galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Συρίγος – Προολυμπιακό και παρελθοντικά άρθρα.

Posted by akilas στο 19 Ιουλίου 2008

Με αφορμή το άρθρο του κ. Συρίγου θα ήθελα να τοποθετηθώ. Τις αγωνιστικές μου κρίσεις για την φετινή Εθνική μπάσκετ τις έχω ήδη εκθέσει. Ας επικεντρωθούμε λίγο στις παρελθοντικές αναφορές που κάνει ο κύριος Συρίγος στο χθεσινό του άρθρο.

//dafnomili.wordpress.com/

Φωτογραφία από το http://dafnomili.wordpress.com/

Κατ αρχήν μας αναφέρει ότι ο Παπαδόπουλος εμπνεύστηκε την ανακοίνωση και υποχρέωσε τους άλλους διεθνείς να την υιοθετήσουν, χάρη μιας αμφιλεγόμενης ενότητας. Καλό είναι να μας πει και ποιούς διεθνείς υποχρέωσε να την υιοθετήσουν γιατί μια τέτοια κατηγορία είναι πολύ βαριά. Εϊναι διαφορετικό να αναφέρεται ότι μετάνιωσε κάποιος παίκτης που συμμετείχε σε μια κοινή ανακοίνωση και διαφορετικό να λέγεται ότι ο Λάζαρος Παπαδόπουλος υποχρέωσε άλλους 11 να υπογράψουν. Βαρείς χαρακτηρισμοί, αόριστοι (όλους τους παίκτες άραγε;)…

Αναφέρει επίσης ο κ. Συρίγος τα εξής: «…είχα επισημάνει ότι ο Παπαδόπουλος ήταν η αχίλλειος πτέρνα της Εθνικής επειδή με τις αθλητικές και τεχνικές του αδυναμίες υποχρέωνε την ομάδα σ’ έναν τρόπο παιχνιδιού ο οποίος δεν της ταίριαζε, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευάλωτη και αναποτελεσματική.»

Θεωρώ από ένα δημοσιογράφο της εμπειρίας του κ. Συρίγου το παραπάνω χωρίο τουλάχιστον άστοχο για τον εξής συγκεκριμένο λόγο: σε μια ομάδα 12 ατόμων ακόμη και αν ένας παίκτης σέρνεται δεν ευθύνεται ο παίκτης που αγωνίζεται αλλά ο προπονητής του που τον εμπιστεύεται. Τελεία και παύλα. Δηλαδή στο αθλητικό τμήμα μιας εφημερίδας αν κάποιος δημοσιογράφος προβαίνει σε παραλείψεις στο ρεπορταζ συνεχόμενες, αδιάκριτες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις του θα φταίει ο ίδιος αν συνεχίζει να αρθρογραφεί για μεγάλο διάστημα;

Νομίζω ότι η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι προφανής. Διάβαζα τις προάλλες στο αξιόλογο ageofbasketball

το ακόλουθο κείμενο:

Ξεκινώ από την «Ελευθεροτυπία». Στο ανυπόγραφο άρθρο αποχώρησης του Λάζαρου από την εθνική, διαβάζουμε: «πήρε παραπάνω από 8 μήνες στον Λ. Παπαδόπουλο για ν’ αποφασίσει την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα μπάσκετ […]. Ως υπεύθυνους γι’ αυτήν την απόφαση, που “τόσο μεγάλη πίκρα” του προκάλεσε, κατήγγειλε τον ουσιαστικό ηγέτη της ελληνικής ομοσπονδίας μπάσκετ, Γ. Βασιλακόπουλο, και τον άμισθο υπεύθυνο Τύπου της ομάδας, Φίλ. Συρίγο, που όμως παραιτήθηκε πριν από το περασμένο Ευρωπαϊκό!

Ο Παπαδόπουλος ήταν ο χειρότερος παίκτης της Εθνικής πέρσι στην Ισπανία και αμέσως μετά τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος, η Ρεάλ ανακοίνωσε τη διακοπή της μεταξύ τους συνεργασίας. […]».

Αλήθεια είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο από την Ρεάλ η διακοπή της συνεργασίας του Λάζου με την ομάδα της Μαδρίτης; Αν δεν ισχύει το παραπάνω ποιός ευθύνεται για το ανυπόγραφο άρθρο; Αυτός που το έγραψε, αυτός που το ενέκρινε τι ενέργειες έκανε για το ατυχές εκείνο κείμενο;

Θα ήθελα επίσης να ασχοληθώ με τις αναφορές του κ. Συρίγου περί «άμμισθης θέσης του εκπροσώπου τύπου της ομάδας » . Η διαφήμιση που ελάμβανε ο κ.Συρίγος από τη συνεχή παρουσία του δίπλα στους αληθινούς πρωταγωνιστές είναι ανεκτίμητης αξίας και τον διατηρούσε στο προσκήνιο τόσο της δημοσιότητας όσο και στο επίκεντρο των μπασκετικών πραγμάτων. Σε όρους επίσης δημοσιογραφίας ο κύριος Συρίγος είχε τη δυνατότητα της μεγαλύτερης δυνατής πληροφόρησης κατα τη διάρκεια της παραμονής του στην θέση του εκπροσωπου τύπου της Εθνικής. Άρα χρωστάει  στην Εθνική μπάσκετ και δεν του χρωστάει κανένας.

Θέλω να επισημάνω ότι έπειτα από το τουρνουά στο Στρασβούργο ο κ. Συρίγος είχε γράψει μεταξύ πολλών άλλων τεχνικών αναλύσεων το εξής:

«Ομως, ό,τι και αν γίνει, οι ψηλοί θα είναι έτσι κι αλλιώς η «αχίλλειος πτέρνα» της ομάδας.» και δεν είχε γράψει ότι μόνο ο Παπαδόπουλος ήταν η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας. Πρόκειται για τεράστια διαφορά την οποία μάλλον ξέχασε ο κύριος Συρίγος, ο οποίος είχε την απαίτηση ο κ.Γιαννάκης να μην στηρίξει τους παίκτες του (που είχαν όλοι υπογράψει την ανακοίνωση), αλλά να στηρίξει τον κ. Συρίγο. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο ομοσπονδιακός είχε δηλώσει το χλιαρότατο κατ εμε «Έχω εμπιστοσύνη στους παίκτες μου».

Στην συνέχεια και αφού έχει στοχοποιήσει πρώτα τον Λάζαρο Παπαδόπουλο κάνει την αναφορά του στον Παναγιώτη Γιαννάκη και τις προπονητικές του αστοχίες. Θα ήταν λογικοφανής η κριτική του αυτή αν δεν υπήρχε η προηγούμενη στοχοποίηση του Λάζου.

Συμφωνώ στο ότι το δόγμα Γιαννάκη είναι: «Ο Γιαννάκης πιστεύει όχι τόσο στον Λάζαρο όσο στον παίκτη-σημείο αναφοράς για την ομάδα του κάτω από το ξένο καλάθι …»

Γενικά μετά το Προολυμπιακό θα γίνουν αρκετές αναφορές σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ΕΘνική και τη δημοσιογραφία από πέρισυ μέχρι και σήμερα. Το υλικό που έχω μαζέψει γρήγορα αγγίζει τις 50 σελίδες γεμάτη αντιφάσεις, παράδοξα……..

Advertisements

3 Σχόλια to “Συρίγος – Προολυμπιακό και παρελθοντικά άρθρα.”

 1. undertaker lord of darkness said

  Χαιρετίσματα από τα Ρίζια Έβρου με τα μεταλλαγμένα κουνούπια.να ναι καλά τα torrent βλέπω τους αγώνες. Για τον Συρίγο τα έχουμε ξαναπει. Τα καλά και τα κακά του είναι γνωστά. Ηπερσινή συνδικαλιστική προσπάθεια δεν ήταν αποτέλεσμα της 4ης θέσης κατά τη γνώμη μου αλλά η κούραση και η απουσία Φώτση. Πιστεύω ότι η Εθνική αυτή είτε περάσει οκτάδα ή πάρει μεττάλιο ή πάρει τον μπ… πλέον δεν έχει αν’αγκη τον Συρίγο ή τον οποιονδήποτε Συρίγο. Καλό μπάσκετ παίδες τα λέμε από Νοέμβριο με την μετάθεσή μου

 2. geof said

  Και ο τελευταίος με μηδαμινή προσφορά παίκτης όταν αποχωρεί από την εθνική ομάδα αξίζει τιμή και ένα μεγάλο ευχαριστώ!
  Για αυτό και μόνο τον λόγο όλες οι αναφορές του «άμμισθου εκπρόσωπου» και των τσιρακίων του για την αγωνιστική προσφορά του Λάζαρου είναι τουλάχιστον αισχρή.

  Αλήθεια γιατί ο κύριος Συρίγος τονίζει και ξανατονίζει σε όλες τις ανακοινώσεις και τα σχολία του το «άμμισθος»;

  Γιατί από όλες τις συνδικαλιστικές ενέργειες αυτή που τον ενόχλησε περισσότερο ήταν ότι ζήτησαν μερίδιο σαν ΠΣΑΚ από τις διαφημιστικές πινακίδες του ακρόπολις;

  Βρισκόμαστε σε μια ρευστή περίοδο που διαμορφώνονται συμμαχίες και μέτωπα, τηλεοπτικά πακέτα, γι αυτό και οι παλινδρομίσεις του «άμισθου εκπρόσωπου».

  ΥΓ. Βεβαίως ο Συρίγος δεν είναι ένας οποιοσδήποτε αθλητικός δημοσιογράφος είναι «ο» μπασκετικός δημοσιογράφος και το ελληνικό μπάσκετ του οφείλει πολλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει δικαίωμα να συμπεριφέρεται και σαν «νονός» του μπάσκετ.

 3. sakis tzalalis said

  ρε geof περίμενες αυτές τις δηλώσεις του συρίγου για να δεις ότι φέρεται σαν «νονός» του μπάσκετ. Όλες οι μεταδόσεις από το Supersport και οι μειωτικοί και ειρωνικοί χαρακτηρισμοί εναντίον παικτών και προπονητών δεν σου έφταναν; Αναγνωρίζω την τεράστια συμβολή του σε αυτό που λέγεται διάδοση του μπάσκετ στην Ελλάδα, αναγνωρίζω τις γνώσεις που διαθέτει για το άθλημα αλλά δυστυχώς στην πορεία ξέχασε το βασικότερο: παραμένει ένας δημοσιογράφος που μπορεί να καταγράφει, να κρίνει και να εκφέρει γνώμη χωρις όμως να παρεμβαίνει και να θεωρεί εαυτόν πρωταγωνιστή του αθλήματος. Μην το ξεχνάμε αυτό.

  Οι παίκτες και οι προπονητές δίνουν ψωμί σε όλους τους γύρω από το άθλημα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: