galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Οι «επιτυχίες» της Αστυνομίας!

Posted by akilas στο 2 Φεβρουαρίου 2009

Με αφορμή τον τελικό Κυπέλλου Βόλεϊ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό θα ήθελα να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο. Τον Δεκέμβριο έπειτα από το θάνατο του μικρού Αλέξη παρακολουθήσαμε όλοι είτε ζωντανά είτε μέσω τηλεοράσεων πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις…Ανάμεσα στις ειρηνικές εκδηλώσεις είχαμε και τα φαινόμενα καταστροφών, κλοπών, ξυλοδαρμών.images

Λίγο έπειτα από τα άσχημα και εκτεταμένα παραπάνω φαινόμενα των κλοπών και καταστροφών σε τηλεοπτική παρουσία άκουσα μεταξύ άλλων τον αρμόδιο Υπουργό να επαινεί την  Ελληνική Αστυνομία  για την πρότερη δράση της. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μην ισοπεδώνουμε το έργο της Αστυνομίας καθώς έχει πολλές επιτυχίες σε……και σε αθλητικά γεγονότα.

Προσπάθησα να ανατρέξω και να βρω τις επιτυχίες της Αστυνομίας αναφορικά με αθλητικά θεάματα στην Ελλάδα και ειλικρινά στο μυαλό μου δεν μπορώ να βρω αντίστοιχα παραδείγματα. Να το περιορίσουμε στον χώρο του μπάσκετ λιγο:

 • Ο περσινός τελικός του Κυπέλλου ΕΛλάδας στο μπάσκετ έγινε μεταξύ συγγενών και φίλων.
 • Στα περσινά πλέι – οφ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό έγιναν επεισόδια και κυρίως ρίψεις αντικειμένων τόσο στο ΟΑΚΑ όσο και στο Σ.Ε.Φ. Συνιστά αυτό επιτυχία;
 • Φέτος στο μεγάλο ντέρμπι είχαμε τα ίδια. Μάλιστα φίλος του Παναθηναϊκού μου έλεγε περιστατικά από τον έλεγχο της αστυνομίας κατά την είσοδο στο γήπεδο: απλά δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Τσάντα κουβάλαγα και ούτε μπήκαν στον κόπο να με ψάξουν είπε.
 • Στο ίδιο ντέρμπι μου έλεγε για το πόσες κονσέρβες με γαύρους (κάπως έτσι το είπε) έριξαν στο γήπεδο
 • Συνιστά επιτυχία ότι κανείς δεν συλλαμβάνεται;
 • Συνιστά επιτυχία τα γεγονότα που έγιναν στο Ελληνικό στο παιχνίδι Πανιώνιος – Αιγάλεω

Θα μπορούσε ο καθένας να προσθέσει και άλλα αντίστοιχα «επιτυχημένα» περιστατικά. Έπειτα από τον τελικό Κυπέλλου στο βόλλεϊ όπου για μια ακόμη φορά ο ελληνικός αθλητισμός επλήγει, προκύπτει πλέον το ερώτημα τι κάνει και τι θα έπρεπε να κάνει η Ελληνική Αστυνομία;

Θα πρέπει να παραμείνει θεατής στα όποια έκτροπα ή θα πρέπει να απομονώνει τα περιστατικά εκείνα και τις πράξεις οι οποίες πλήττουν τόσο τον αθλητισμό όσο και όλους εκείνους που θέλουν να ψυχαγωγηθούν μέσω αυτού;

Το χειρότερο από όλα τα παραπάνω είναι ότι πλέον κανένας από τους υγιείς φιλάθλους δεν αντιδράει στην απάθεια και ατολμία της ΕΛΑΣ θεωρώντας πλέον σαν κάτι φυσικό την συμπεριφορά της αστυνομίας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω σε τι συνίσταται το αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας για διεξαγωγή του αγώνα…..σύμφωνα με το άρθρο:

Κουιζ: θα δώσουν το παρών περισσότεροι από 1200 φίλαθλοι στον τελικό του Κυπέλλου στο Ελληνικό;

Advertisements

4 Σχόλια to “Οι «επιτυχίες» της Αστυνομίας!”

 1. geof said

  Για τις πολλές επιτυχίες σε αθλητικά γεγονότα που επαίνεσε όπως αναφέρεις ο υπουργός την αστυνομία, προφανώς αναφέρεται στην ολυμπιάδα και στην πλήρη τάξη που επικράτησε τις μέρες της διεξαγωγής των αγώνων. Αυτό συνήθως είναι το παράσημο που αποδίδουν με κάθε ευκαιρία στην αστυνομία.
  Η αποψή μου όμως είναι ότι δεν έγινε τίποτα στην διάρκεια της ολυμπιάδας γιατί απλά δεν θέλησε κανείς να κάνει τίποτα!

  Για την βία και τα επεισόδια στα γήπεδα όμως, την πρώτη ευθύνη φέρουν οι ομάδες που έχουν υπό την προστασία τους αυτή τη κατηγορία των φιλάθλων και τους ευχαριστούν με κάθε ευκαιρία.
  Τους οποίους φιλάθλους όταν γίνονται επεισόδια καταδικάζουν μόνο στα λόγια και στην πράξη τους προστατεύουν και με νομική κάλυψη ακόμα.

  Στα επεισόδια αυτά η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να τα αποτρέψει, θα σταματήσουν μόνο αν το θελήσουν οι ομάδες.

  ΥΓ. Είδαμε πέρυσι στον τελικό σε ποιούς 1200 έδωσαν τα εισιτήρια οι ομάδες. Οπότε αν είναι λιγότεροι ή περισσότεροι λίγη σημασία έχει, πάλι οι ίδιοι θα είναι.

 2. akilas said

  «Για την βία και τα επεισόδια στα γήπεδα όμως, την πρώτη ευθύνη φέρουν οι ομάδες που έχουν υπό την προστασία τους αυτή τη κατηγορία των φιλάθλων και τους ευχαριστούν με κάθε ευκαιρία.
  Τους οποίους φιλάθλους όταν γίνονται επεισόδια καταδικάζουν μόνο στα λόγια και στην πράξη τους προστατεύουν και με νομική κάλυψη ακόμα.»

  Συμφωνώ με το παραπάνω σημειώνοντας όμως ότι μεγάλη ευθύνη έχουν οι ομάδες. Δεν ξέρω αν έχουν την πρώτη ευθύνη. Σίγουρα χρονικά έχουν την πρώτη ευθύνη.

  «Στα επεισόδια αυτά η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να τα αποτρέψει, θα σταματήσουν μόνο αν το θελήσουν οι ομάδες.»

  Διαφωνώ όμως ως εκεί που δεν παίρνει με την παραπάνω πρόταση. Η αστυνομία όταν συμβαίνουν έκτροπα θα πρέπει να παρεμβαίνει. Άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος της. Αν θέλει και να αποτρέψει μπορεί και να περιορίσει. Για κάποιον λόγο όμως αρκείται σε ρόλο παρατηρητή.

 3. Manager said

  Να σε διορθωσω λεγοντας πως ο περσινος τελικος κυπελλου σοτ μπασκετ εγινε οχι μεταξυ φιλων και συγγενων αλλα μεταξυ βαρβαρων και καννιβαλων.

 4. geof said

  Νομίζω ότι το ζητούμενο είναι να μην φτάσουμε στα έκτροπα, οπότε να χρειάζεται η επέμβαση της αστυνομίας. Και για να μην φτάσουμε στα έκτροπα εγώ δεν θεωρώ ότι η λύση είναι να αστυνομοκρατούνται τα γήπεδα και να υπάρχει ένας των ματ δίπλα σε κάθε φίλαθλο. Πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο και οι κανόνες του «παιχνιδιού».
  Για αυτό λέω ότι δεν είναι ευθύνη της αστυνομίας.

  Το να φτάσουμε ή όχι στα έκτροπα είναι ευθύνη και υποχρέωση των παραγόντων του παιχνιδιού, δηλαδή των ομάδων/παραγόντων, παικτών, διαιτητών και φιλάθλων. Η αστυνομία δεν είναι ούτε και πρέπει να είναι παράγοντας του παιχνιδιού, κανονικά δεν θάπρεπε να βρίσκεται καν μέσα στο γήπεδο.

  Το πλαίσιο και τους κανόνες τους καθορίζουν πρώτα οι ίδιες οι ομάδες μαζί με την διοργανώτρια αρχή και μετά οι φίλαθλοι/οπαδοί.
  Η αστυνομία έρχεται πυροσβεστικά να καταστείλει μια κατάσταση είτε επιτυχώς, είτε (το συνηθέστερο) ανεπιτυχώς.

  @MANAGER, αυτό ακριβώς ενοούσα λέγοντας σε ποιούς 1200 διάλεξαν να δώσουν τα εισιτήρια, στις «επίλεκτες δυνάμεις κρούσεις».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: