galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Η δωδεκάδα της Εθνικής για το Προολυμπιακό

Posted by akilas στο 13 Ιουλίου 2008

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης αποφάσισε ποιοί θα είναι οι δώδεκα παίκτες που θα συμμετάσχουν στο Προολυμπιακό τουρνουά με τη φανέλα της Εθνικής. Οι δώδεκα είναι οι εξής:

Θοδωρής Παπαλουκάς, Γιάννης Μπουρούσης, Νίκος Ζήσης, Βασίλης Σπανούλης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γιώργος Πρίντεζης, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Aντώνης Φώτσης, Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Σοφοκλής Σχορτσανίτης και Μιχάλης Πελεκάνος.

Εκτός δωδεκάδας έμειναν οι Τσαλδάρης και Περπέρογλου, οι οποίοι σε περίπτωση που κάποιος διεθνής τραυματιστεί, χτυπάμε ξύλο, θα τον αντικαταστήσουν.

Κατ αρχήν να επισημάνω ότι θεωρούσα ότι δύο από τους Γλυνιαδάκη, Πελεκάνο, Πρίντεζη, Περπέρογλου θα έπαιρνε ο προπονητής της Εθνικής αλλά οι θέσεις οι κενές τελικά ήταν τρεις και όχι δύο όπως εκ παραδρομής νόμιζα.

Αν γνώριζα ότι υπήρχαν τρεις κενές θέσεις δεν θα έλεγα ότι ο Γιαννάκης θα πάρει Πρίντεζη και έναν από τους Περπέρογλου-Πελεκάνο και σίγουρα εκτός τον Γλυνιαδάκη.

Ας αφήσω όμως τα λάθη λόγω κακής μου ενημέρωσης και ας δούμε λίγο τις επιλογές του ομοσπονδιακού. Θεωρώ αρχικά σωστή την επιλογή του Γλυνιαδάκη από την στιγμή που ο συγκεκριμένος παίκτης μπορεί να δώσει βοήθειες στο βαμμένο, να κάνει βρώμικη δουλειά και να δώσει ανάσες στον Σόφο. Σίγουρα έστω και για δωδέκατος παίκτης χρειαζόταν ο Γλυνιαδάκης.

Από εκεί και πέρα ήταν δεδομένο ότι θα έπαιρνε ο Γιαννάκης ένα τριάρι και επέλεξε τον Πελεκάνο αντι του Περπέρογλου. Η επιλογή αυτή μπορεί να συνδυαστεί στο μυαλό κάποιων σαν αβάντα του Γιαννάκη προς τον παίκτη του στον Ολυμπιακό. Ομολογώ ότι δεν είμαι στο μυαλό του προπονητή της ΕΘνικής αλλά υπό το τεχνικό πρίσμα θα πω ότι με τον Πελεκάνο ο Γιαννάκης κερδίζει σε άμυνα, βοήθεια σε αρκετούς άλλους τομείς όπως ριμπάουντ, κλεψίματα, διεισδύσεις .

Η μη συμμετοχή του Περπέρογλου στη δωδεκάδα στερεί από την ΕΘνική έναν καλό περιφερειακό σουτέρ ο οποίος μπορεί να δώσει πολλές λύσεις ειδικά σε άμυνες ζώνης που αποτελούν την Αχίλλειο πτέρνα της Εθνικής. Επίσης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο οι δυνατότητες του Περπέρογλου θεωρώ ότι είναι μεγαλύτερες από του Πελεκάνου κυρίως λόγω μπασκετικής ευστροφίας.
Από εκεί και πέρα θα έμεναν τρεις παίκτες για μια θέση δηλαδή ο Πρίντεζης, ο Τσαλδάρης και άλλο ένα τριάρι. Θεωρούσα ότι ο Τσαλδάρης εκ προοιμίου δεν θα έπαιρνε θέση στη δωδεκάδα για τον βασικό λόγο ότι θα ήθελε ο Γιαννάκης να δώσει στην αγαπημένη του τετράδα (Παπαλουκάς, Ζήσης, Διαμαντίδης και Σπανούλης) όσο περισσότερο χρόνο γινόταν αλλά υρίως για τις δύο θέσεις της περιφέρεια και πολύ λιγότερο για τις τρεις. Η τρίτη θέση θα καλυπτόταν από τον Βασιλόπουλο το επιλεγόμενο τριάρι και κατά συνθήκη και μόνο από Πρίντεζη, Φώτση ή από από τους 4 περιφερειακούς αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά.

Έχει αρχίσει μια συζήτηση αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής παικτών στην Εθνική όπου π.χ. ο κ. Συρίγος για να ρίξει ευθύνες στον Γιαννάκη που δεν πήρε τον Κακιούζη ανέφερε ότι: «Το γεγονός ότι ο Κακιούζης έκανε έναν καταπληκτικό δεύτερο γύρο με την ομάδα του, στο ισπανικό πρωτάθλημα, όπου αγωνίστηκε και φέτος, δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην κρίση του Παναγιώτη Γιαννάκη.»

Με την ίδια λογική ο Ζήσης δεν θα έπρεπε να είναι στη δωδεκάδα, οι Πελεκάνος, Ντικούδης ούτε στην επιλογή, ενώ και ο Βασιλόπουλος εκτός δωδεκάδας. Θεωρώ αστείο να αποτελεί μοναδικό κριτήριο επιλογής το καλό ή όχι πρωτάθλημα ενος παίκτη για την κλήση του στην 18αδα ή στην δωδεκάδα της Εθνικής.

Αν ήμουν προπονητής, όπως κάθε μπασκετόφιλος θέλει να είναι, θα έκανα τις εξής διαφοροποιήσεις: Γλυνιαδάκης μέσα και από εκεί και πέρα είτε Πελεκάνο, Πρίντεζη και Περπέρογλου μέσα (έξω ο Βασιλόπουλος!) είτε έξω Πρίντεζης και μέσα οι Πελεκάνος, Περπέρογλου, Βασιλόπουλος(σε ρόλο και αντι Πρίντεζη στο 4, Γλυνιαδάκης.

Πολύ φοβάμαι ότι ο Βασιλόπουλος θα έχει πρόβλημα στο τρία φέτος, μια θέση που δείχνει περιστασιακά και φωτοβολιδικά(!) ότι μπορεί να αποδώσει ικανοποιητικά.

Πάντως στο δίλημμα Περπέρογλου-Πελεκάνος ο τελευταίος ταιριάζει πιο πολύ στο κυριάρχο αγωνιστικό ζητούμενο του Γιαννάκη το οποίο είναι η άμυνα.Βέβαια αν θυμάμαι καλά όταν ήταν στο Μαρούσι ο Γιαννάκης δεν είχε ακουστεί ότι χτύπαγε τον Πελεκάνο που έφευγε τότε από το Περιστέρι, γεγονός που μου είχε κάνει εντύπωση.

Υ.Γ. Αναφορικά με κάποιους ισχυρισμούς ότι ο Γιαννάκης θα μπορούσε να επιλέγει με βάση ομαδικά κριτήρια θεωρώ ότι στην πιθανή τελευταία χρονιά του Γιαννάκη στον πάγκο της Εθνικής, ο ομοσπονδιακός θα ήθελε όσο κανείς άλλος να πάει ψηλά η ΕΘνική. Δεν νομίζω να ρίσκαρε ποτέ για ομαδικούς – οπαδικούς λόγους να πάρει κάποιον παίκτη που επιθυμούσε λιγότερο από κάποιον άλλο για να μην έχει αντιδράσεις από τον κόσμο του Παναθηναϊκού π.χ.

Υ.Γ.2. Θεωρώ επίσης ότι ο Γιαννάκης με κάθε κόστος θα επέλεγε αυτούς που ο ίδιος θεωρεί καταλληλότερους για την Εθνική που έχει στο μυαλό του, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη μη συμμετοχή του Κακιούζη στην δεκαοχτάδα φέτος αν και ενδεχομένως θα μπορούσε να ερμηνευτεί και διαφορετικά ο αποκλεισμός αυτός.

Υ.Γ.3. Ευρηματική προσπάθεια

Advertisements

6 Σχόλια to “Η δωδεκάδα της Εθνικής για το Προολυμπιακό”

 1. geof said

  Παρατηρώ εδώ και χρόνια (πολλά) πάντα στα παιχνίδια προετοιμασίας της εθνικής να γίνεται «σαφές» ότι ήδη έχουν επιλεγεί οι παίκτες και τα φιλικά για προετοιμασία και επιλογή των παικτών γίνονται για τα μάτια του κόσμου.

  Πως μπορείς να κρίνεις έναν καινούργιο παίκτη και να δεις τι μπορεί να προσφέρει στο παιχνίδι βάζοντάς τον να παίξει μόνο λίγα λεπτά σε ένα παιχνίδι, χωρίς μάλιστα σε αυτά τα λίγα λεπτά να του δίνεις ρόλο και το να ακουμπήσει έστω την μπάλα να είναι θέμα τύχης.

  Εν προκειμένω στις τωρινές επιλογές δεν υπάρχει καμμιά κραυγαλέα επιλογή ή απόρριψη. Παραμένει πάντως το φαινόμενο ότι η πόρτα της εθνικής ανοίγει εύκολα αν είσαι παίκτης του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού.

 2. djmouzz said

  Υπήρχε η άποψη ότι ο Κακιούζης έπρεπε να επιλεχθεί έστω και τιμητικά για να «κλείσει» στο Πεκίνο λόγω ηλικίας. Άλλωστε και ο Γιαννάκης μέχρι τα 40 σχεδόν δεν έπαιζε εθνική?

  Βέβαια ο αντίλογος είναι ότι την τότε εποχή δεν υπήρχε και σοβαρός αντικαταστάτης. Θυμάστε τότε ούτε 12κάδα δεν βρίσκαμε καλά – καλά.

  Οι απόψεις σου για την εθνική φίλε akilas έχουν ξεκάθαρη λογική. Δυστυχώς όμως όπως γνωρίζουμε όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος στην Ελλάδα, για το αν κάποιος είναι επιτυχημένος ή όχι. Οπότε είδωμεν…

 3. Μπάκι Μπλάιχερτ said

  geof, μην ξεχνάς ότι τα 2 προηγούμενα χρόνια οι 10 – 11 από τους 12 ήταν έτσι κι αλλιώς δικαιωματικά αμετακίνητοι. Πέρσι και φέτος λόγω απουσιών άνοιξε λίγο η διαδικασία, ενώ το 2005 κόπηκε στην προετοιμασία ο Παπανικολάου και το 2004 ο Ρετζιάς και ο Σιγάλας. Από την άλλη όμως μην ξεχνάμε και τις προπονήσεις, που ειδικά για όσους είναι στο όριο είναι λογικά και το μεγαλύτερο κριτήριο, αφού έτσι και αλλιώς στα φιλικά ο χρόνος είναι περιορισμένος.
  Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι συζητάμε κάθε φορά για τις επιλογές με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε παίκτη λες και παίζουμε play station, χωρίς να υπολογίζουμε φόρμα, διάθεση και προσαρμοστικότητα, και λες και οι παίκτες μαζεύονται το πρωί του πρώτου αγώνα.
  Υ.Γ. djmouzz, πάντως κάπου εκεί γύρω τότε ήταν και ο Κορωνιός…

 4. akilas said

  @ djmouzz
  Για τον Κακιούζη μια υποθετική και αυθαίρετη δική μου ερμηνεία για την μη κλήση του δίνεται από το παρακάτω χωρίο που προέρχεται από απάντηση του Μιχάλη Κακιούζη σε ερώτηση δημοσιογράφου από ΤΑ ΝΕΑ:
  «…..Μας είπαν ότι δεν σκεφτόμασταν τους αγώνες. Τρέχαμε στο βουνό, δηλαδή, και με τους σφυγμούς να χτυπάνε κόκκινο είχαμε το μυαλό μας στον ΠΣΑΚ; Βέβαια, αν κάποιοι αντί να σκέφτονται την προετοιμασία και τον στόχο που είχαμε θέσει ως ομάδα, είχαν το μυαλό τους στον ΠΣΑΚ, τότε έκαναν λάθος. Κάθε πράγμα στον καιρό του».

  Νομίζω ότι όταν ο αρχηγός της Εθνικής έστω και έμμεσα ίσως δεικνύει κάποιους ή κάποιον συμπαίκτη του για αδιαφορία(; ) τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα, για εμένα μεγάλο. Από τα συμφραζόμενα, τα πεπραγμένα αλλά και αυτά που δεν έγιναν έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι υπήρξε στην περσινή πορεία ένα είδος ρήξης έπειτα και από τα γεγονότα που σχετίστηκαν και με τον άμισθο εκπροσωπο τύπου της ομάδας.

  Φυσικά θα έγινε και για αγωνιστικούς λόγους η μη κλήση του (προστέθηκε αργότερα η πρόταση αυτή)

  Για τον Σιγάλα αν δεν κάνω λάθος έπειτα από το Ευρωμπάσκετ της Σουήδιας άρχισε να δηλώνει κάποια πράγματα εναντίον των σε συμπαικτών του, δηλώσεις που μόνο ενωτικές δεν θα μπορούσαν να αποβούν.

  Ο Αγγελάρας ο Κορωνιός είναι μια πονεμένη ιστορία για όλους τους φίλους του μπάσκετ. Για πάντα στην καρδιά μας ο Άγγελος ΜΠΑΚΙ.

  djmouzz
  Το 98% κρίνει εκ του αποτελέσματος. Ερωτάω εγώ: αν παίξουμε σουπερ μπάσκετ στην Ολυμπιάδα και χάσουμε στο χιαστί θα είμαστε αποτυχημένοι; Για το 98% ναι….

  @ ΜΠΑΚΙ
  Δυστυχώς οι κρίσεις αλα πλει στεισον οφείλονται εν πολλοίς στο γεγονός ότι δεν έχουμε εικόνα των προπονήσεων και μόνο τους αγώνες παρακολουθούμε και αυτούς που δείχνει η τηλεόραση. Ως εκ τούτου η κριτική είναι μεν μονοδιάστατη αλα η διαχρονική πορεία ενος παίκτη αποτελεί ασφαλή οδηγό για κάποια σχόλια.

  Υ.Γ. Ο Λίβανος είναι τόσο κακός ή εμείς τόσο καλοί. Έπειτα από καιρό μου αρέσει το μπάσκετ που παίζει η Εθνική μας. Ας περιμένουμε και την «κουρασμένη» Βραζιλία

 5. djmouzz said

  Ναι έχετε απόλυτο δίκιο, γιατί μπορεί κάποια στιγμή ο Κορωνιός να έπαιξε εθνική αλλά πιστεύω συμφωνείτε ότι έπρεπε να παίζει από τα 18 του.

  @Akilas το 98% είναι γιατί μόνο το 2% είναι μπασκετάνθρωποι (αυτοί που αγαπούν το μπάσκετ), οι υπόλοιποι είναι μόνο για τις επιτυχίες στις αποτυχίες στρίβουν.

  ΥΓ. Μια που είπα για μπασκετάνθρωπους γνωρίζω τουλάχιστον 10 άτομα μισούς βαμμένους Ολυμπιακούς και άλλους τόσους Παναθηναικούς οι οποίοι πήγαν να δουν ευρωλίγκα χωρίς κανένα κόμπλεξ στο γήπεδο του αντιπάλου. Αυτοί είναι που αγαπούν το μπάσκετ.

 6. Manager said

  Payback is a bitch

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: