδεκτοι.

  Δεν είδα αυτό που είπες, αλλά αν έγινε έτσι τι να πει κανείς. Η μόνη ενασχόληση κάποιων δημοσιογραφων ειναι ο εξωραισμός πραγματων. Κουκούλωμα και στο εξωαγωνιστικό επίπεδο.

  Ήθελα να ήξερα κάποιοι που μείωναν συνεχώς τον παίκτη Κους τι λένε τώρα που αποδίδει εξαιρετικά

 4. akilas said

  τελικά τους πέρασε ή δεν τους πέρασε;
  http://www.sport24.gr/html/ent/224/ent.314224.asp

 5. geof said

  Από την στιγμή που στο πίνακα του σκορ έγραφε MKD φυσικά και τους πέρασε.
  Εμείς τσιμπήσαμε με τις φανέλες τις οποίες προφανώς τις έβγαλαν για εσωτερική κατανάλωση (κυριολεκτικά), για να πουληθούν εντός τις χώρας τους και όχι να είναι η επίσημη εμφάνιση της ομάδας τους.

  Εχουμε να καταλογίσουμε πολλά στον Βασιλακόπουλο, αλλά ας μην του χρεώσουμε και το μακεδονικό!

  Είναι ανεπίτρεπτο πάντως σε μια διοργάνωση της ΦΙΜΠΑ να δυσκολευόμαστε να επιβάλουμε τουλάχιστον την επίσημη ονομασία των Σκοπίων.

 6. akilas said

  Μα αυτό ειρωνεύομαι και εγώ. Πως δεν τους πέρασε; Δεν του χρεώνει κανένας το Μακεδονικό αλλά μην λέει πως δεν τους πέρασε.

  Να φανταστείς πόσο χαμένο είναι το παιχνίδι που σε μια διοργάνωση της ΦΙΜΠΑ την οποία ελέγχουμε πάθαμε τέτοια ήττα! Κοινώς συμφωνώ με τα γραφομενά σου:
  «Είναι ανεπίτρεπτο πάντως σε μια διοργάνωση της ΦΙΜΠΑ να δυσκολευόμαστε να επιβάλουμε τουλάχιστον την επίσημη ονομασία των Σκοπίων.»

 7. Αριστοτέλης said

  μη τρελαίνεστε παιδιά. το MKD είναι η «επίσημη συντομογραφία» των Σκοπίων στην διεθνή ολυμπιακή επιτροπή – έτσι εμφανίζονται και στους Ολυμπιακούς και παντού. απλώς εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και γι’ αυτό καλύφθηκε το MKD – κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το ταχυδρομείο αν δεν κάνω λάθος και σε όλες τις σχετικές επαφές.

 8. akilas said

  Ειχα την αίσθηση ότι επίσημα τους ανέφεραν όλοι με το FYROM. Το παιχνίδι είναι ψιλοχαμένο από τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων όταν ακούν για Μακεδονία παει το μυαλό τους στα Σκόπια.

  Εχουμε κάνει στο παρελθόν μια νύξη για κάποιες αθλητικές πτυχές του θέματος στον σύνδεσμο αυτό ενώ θα ήθελα να κάνω το ακόλουθο ερώτημα:

  θα έπρεπε να σβήνουμε στις τηλεοράσεις μας το MKD ή να το αφήνουμε προκειμένου να συνειδητοποιούμε τι εικονα βλεπουν και όλοι οι υπόλοι εκτός απο εμάς;

  Σχετικό άρθρο:
  Μπράβο στην ΕΡΤ
  ενώ σύμφωνα με το άρθρο στο basketblog με τίτλο:
  «Αντιδράσεις»

  «…η ΕΡΤ απλά ακολουθεί την εντολή της FIBA Europe, η οποία δίνει το σήμα σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα και κατά συνέπεια επέβαλλε την προβολή ως «Μακεδονία» και στην ελληνική τηλεόραση…»

  Τελικά, η ΝΕΤ πήρε την απόφαση και σκέπασε με μαύρο το MDK όπως αναφέρονταν τα Σκόπια, στον πίνακα που δείχνει το σκορ στους τηλεθεατές.

 9. geof said

  Οτι έχουμε χάσει το παιχνίδι στην υπόθεση του ονόματος είναι γνωστό εδώ και χρόνια, απλά πιστεύαμε ότι τουλάχιστον σε μια διοργάνωση με έλληνα πρόεδρο θα είχαμε τουλάχιστον καταφέρει να περάσουμε έστω ένα ΦΥΡΟΜ, έτσι για να χουμε να λέμε.

  akilas, ολοι τους αναφέρουν σαν Μακεδονία, μόνο σε κάποια επίσημα έγγραφα αναφέρονται σαν F.Y.R. MACEDONIA. (Που σε τελική ανάλυση δεν διαφέρει και πολύ από το σκέτο Μακεδονία.

  Η ενέργεια της ΕΡΤ είναι στρουθοκαμηλικής έμπνευσης! … αλλά και τόσες δεκαετίες το ίδιο δε κάναμε; πιστεύαμε ότι με το μην το λέμε μεταξύ μας, δεν υπάρχει το πρόβλημα.
  Και πριν τη διάλυση της ενωμένης γιουγκοσλαβίας όταν περνούσες τα σύνορα από τους Ευζώνους σε υποδεχόταν μια τεράστια πινακίδα που έγραφε «καλώς ήλθατε στη μακεδονία».

  Το παιχνίδι χάθηκε άρχικά βέβαια μετά τον πόλεμο όταν επιτρέψαμε να δοθεί αυτή η ονομασία και την ανεχτήκαμε τόσα χρόνια κάνοντας ότι δεν τη βλέπουμε, και το 89-90 όταν υπογράψαμε για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας χωρίς να θέσουμε όρο για το όνομα της «Μακεδονίας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: