galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Περι Βαλκανικής λίγκας και τα σχετικά.

Posted by akilas στο 9 Μαΐου 2008

Διάβασα τις προάλλες από το superbasket ένα άρθρο του επονομαζόμενου spy σχετικά με τη δημιουργία μιας Βαλκανικής λίγκας, η οποία στην αρχή θα περιλαμβάνει 10 ομάδες από τις παρακάτω πέντε χώρες: Σκόπια, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία. Εφόσον ευσταθούν τα γραφόμενά του, δεν έχω λόγο να πιστέψω κάτι διαφορετικό, τότε νομίζω ότι χρήζει συζήτησης το ζήτημα της δημιουργίας κλειστών πολυσυλλεκτικών πρωταθλημάτων. Χρήσιμοι σύνδεσμοι επίσης για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε

1) εδώ

2) εδώ και

3) ΕΔΩ

Σύμφωνα με τη Βαλκανική λίγκα η νικήτριά της θα παίρνει το εισιτήριο για το επόμενο Ούλεμπ Καπ καθώς και ένα σεβαστό ποσό το οποίο θα την βοήθησει να σταθεί στα πόδια της στο ανταγωνιστικό Ούλεμπ Καπ. Σύμφωνα με το άρθρο από την Ελλάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη λίγκα οι ομάδες της Λάρισας, ενώ κεντρικός χορηγός θα είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Είναι γεγονός ότι τα εκάστοτε πρωταθλήματα των τελευταίων ετών έχουν εξελιχθεί σε μονόλογο του Παναθηναϊκού κυρίως και του Ολυμπιακού δευτερευόντως ειδικά έπειτα από την ενασχόληση της οικογενειας Αγγελοπουλων με το μπασκετικό κομμάτι. Τα μπάτζετ των δύο ομάδων έχουν ανέβει σε άπιαστα επίπεδα για όλες τις υπόλοιπες ομάδες, σε σημείο που αν αθροιστούν τα μπατζετ όλων των υπόλοιπων ομάδων μετα βίας προσεγγίζουν το μπάτζετ του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού.

Οι προϋπολογισμοί των δύο αυτών ομάδων έχουν ανέβει χωρίς να έχει υπάρξει μια τέτοια άνοδος στα έσοδά από τις δραστηριότητες των ΚΑΕ. Όπως έχει αναφέρει ο γκουρου των οικονομικών του αθλητισμού κ. Χαραλαμπόπουλος οι δαπάνες των δύο ομάδων δεν στηρίζονται, ακόμη αν θέλετε, στη λογική της ανταποδοτικότητας.

Από την στιγμή που δεν διαφαίνεται κάποια προσπάθεια δημιουργίας για παράδειγμα ανώτατων ορίων δαπανών όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο ΝΒΑ και από τη στιγμή που αναδιανομή εισοδήματος μέσω του μοιράσματος της περιουσίας των δύο μεγάλων αφεντικών των ΚΑΕ ακούγεται ως ανέκδοτο στο σύγχρονο κοινωνικοικονομικό περιβάλλον που λειτουργεί ο επαγγελματικός αθλητισμός θα πρέπει να προκύψουν ή να δημιουργηθούν αν θέλετε τέτοια «προϊόντα» ή τέτοιες συνθήκες οι οποίες θα δίνουν αφενός το κίνητρο συμμετοχής στις ομάδες αλλά και στους φιλάθλους.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος και ας πάρουμε σαν μελέτη περίπτωσης την δημιουργία της Βαλκανικής λίγκας στην οποία υποθέτουμε, αυθαίρετα, ότι για παράδειγμα η ομάδα της Ολύμπιας Λάρισας θα συμμετάσχει. Ποιά θα ήταν τα πιθανά οφέλη ή μειονεκτήματα για την ομάδα της Ολύμπιας Λάρισας. (η μελέτη στηρίζεται σε πιθανά σενάρια)

Κατ αρχήν το σημαντικότερο όλων είναι η αποδοχή της συγκεκριμένης προσπάθειας από τον κόσμο της Λάρισας. Εδώ και χρόνια έχουμε παρατηρήσει στο χώρο του ποδοσφαίρου το ακόλουθο φαινόμενο: ομάδες οι οποίες ανέβαιαναν στην Α Εθνική έβλεπαν έπειτα συνήθως από τον πρώτο χρόνο να πέφτει η διάθεση του κόσμου αλλά και τα εισιτήρια των ομάδων τους αφού για παράδειγμα ο Πανηλειακός ή η Καλαμάτα από ένα σημείο και έπειτα είτε ήταν αδιάφοροι είτε πάλευαν να μείνουν στην κατηγορία. Από την άλλη πλευρά στην Β Εθνική όταν αυτές οι ομάδες πήγαιναν να ανέβουν κατηγορία ο κόσμος ζούσε για την κάθε Κυριακή και όλο το έτος οι φίλαθλοι είχαν το ενδιαφέρον τους αυξημένο.

Καλώς ή κακώς η πλειονότητα του κόσμου, συνειδητά ή ασυνείδητα, έχει εμποτιστεί με το κυνήγι του πρωταθλητισμού. Έτσι εξηγείται το παραπάνω παράδειγμα που ανέφερα και δείχνει ότι επικρατεί σε πάρα πολύ κόσμο η λογική καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη. Μου έκανε πρόσφατα εντύπωση μια δήλωση του Τόλη Καρνέση ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε(το νόημα παραθέτω των λεγομένων του) ότι η Α2 είναι μια πολύ καλή και ανταγωνιστική κατηγορία η οποία ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα της Καισαριανής.

Για να μην ξεφεύγω, οι πιθανότητες της ομάδας της Ολύμπιας Λάρισας να βγει Ευρωλίγκα είναι πολύ μικρές και ισοδυναμεί με πρωτάθλημα για την ομάδα της Λάρισας. Για πρώτη δεύτερη θέση δεν γίνεται λόγος.

Εκτιμώ ότι ο κόσμος της ομάδας θα ενδιαφερόταν περισσότερο για τα τεκταινόμενα της ομάδας αν γνώριζε ότι η Ολύμπια συμμετέχει σε ένα πρωτάθλημα όπου θα μπορούσε να βγει πρωταθλήτρια ανταγωνιζόμενη ομάδες περίπου ισάξιες. Φανταστείτε ένα πρωτάθλημα χωρις τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Εκτιμώ ότι από άποψη ενδιαφέροντος συνολικά θα είχε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το υπάρχον πρωτάθλημα στο οποίο εκ των προτέρων γνωρίζουμε το δίδυμο που θα πάει στον τελικό και λογικά θα γνωρίζουμε για πολύ καιρό ακόμη το τελικό δίδυμο.

Από το να αγωνίζεται η Ολύμπια σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο ο κόσμος της θα γνωρίζει ότι η υπέρβαση της ομάδας θα είναι η είσοδός της στην τετράδα εκτιμώ ότι θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον για την ίδια η συμμετοχή της σε μια άλλη λίγκα με ομάδες οι οποίες έχουν παρεμφερές αγωνιστικό επίπεδο με την Λαρισινή ομάδα. Δεν γνωρίζω σε βάθος το επίπεδο για παράδειγμα της Ραμποτνίσκι ή της Μέταλατς αλλά εκτιμώ ότι δεν θα έχουν τέτοια διαφορά δυναμικότητας η οποία θα καθιστά ανούσια τα παιχνίδια.

Η επιτυχία μιας λίγκας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά εκτιμώ ότι το πείραμα της δημιουργίας λιγκων έχει ενδιαφέρον σε όρους προσέλκυσης κόσμου, παροχης κινητρου σε παίκτες και επενδυτες, αύξησης των εσόδων….

Δεν θα είχε ενδιαφέρον σε ανώτερο επίπεδο για παράδειγμα να συμμετείχαν σε ενιαίο πρωτάθλημα οι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Άρης, Σιένα, Ρόμα, Μπολόνιες, Μακάμπι, Παρτιζαν, Ερυθρος Αστέρας, Εφες, Μπεσικτας…Βέβαια τίθεται το ζήτημα του μεγάλου παράλληλου ανταγωνισμού σε δύο επίπεδα (Ευρωλίγκα και νεοσχηματισμένη λίγκα).

Δεν θα είχε ενδιαφέρον για παράδειγμα η δημιουργία ένος πρωταθλήματος με συμμετοχές ομάδων όπως ο Πανελλήνιος, η Αβελίνο(φέτος), η Ζελέζνικ (..), ο Πανιώνιος, η Νάπολι.. Δεν θα είχε ενδιαφέρον η Βαλκανική λίγκα αν οι οικονομικές και αγωνιστικές διαφορές των ομάδων δεν ήταν σε χαοτικά επίπεδα;

Από όλα τα παραπάνω πολυλογικά (όχι πολύ λογικά) ζητήματα που ανέφερα θα ήθελα να συμπεράνω τα εξής. Εκτιμώ ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση μια προσπάθεια δημιουργίας πρωταθλημάτων με κοντινούς όρους συνθηκών (οικονομικών, αγωνιστικών…) ώστε με αυτόν τον τρόπο να τονωθεί το ενδιαφέρον όλων αλλά και να βελτιωθεί σιγα σιγα το «προϊον» που προσφέρεται στους φιλάθλους των ομάδων αλλά και για να έρθει περισσότερος κόσμος κοντά στο μπάσκετ.

Άλλωστε τι νόημα έχει να βλέπει κάποιος ένα έργο στο οποίο γνωρίζει το τέλος του!

Υ.Γ. Σε καμία πάντως περίπτωση δεν θα πρέπει οι λόγοι δημιουργίας τέτοιων λιγκων να είναι αποκλειστικά η διείσδυση χορηγών σε ποθητές αγορές και να γίνει στη βάση αυτή καθώς η μεσοπρόθεσμη τουλάχιστον αποτυχία είναι δεδομένη

Advertisements

13 Σχόλια to “Περι Βαλκανικής λίγκας και τα σχετικά.”

 1. Μπάκι Μπλάιχερτ said

  akilas, φοβάμαι ότι σε βρίσκω υπεραισιόδοξο. Σίγουρα στα Βαλκάνια υπάρχουν ομάδες που ασφυκτιούν στα όρια της χώρας τους, όπως 1-2 από τα Σκόπια, οι οποίες έχουν και 3 και 4.000 εισιτήρια μ.ο., αλλά Ελλάδα και Σερβία (με Αδριατική Λίγκα) έχουν προφανώς εξαντλήσει τα όριά τους, για να μην πω ότι τα έχουν υπερβεί κιόλας. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν 2-3 χρόνια, επί Αλεξανδρή, η Ολύμπια έκανε «μεγάλες πορείες» στο Τσάμπιονς Καπ (ή κάπως έτσι) της FIBA, αντιμετωπίζοντας υπερομάδες από την Πορτογαλία, την Αλβανία και τα Βαλκάνια, χωρίς ο κόσμος της πόλης να το καταλάβει καν. Ή ο Πανιώνιος, ο ΠΑΟΚ, ο Πανελλήνιος αλλά και η Ολυμπιάδα σε μία δική της πόλη φέτος έπαιζαν συνέχεια σε άδειες κερκίδες, και μάλιστα σε πιο σοβαρές διοργανώσεις. Και το ίδιο γινόταν στο Uleb Cup και με την Λουκουάλ και με τους Σέρβους. Και αυτό γιατί όσα ελπίζεις θα είχαν πιθανότητες μόνο στην περίπτωση που σε αυτές τις ομάδες (ή και χώρες) υπήρχε ένα μπασκετικό κοινό που για οποιονδήποτε λόγο δεν πηγαίνει στο γήπεδο και αναζητά κάτι να του τονώσει το ενδιαφέρον. Κάτι τέτοιο όμως δυστυχώς δεν ισχύει.
  Γιατί πιστεύω ότι το θέμα δεν είναι να βρεις διοργάνωση να συμμετάσχεις, αλλά αντίθετα να μπορέσεις να μεγαλώσεις το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι, πρώτα ως άθλημα και μετά ως μεμονωμένες ομάδες. Και σε αυτό στην Ευρώπη έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως μία έρευνα η οποία θα μας έδειχνε με ποιο τρόπο προσελκύονται νέοι θεατές στο χώρο αλλά και τι παρακολουθούν ή γιατί απομακρύνονται οι παλαιότεροι. Φαντάζομαι ότι και τα δύο κυρίως ακολουθούν τις εξελίξεις στο ΝΒΑ που είναι το μόνο που ανταγωνίζεται τη βιομηχανία του ποδοσφαίρου στα ίσα σε μία πλήρως παγκοσμιοποιημένη «αθλητική κοινωνία».
  Και από την άλλη, για εμένα, η χρεοκοπία οποιασδήποτε διοργάνωσης είναι σίγουρη όταν ο θεατής χάνει την αίσθηση της σπουδαιότητας του γεγονότος που παρακολουθεί και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο εγώ, ακόμα και σε μία επαρχιακή πόλη, θα έχανα 3 ώρες από το χρόνο μου για να παρακολουθήσω μία διοργάνωση, τέταρτης κατηγορίας, όπου θα συμμετείχαν άγνωστες ομάδες από τη μέση της εθνικής βαθμολογίας και κάτω, θα έπαιζαν παίκτες που δεν ξέρω και ούτε θα μάθω ποτέ, όταν την ίδια ώρα στην τηλεόραση έχει ΝΒΑ, Ευρωλίγκα ή ποδόσφαιρο, για να μην αναφέρω άλλες επιλογές. Δυστυχώς δεν ζούμε πια στο ’60, να λέμε ότι έρχεται ξένη ομάδα την Κυριακή στην πόλη μας και να τρέχουμε να πανηγυρίσουμε μία νίκη για να έχουμε κάτι να συζητάμε όλη την εβδομάδα στη δουλειά…
  Οπότε δεν βλέπω και ποιος σοβαρός χορηγός θα υποστήριζε μία τέτοια προσπάθεια..

 2. akilas said

  Θα ξεκινήσω από το τελευταίο που ανέφερες: «ποιός σοβαρός χορηγός θα υποστήριζε μια τέτοια προσπάθεια»
  Εκτιμώ ότι για έναν χορηγό δεν θα αποτελούσε καταστροφή να αποτύχει για παράδειγμα η Βαλκανική λίγκα από τη στιγμή που θα έχει πετύπχει την διαφήμισή του σε αγορές ποθητές. Εδώ υπάρχουν εταιρίες που δεν θα έλεγαν όχι να προκαλούσαν (έστω και αρνητικά) με τις διαφημίσεις τους προκειμένου να γίνουν πιο γνωστές.

  Έχεις δίκιο για το ποστ που ανέβασα και για την υπεραισιοδοξία που αποπνέει το ποστ.
  Δεν πηγάζει από μέσα μου τόση αισιοδοξία όσο φαίνεται στο ποστ γι αυτό θα αναφερθώ σε κάποιες βασικές απόψεις:
  1) Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αγωνιστικά και οικονομικά έχουν ξεφύγει και το γεγονός αυτό μειώνει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον όλων.
  2) Μου είναι και εμένα αμφίβολο για το αν η Βαλκανική λίγκα θα επιτύχει. Αν ο σημαντικότερος λόγος που ο κόσμος πηγαίνει στο γήπεδο είναι το κίνητρο της πρωτιάς τότε υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας σημαντικές
  3) Γενικά οι λόγοι που κάποιος πηγαίνει στο γήπεδο είναι σύνθετοι και όχι μονοδιάστατοι και μόνο μια εκτεταμένη έρευνα αγοράς με εναλλακτικές παραμέτρους όπως σωστά ανέφερες ΜΠΑΚΙ (Ευρωλίγκα, ποδοσφαιρο, θεάματα άλλα..) θα μπορούσε να δώσει μια εικόνα
  4) Αναφορικά με το 3 θα μπορούσαμε να παραδειγματιστούμε από κάποιες εφαρμογές από την Ισπανική λίγκα, η οποία ναι μεν έχει διαφορετικά πληθυσμιακά και εθνικά χαρακτηριστικά αλλά στη δημιουργία μπασκετικού κοινού έχει επιτύχει
  5) Δεν θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν π.χ. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Άρης, Σιένα, Ρόμα, Μπολόνιες, Μακάμπι, Παρτιζαν, Ερυθρος Αστέρας, Εφες, Μπεσικτας…συμμετείχαν σε ένα κοινό πρωτάθλημα και έμεναν στο Ελληνικό πρωτάθλημα οι υπόλοιπες ομάδες;
  6) Σε καμία περίπτωση η δημιουργία τέτοιων λιγκων δεν είναι τόσο εύκολη όσο φάνηκε από το αρχικό ποστ. Θέλει μελέτη εκτεταμένη..Η ευνοϊκή προδιάθεσή μου έγκειται στο γεγονός ότι η κάποια πράγματα στην Ελληνική Α1 αλλά και σε άλλα εγχώρια πρωταθλήματα δεν πάνε τόσο καλά όσο θα έπρεπε να πηγαίνουν. Με ξενερώνει για παράδειγμα το γεγονός ότι Ολυμπιακός και ΠΑΟ είναι εδώ και μήνες το ζευγάρι των τελικών του πρωταθλήματος.

  Σηκώνει πολύ κουβέντα το ζήτημα και για την Βαλκανική λίγκα έχω πολλές αμφιβολίες. Το ποστ μπορεί να αλλαχθεί λιγάκι προκειμένου να δώσει και έμφαση στα δύσκολα κομμάτια του εγχειρήματος τα οποία δεν τονίστηκαν σε καμία περίπτωση

 3. undertaker lord of darkness said

  1)Δεν έχω καταλάβει αν αυτή η λίγκα θα είναι κλειστή δηλαδή αν η Λάρισσα θα έχει δικαίωμα συμμετοχής και στην Α1. Αν όχι διαφωνώ γιατί σε περίπτωση που δεν το βλέπει κόσμος(την Λάρισσα μιά φορά δεν την βλέπουν) και αποτύχει η Λίγκα αυτή, τότε η Λάρισσα και οποιαδήποτε Λάρισσα τί θα κάνει μετά;Θα ξεκινήσει από τοπικά Θεσσαλίας;
  2)Οι λιγότερο διάσημες ομάδες τύπου Δυναμό Βουκουρεστίου δεν θα πάνε να δούνε την ομάδα τους εναντίον της Ραμποτνίσκι αλλά εναντίον ενός μεγάλου Ευρωπαικού συλλόγου π.χ.ΠΑΟ. Αν θέλουν ντέρμπι Βαλκανικό μια χαρά είναι οι μισητές εγχώριες αντίπαλες τύπου ΤΙΜΣΟΑΡΑ,ΡΑΠΙΝΤ,ΙΑΣΙΟ κλπ.
  3)Με το υπ’αριθμον 5 επιχείρημα του Αkilas συμφωνώ και δηλώνω υπέρ ενός πρωταθλήματος χωρών ΝΑ Ευρώπης όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν εξασφαλίσει την συμμετοχή τους στα play-offs του εγχώριου πρωταθλήματός τους με πλεονέκτημα έδρας. Το φαινόμενο άδειων κερκιδών στην regular season παρά μόνο αν έχει ντέρμπι πρέπει να σταματήσει. Κάποιοι θα πουν ότι η Α1 θα μετατραπεί από άποψης ενδιαφέροντος κόσμου σε Α2. Απαντώ ότι αυτό ήδη έχει γίνει. Όσον αφορά το ποιός θα παίζει σε Λίγκα ΝΑ Ευρώπης και Ευρωλίγκα-ULEB Cup-διοργανώσεις της FIBA αυτό θα εξαρτιέται από τα play-offs των εθνικών κατηγοριών.
  Το σίγουρο είναι ότι σηκώνει πολλή κουβέντα. Ένα είναι το σίγουρο. Η Λαρισσα και οποιαδήποτε Λάρισσα για να προσελκύσει κόσμο θα πρέπει να φτιάξει ομάδα ικανή να κερδίσει Ολυμπιακό και ΠΑΟ και όχι να παίξει σε Σκόπια και Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.Πεταμένα λεφτά.

 4. akilas said

  Περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα στους δύο παρακάτω συνδέσμους:

  http://www.bulgarianbasket.com/en/calendar.php?day=2008-04-22

  http://www.bulgarianbasket.com/en/interviews.php?id=14014&m=9

  Πώς θα μπορέσει η Λάρισα να φτάσει Ολυμπιακό και ΠΑΟ όταν οι τελυταίοι έχουν μπάτζετ μεγαλύτερο από 20 εκατομμύρια ευρώ;

 5. Μπάκι Μπλάιχερτ said

  Καθώς είναι προφανές ότι ουσιαστικά όλοι συμφωνούμε σε γενικές γραμμές, έχει ενδιαφέρον να δούμε και μερικές ακόμα ευρωπαικές ιδιαιτερότητες:
  1) Σιγά σιγά παρατηρούμε όλο και περισσότερες ομάδες από προηγμένες χώρες που έχουν περισσότερα εισιτήρια σε μ.ο. στα εθνικά πρωταθλήματα παρά στις ευρωπαικές διοργανώσεις, ακόμα και στην Ευρωλίγκα. Φέτος χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η Μπολόνια (ειδικά αυτή), η Ρόμα, το Μιλάνο, αλλά και σχεδόν όλες οι Ισπανικές. Επειδή προφανώς αυτό δεν είναι τυχαίο, η αιτία λογικά είναι η καταλληλότητα των ωρών και των ημερών των αγώνων σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά των θεατών. Φαντάζομαι ότι είναι δύσκολο για έναν επαγγελματία οικογενειάρχη, επιστήμονα ή μη, να αφήσει μεσοβδόμαδα τη δουλειά του ή το σπίτι του και να τρέχει να δει έναν αγώνα και αντίθετα είναι πολύ εύκολο να κάνει κάτι τέτοιο ένα απόγευμα ή ακόμα περισσότερο ένα μεσημέρι Κυριακής, όπως στην Ισπανία. Αυτό όμως δείχνει και το ποιοι άνθρωποι πηγαίνουν να δουν μπάσκετ αλλά και τι προτεραιότητα αποτελεί στη ζωή τους. Δυστυχώς όσοι έχουν ανάγκη να εκτονωθούν, να νιώσουν μέρος ενός συνόλου και να αποτελέσουν κομμάτι της επικαιρότητας έχουν δίπλα τους εύκολη τη λύση του ποδοσφαίρου. Επομένως τα περιθώρια για πειραματισμούς είναι μικρά.
  2) Akilas, Undertaker, ήδη η Αδριατική και η Βαλτική Λίγκα (κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τις Λίγκες που συζητάμε) έχουν αρχίσει να κάνουν νερά. Η Παρτιζάν, η Τσιμπόνα, η Ολύμπια ή και η Λιέτουβος έχουν 400 και 500 εισιτήρια σε κάθε ματς, εκτός από 1-2 ντέρμπι, όπου και πάλι δεν ξεπερνούν τις 2.500, αφού 7 ή 10 ποιοτικά ματς Ευρωλίγκα υπερκαλύπτουν τις ανάγκες των οπαδών, ενώ και οι υπόλοιποι (αυτό δεν ισχύει για τη Βαλτική) κινούνται σε ρηχά νερά και ουσιαστικά επιβιώνουν από τα ματς με τους μεγάλους.
  Και από εκεί και πέρα φυσικά και η δική μας Α1 έχει γίνει Α2, αλλά στο μπάσκετ τα έσοδα από τις διαφημίσεις και τους χορηγούς εύκολα
  υπερκαλύπτουν αυτά των εισιτηρίων. Για να μιλήσω για την Πάτρα, ο Απόλλων πέρισι είχε 2.500 εισιτήρια μ.ο. Αυτό όμως σημαίνει 30.000 εισιτήρια τη χρονιά και πάνω κάτω (λόγω φθηνών διαρκείας) 200.000 ευρώ έσοδα. Με TV και χορηγούς μόνο έβγαζε τα διπλά. Αν, μετατρέποντας την Α1 σε πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας, του κόψεις την τηλεόραση, του κόψεις τους χορηγούς, ακόμα και με αύξηση στα εισιτήρια πάλι κατά διαόλου θα πάει και θα αναγκασθεί για οικονομία να βάζει εμένα να παίζω. ΄
  3) Ήδη το μπάσκετ δυσκολεύεται να βρει ποιοτικό χώρο στα ΜΜΕ σε όλη την Ευρώπη. Όπως λέει και ένας φίλος μου, αν το ποδόσφαιρο είναι βιομηχανία το μπάσκετ είναι βιοτεχνία. Και ο καπιταλισμός σε αυτά είναι αμείλικτος…
  4) Από την άλλη βέβαια αποκλείεται η Λάρισα να φτιάξει ομάδα ικανή να κερδίσει ΟΣΦΠ και ΠΑΟ, επομένως μπλέκουμε σε ένα φαύλο κύκλο.

 6. undertaker lord of darkness said

  Αυτό το εγχείρημα είναι για επέκταση του αθλήματος σε υπανάπτυκτες μπασκετικά περιοχές και ψάχνουν για θύματα από δυνατές χώρες με το ρόλο του καρότου να παίζουν η συμμετοχή στο ULEB CUP και μέσω αυτού ως πρωταθλητής η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα. Όπως λένε οι Αμερικάνοι:»longshot». Τώρα όσον αφορά το μπάτζετ και την ανταγωνιστικότητα της Α1 τίθενται πολλοί παράμετροι. Λύσεις όπως salary cup ξέρουμε ότι δεν γίνεται να υπάρξουν γιατί ούτε παράγοντες υπάρχουν με αθλητική παιδεία ούτε φίλαθλοι με αθλητική παιδεία σε επαρκή αριθμό και πολλές φορές τα χρήματα που μπαίνουν στις ομάδες ξέρουμε ότι δεν είναι για την τέρψη των φιλάθλων ούτε για επενδυτικούς σκοπούς. Απαντώ φίλε Akilas ότι επενδυτές για τον ανταγωνισμό στον ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν αλλά στο μπάσκετ όμως μια πόλη με τους επιχειρηματίες της ενωμένους ξέρουμε ότι μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της. Υπάρχει το πρόβλημα ότι οι επιχειρηματίες αναλώνονται σε εντός πόλεως κόντρες για το ποιός θα φτιάξει την καλύτερη ομάδα και το βασικότερο ότι ο Λαρισσαίος, ο Καστοριανός, ο Ξανθιώτης, ο Πατρινός προτιμά να βλέπει την ποδοσφαιρική του ομάδα στην πρωταθλήτρια στην Γ εθνική παρά την μπασκετική ομάδα του 8η-12η στην Α1 δυσκολεύοντας τον όποιο μεμονωμένο επενδυτή να ασχοληθεί. Άρα η Λάρισσα και οποιαδήποτε Λάρισσα πρώτα θα πρέπει να ασχοληθεί με το μπάσκετ οι φίλαθλοι να φέρουν επενδυτές και οι επενδυτές να φέρουν φιλάθλους. Η σχέση φίλαθλου(πελάτη)-επενδυτή είναι αμοιβαία. Ο ένας προσελκύει ταυτόχρονα τον άλλον. Αυτό που είπα (ίσως να μην το διατύπωσα σωστά) στο προηγούμενο reply είναι ότι ο επαρχιώτης δεν πάει να δει την ομάδα του στα κανονικά Ευρωπαικά Πρωταθλήματα και στην Α1 θα πάει να δει την Ραμποτνίσκι και την Τιμσοάρα; Πάντως θυμάμαι που λέγαμε παλιά για αποκεντρωτισμό του μπάσκετ και αηδίες. Μήπως τελικά η επαρχία δεν διψά για μπάσκετ αλλά για καφροποδόσφαιρο και στοίχημα; Τελικά βλέπω στην επαρχία ίσως να αξίζει η μπασκετική μιζέρια. Φίλοι επαρχιώτες καλό είναι να πείτε και εσείς την άποψή σας για το πώς βλέπει η πόλη σας το μπάσκετ και όχι εσείς γιατί ίσως να είμαι αυστηρός.

 7. akilas said

  Δεν ήξερα ότι υπάρχει πτώση εισιτηρίων στις Ισπανικές ομάδες στα παιχνίδια της Ευρωλίγκα. Για τις Ιταλικές αν δεν υπήρχαν οι Ισπανικές θα μπορούσα κάλλιστα να ισχυριστώ ότι οφείλεται στα άσχημα ως επι των πλείστων αποτελέσματά τους.

  ΤΟ θέμα της ημέρας είναι σίγουρα σημαντικό ενώ η είσοδος και κάλυψη της τηλεόρασης όλων των θεαμάτων συμβάλλει και στον καθιστικό τρόπο παρακολούθησης των παιχνιδιών. Πλέον οι περισσότεροι έχουμε παραστάσεις από πολύ μεγάλους αγώνες και δεν συγκινούμαστε εύκολα.

  Για παράδειγμα φέτος είχα τη δυνατότητα να πάω μέσω διαρκειας φίλων μου σε πολλά παιχνίδια μπάσκετ του Ολυμπιακού αλλά λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος για το τελικό αποτέλεσμα δεν επέλεγα να πάω στο γήπεδο σπαταλώντας 3.30 ώρες.

  Ξεκινάω χθες να δω τους ημιτελικούς και με το καλημέρα ο ΟΣΦΠ νικάει με 20 πόντους διαφορά. Τι να δω;

  Σχετικά άρθρα-ποστ: http://www.betsmart.gr/mainsite/modules/news/article.php?storyid=68040
  https://galobasket.wordpress.com/2008/02/26/%ce%a0%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%ac%ce%b8%ce%bb%cf%89%ce%bd-%ce%86%cf%81%ce%b7/

  Για το ζήτημα της τηλεόρασης τα έσοδα αρκετών ομάδων από την τηλεόραση πολλές φορές είναι αυξημένα λόγω υπερβολών της κρατικής τηλεόρασης και όχι λόγω της ανταποδοτικότητας που προσφέρουν στα κανάλια.

  Στον Παναθηναϊκο η δομή προβλεπόμενων εσόδων από τον ΣΠΟΡ ΦΜ είναι η ακόλουθη:
  Εισιτήρια 800.000

  Τηλεοπτικά 1,5εκ.

  Χορηγός 1,2εκ.

  Μεταγραφές 1εκ.

  Ευρωλίγκα 320.000 (ίδιες νίκες με πέρυσι-κατάκτηση Ευρωλίγκας υποθετικά)

  Σύνολο 4,82 εκ. ευρώ

  Στο παραπάνω μοντέλο τα εισιτήρια αποτελούν το 17% των εσόδων και το 1/25 των εξόδων αν θεωρήσουμε ότι ο πρϋπολογισμός του ΠΑΟ φτάνει στα 20εκατομμύρια ευρώ.

  @Undertaker
  Η αποκέντρωση στην Ισπανία έχει πιάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ στην Ελλάδα μην καταπιάνεσαι μόνο με τις ομάδες της Λάρισας καθώς είναι ιδιότυπο το φαινόμενο. Να δούμε και φέτος τα Τρίκαλα ενω΄θα πρέπει να συγκρίνουμε και αναλογικά τις προσελεύσεις των φιλάθλων με τον πληθυσμό των πόλεων και των χωρων.

  Εκείνο που προβληματίζει αρκετά είναι μήπως ισχύει το ακόλουθο που έχει αναφέρει ο Θανάσης Τζιβελέκης: “Το πρόβλημα είναι ότι ο μύθος του μπασκετικού κόσμου του Αρη έχει αρχίσει να φθίνει, αυτός ο κόσμος πλέον είναι σε μια ηλικία 50-60 ετών και επιλέγει να παρακολουθεί τον αγώνα από την τηλεόραση και τον καναπέ. ”

  Γενικά είναι ένα τεράστιο ζήτημα αλλά όλο το πλαίσιο κουβέντας αναφορικά με την Ελλάδα θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ότι το ποδόσφαιρο έχει τον πρώτο λόγο στην Ελλάδα, η δημιουργία μπασκετικού κοινού απουσιάζει και γενικά οι επιτυχίες δεν ενθουσιάζουν όπως στο παρελθόν, οι εναλλακτικές επιλογές στην παρακολούθηση θεαμάτων από την τηλεόραση σε συνδυασμό με τους έντονους ρυθμούς της καθημερινής ζωής έχουν συμβάλλει στην πτώση του ενδιαφέροντος από κόσμο και σπόνσορες για τον χώρο του μπάσκετ και μόνο η τρέλα κάποιων επιχειρηματιών έχει απομείνει στο ανώτερο επίπεδο του μπασκετ

 8. akilas said

  Περισσότερα στοιχεία για την Βαλκανική λίγκα στον σύνδεσμο αυτό: http://www.superbasket.gr/?c=311&a=103308

  Αρκετή βιασύνη έχει πέσει για την λίγκα αυτή και ακόμη όλοι ψάχνουν τα κίνητρα της κίνησης αυτής.

  Υ.Γ.Ασχετο αλλά ωραίο θεματάκι στο http://ageofbasketball.blogspot.com/2008/05/blog-post_12.html

 9. geof said

  @Undertaker»…Μήπως τελικά η επαρχία δεν διψά για μπάσκετ αλλά για καφροποδόσφαιρο και στοίχημα; Τελικά βλέπω στην επαρχία ίσως να αξίζει η μπασκετική μιζέρια. Φίλοι επαρχιώτες καλό είναι να πείτε και εσείς την άποψή σας για το πώς βλέπει η πόλη σας το μπάσκετ και όχι εσείς γιατί ίσως να είμαι αυστηρός.»

  Φίλε undertaker, θα διαφωνήσω με την αποψή σου, γιατί μπασκετική μιζέρια υπάρχει σε μεγάλο βαθμό κυρίως στην Αθήνα. Που είδες ότι η Αθήνα διψά για μπάσκετ; Αν εξαιρέσουμε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό (που και αυτοί την δυναμή τους την αντλούν από το ότι είναι και ποδοσφαιρικά σωματεία), τι εισιτήρια κόβουν οι υπόλοιποι; (Πανιώνιος, Μαρούσι, Πανελλήνιος, κ.λ.π.)

  Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τις αναλογίες του πληθυσμού μιας πόλης με τους φιλάθλους. Εγώ φέτος παρακολούθησα από κοντά την προσπάθεια του Ρεθύμνου και είδα ότι μια πόλη 15-20.000 κατοίκων είχε κάθε Σάββατο 1500-2000 εισιτήρια, δηλαδή το 10% της πόλης ερχόταν στο γήπεδο. Δεν νομίζω να βρείς αλλού τέτοια αναλογία, ούτε στην Αθήνα φυσικά.

  Αυτή η μπασκετική ένδεια κατ εμέ οφείλεται κυρίως στο ότι δυστυχώς όλοι είναι είτε Παναθηναϊκοί είτε Ολυμπιακοί και δεν ενδιαφέρονται για την τοπική τους ομάδα, είτε πρόκειται για γειτονιά της Αθήνας, είτε για επαρχιακή πόλη.

  Από ξεκινά η αποδυνάμωση των μικρών ομάδων, η οικονομική τους ασφυξία, και το μεγάλωμα της διαφοράς με τους μεγάλους.
  Και ένας σημαντικός παράγοντας που αποδυνάμωσε τις μικρές ομάδες είναι η τροποποίηση (παράθυρο) του νόμου που έσπασε, πριν αρκετά χρόνια, το τηλεοπτικό πακέτο του πρωταθλήματος και κάθε ομάδα να διαπραγματεύεται μόνη της με τα κανάλια.
  Για την ιστορία αυτό το έκανε ο Ολυμπιακός (δια χειρός Λοβέρδου).
  Αλλά μάλλον ξεφεύγουμε από το θέμα μας.

 10. akilas said

  Φίλε geof είμαι υπερ της αποκέντρωσης και της επαρχίας απλά και η επαρχία έχει τα όριά της όπως ανέφερες. Για παράδειγμα το Ρέθυμνο με πληθυσμό όσο ανέφερες συγκεντρώνει το 10% του πληθυσμού του στο γήπεδο. Το ζητούμενο βέβαια για τον ΑΓΟΡ θα ήταν να προσέλκυε και κόσμο από άλλα μέρη της Κρήτης αλλά η πτώση στην Α2 σίγουρα δεν βοηθάει στην κατεύθυνση αυτή.

  Geof θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς ερμηνεύεις τα 4.390 εισιτήρια που έκοψε ο ΑΓΟΡ φέτος. Ξέρεις πόσα διαρκείας είχατε;

  Συμφωνώ ως εκεί που δεν παίρνει για το σπάσιμο των τηλεοπτικών συμβολαίων που ανέφερες αν και αν δεν κάνω λάθος στο ποδόσφαιρο τουλάχιστον το σπάσιμο των τηλεοπτικών πρέπει να το ήθελαν και οι μικροί αρχικά όταν ο ΑΛφα digital έταζε λαγούς με πετραχείλια. Διόρθωσε με αν κάνω λάθος.

 11. geof said

  akilas, H μόνη διέξοδος για μένα στο μπάσκετ είναι η εξάπλωση του με ομάδες στην επαρχία, παρά τα όποια όριά της πληθυσμιακά και άλλα. Γιατί δεν βλέπουμε τα εισιτήρια του Πανελληνίου και του Μαρουσιού του Αιγάλεω και των άλλων και κολλάμε στα εισιτήρια της Λάρισας για παράδειγμα.
  Το Αιγάλεω για παράδειγμα που έμεινε στην Α1, γέμιζε ένα γηπεδάκι των 500 θέσεων, αλλά είναι μια ομάδα χωρίς καμιά προοπτική και μπορεί του χρόνου να μην υπάρχει.

  Αρκεί βέβαια οι ομάδες στην επαρχία να είναι υγιείς οργανωτικά και διοικητικά, μια τέτοια ομάδα ήταν το Ρέθυμνο και όμως του τη στήσανε στο τέλος.
  Για τα εισιτήρια που λές, akilas, δεν ξέρω αριθμούς αλλά προφανώς στον αριθμό που ανέφερες δεν περιλαμβάνονται τα διαρκείας, τα όποία εκτιμώ ότι πρέπει να ήταν γύρω στα χίλια.
  Για προσέλκυση από άλλα μέρη της Κρήτης δεν ήταν και τόσο εύκολο να γίνει και λόγω του ότι δεν ξεκίνησε καλά η ομάδα αγωνιστικά και ως γνωστόν ο Ελληνας είναι παρών μόνο στις νίκες, εγώ πάντως ζω στα Χανιά και όπως και άλλοι γνωστοί και φίλοι μπασκετικοί είχαμε πάρει διαρκείας για το Ρέθυμνο.

  Είναι μια καλή κουβέντα πάντως αυτή για της ομάδες της επαρχίας και γενικώς τις μικρές ομάδες και θα βοηθηθεί γενικά το μπάσκετ μέσα από αυτές, αν θέλεις άνοιξέ την!

  Για τα τηλεοπτικά του ποδοσφαίρου που ανέφερες, πράγματι ο άλφα ξεκίνησε ένα τρελό χορό χρημάτων μια χρονιά που ήθελε να μπει σ αυτήν την αγορά, θέλωντας να πάρει ομάδες από τα άλλα καναλια έταζε απίστευτα ποσά στους μικρούς γιατί οι μαγάλοι είχαν τηλεοπτικά συμβόλαια , τα όποία βέβαια ουδέποτε πήραν οι ομάδες και τον επόμενο χρόνο έβαλε λουκέτο.
  Από τους μεγάλους αν θυμάμαι καλά η ΑΕΚ με τον Ψωμιάδη έσπασε αυθαίρετα το συμβόλαιο της και πήγε στον άλφα.

 12. akilas said

  Νομίζω γενικά ότι επι Φούρα άλλαξε το καθεστώς για τα τηλεοπτικά και οι μικρομεσαίες ομάδες άρχισαν να μειώνουν τα έσοδά τους. Αντε τώρα να δεχτούν οι μεγάλοι να γίνει κεντρική διαχείριση. Χαζοί είναι; Εννοείται ότι ευθύνεται η πολιτική ηγεσία που ευνόησε την αλλαγή του τηλεοπτικού καθεστώτος.

  Πάντως ειδικά στο ποδόσφαιρο έφταιγαν και λίγο οι μικροί οι οποίοι παρασυρμένοι από τον πακτωλό χρημάτων που δινόταν εκείνη την εποχή ήθελαν το «επαχθές» για αυτούς ομαδικό τηλεοπτικό να σπάσει και να γίνουν διαπραγματεύσεις μεμονωμένες. Βραχυπρόθεσμα ακόμη και αν κέρδισαν κάποιοι μεσομακροπρόθεσμα οι ζημίες ήταν πολύ μεγαλύτερες. Και ερωτάω εγώ:

  Εϊναι χαζοί στις ΗΠΑ(ΝΒΑ) αλλά και στην Αγγλία (ποδόσφαιρο) που έχουν ενιαία συμβόλαια; Ακόμα και οι πλέον καπιταλιστικές χώρες (στη θεωρία τουλάχιστον) δεν ενστερνίστηκαν τους νόμους της αγοράς για το συγκεκριμένο ζήτημα και καλά έκαναν.

  Είμαι αναφανδόν υπερ της επαρχίας και της αποκέντρωσης απλά όταν ανέφερα ότι θα πρέπει το Ρέθυμνο να απευθυνθεί σε όλη την Κρήτη το έλεγα προκειμένου να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.

  Δεν ξέρω πόσο διψάει η επαρχία για μπάσκετ εκείνο όμως που γνωρίζω είναι ότι η Αθήνα δεν διψάει. Διαφορετικά όπως σωστά ανέφερες στο Μαρούσι ή στο Ελληνικό θα πήγαινε περισσότερος κόσμος να δει τα παιχνίδια και δη μπασκετικός κόσμος.

  Αναφορικά με το θέμα εισιτηρίων και ΑΓΟΡ δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό εισιτηρίων και διαρκείας αλλά θέλω να τονίσω ότι χωρις τα διαρκείας των ομάδων δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις ροές του κόσμου στα γήπεδα. Γι αυτό οι λίστες με τα εισιτήρια έτσι αποσπασματικά δεν μου λένε και πολλά.

  Geof η συζήτηση είναι πάντα ανοιχτή για θέματα όπως επαρχία και μπάσκετ και ειλικρινά πάντα με ενδιαφέρει η γνώμη ατόμων που ζουν στην επαρχία και βιώνουν στο πετσί τους τι πραγματικά συμβαίνει.

  Υ.Γ.Αν γίνει αναφορά στα εισιτήρια θα δώσω απάντηση από το σχετικό ποστ με τα εισιτήρια.
  Υ.Γ.2. Η Α2 θα είναι πολύ δύσκολη φέτος και αν ήθελα δύο ομάδες από την επαρχία του χρόνου αυτές είναι ο ΑΓΟΡ και ο Κολοσσός. Περιμένουμε και τα Τρίκαλα ενώ το ζήτημα με τις ομάδες της Λάρισσας είναι περίεργο
  Υ.Γ.3. Δείτε εδώ τι πιστεύουν οι φίλοι μας οι Σκοπιανοί. Σε λίγο θα πηγαίνουμε φυλακή αν λέμε το όνομα Μακεδονία: http://www.ballineurope.com/countries/greece/balkan-basketball-league-to-be-created/#comment-4261

 13. akilas said

  Και τα ονόματα των ομάδων σύμφωνα με το http://www.superbasket.gr/?c=311&a=103513
  είναι τα ακόλουθα:
  Τακόβο, Μέγκα Άκουα (Σερβία), Φένι, Ραμποντνίτσκι (Σκόπια), ΠΑΟΚ, Ολύμπια (Ελλάδα), Ραπίντ Βουκουρεστίου, Ντιναμό (Ρουμανία) είναι οι επικρατέστερες αν και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικό. Από την Βουλγαρία, η Ακαντέμικ, η Τσέρνο Μόρε, η Λέφσκι και η ΤΣΣΚΑ Σόφιας, είναι υποψήφιες.

  Δεν ξέρω τι αντίκρυσμα έχουν οι παραπάνω ομάδες στον κόσμο του ΠΑΟΚ και της Λάρισας. Πάντως η στήριξη της ΦΙΜΠΑ έχει ενδιαφέρον

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: