galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 64-82

Posted by akilas στο 18 Φεβρουαρίου 2008

Περίπατο έκανε ο Παναθηναϊκός μέσα στο ΣΕΦ νικώντας με 18 πόντους διαφορά. Η ομάδα του Ζοτς με την ευρεία νίκη της έδειξε ότι όχι μόνο έχει το πάνω χέρι, αλλά και ότι είναι πολύ δύσκολο να χάσει και φέτος την πρωτιά από οποιαδήποτε ομάδα του Ελληνικού πρωταθλήματος. Παρά τη μεγάλη του νίκη ο Παναθηναϊκός δεν μου άρεσε τόσο όσο δείχνει η τελική διαφορά και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα οφείλεται εν πολλοίς και στην χείριστη εμφάνιση του Ολυμπιακού.images1.jpg

Για να μην κατηγορηθώ για μεροληψία, θέλω να υπενθυμίσω ότι η εκτίμησή μου για τα περσινά αμφίρροπα πλέι-οφ ήταν ότι λόγω της κακής απόδοσης του Παναθηναϊκού κατάφερε ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Στο χθεσινό παιχνίδι από την άλλη πλευρά εκτιμώ ότι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν τόσο καλός όσο δείχνει το τελικό σκορ αλλά ότι ο Ολυμπιακός ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Θα ήθελα να κάνω την κριτική μου στα ευτράπελα του Ολυμπιακού με σημείο αναφοράς τη συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδόπουλου(έχει συνεργαστεί και με τον Γιαννάκη και με τον Ομπράντοβιτς) πριν από το παιχνίδι η οποία είχε σαν επίκεντρο τις διαφορές Γιαννάκη – Ομπράντοβιτς. Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με εξωαγωνιστικές κρίσεις του κύριου Παπαδόπουλου(στο εξής Δ.Π.) όπως για παράδειγμα την υπεροχή του Γιαννάκη έναντι του Ομπράντοβιτς. Τα κείμενα τα έχω πάρει έτοιμα από το http://doubleteam.wordpress.com/2008/02/17/crash-test/ καθώς βαριόμουν να αντιγράφω από την εφημερίδα. Στα αγωνιστικά λοιπόν:

 • Δ.Π:“Οι ομάδες του Γιαννάκη παίζουν πιο ορθολογιστικά, πιο κλασικό μπάσκετ και σε αργό ρυθμό. Θέλει να πηγαίνει πιο πολύ η μπάλα στο low-post από τον Ομπράντοβιτς και δεν χαμηλώνει τόσο τα σχήματα, όσο ο προπονητής του Παναθηναϊκού, που πάιζει σχεδόν αποκλειστικά το pick’n’roll στην επίθεση. Ο Γιαννάκης παίζει και λιγότερο pick’n’roll και λιγότερα και πιο απλά συστήματα. Αντιθέτως, τα συστήματα τα οποία χρησιμοποιεί ο Ομπράντοβιτς έχουν πολλές παραλλαγές. O προπονητής του Παναθηναϊκού τρέχει πολλά plays, ενώ δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην κίνηση χωρίς τη μπάλα (spacing). Το παιχνίδι του βασίζεται στα τρίποντα και στα split. Βέβαια, η επιλογή του αυτή έχει να κάνει και με τα γκάρντ που έχει στην ομάδα του, τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Βασίλη Σπανούλη”.

Ο Ολυμπιακός χθες σχεδόν ποτέ δεν επιδίωξε τον αιφνιδιασμό και όλη την ώρα στόχευε στο αργό μπάσκετ. Η βασικότερη χθεσινή επιδίωξη του Γιαννάκη ήταν να πάει η μπάλα στο λόου ποστ και συγκεκριμένα στον Τζάκσον. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν να πάρει μόλις 5 πόντους από τον Αμερικανό, ο οποίος ναι μεν κέρδισε πολλά φάουλ αλλά δεν κατάφερε να βάλει καλάθια και να πονέσει μέσα από το βαμμένο τον Παναθηναϊκό. Ουσιαστικά η κεντρική αυτή επιλογή του Γιαννάκη απέτυχε. Οι άλλες δύο επιλογές του Γιαννάκη απέτυχαν και αυτές. Τα πικ εν ρολ ήταν εντελώς αναποτελεσματικα, ενώ η χρησιμοποίηση του ρόμβου αλά Λάρι Μπράουν προκειμένου να δημιουργηθούν καταστάσεις για τους πλάγιους, δεν ευδοκίμησε ελλείψη και του Μασιγιάουσκας στον οποίο φαίνεται να ταιριάζει το συγκεκριμένο σύστημα στα πρότυπα του Χάμιλτον των Πίστονς.

Η αναφορά του κύριου Παπαδόπουλου στα πικ εν ρολ, στα σπλιτ, στην κίνηση χωρίς την μπάλα επαληθεύτηκε για ένα ακόμη παιχνίδι. Ο τρόπος ανάπτυξης του Παναθηναϊκού είναι δεδομένος αλλά το μόνο που δεν είναι δεδομένο είναι ο τρόπος αντιμετώπισής του. Τα γκαρντ του ΠΑΟ έκαναν τη διαφορά καθώς οι 17 ασιστ έναντι 9 του Ολυμπιακού δεικνύουν την διαφορά στον δημιουργικό τομέα των δύο ομάδων.

 • Δ.Π:“Ο Γιαννάκης ζητάει από τους παίκτες την ίδια αμυντική αντιμετώπιση στα pick’n’roll και στο low-post ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Ο Ομπράντοβιτς προσαρμόζεται περισσότερο σε αυτούς τους τομείς στον αντίπαλο. Η αμυντική φιλοσοφία του περιλαμβάνει περισσότερες αλλαγές στα μαρκαρίσματα (switch) από εκείνη του Γιαννάκη. Σε αυτή την επιλογή του Ομπράντοβιτς παίζει ρόλο το υλικό του, καθώς σχεδόν όλοι οι παίκτες των πρασίνων μπορούν να παίξουν άμυνα σε όλες τις θέσεις, αλλά και πάνω στη μπάλα. Ο Ομπράντοβιτς πάντως, ρισκάρει πιο πολύ και παίζει πάνω στο ρυθμό του παιχνιδιού”.

Με το υλικό του Αμαρουσίου μια χαρά αντιμετώπιζε τα πικ ο Γιαννάκης. Χθες πάντως συνολικά η ομάδα είχε προβλήματα. Ειδικά αυτόν τον Τζάκσον τον έχουν πάρει χαμπάρι όλοι πλέον ότι αδυνατεί και τον στοχεύουν κατά τα πρότυπα που εφήρμοζε ο Ζοτς όταν έπαιζε ο Διαμαντόπουλος στον Ολυμπιακό. Εκείνο που με εκνευρίζει χαρακτηριστικά στον Γιαννάκη είναι το γεγονός ότι δεν δοκίμασε τις αλλαγές στην άμυνα και ειδικά όταν είχε στην πεντάδα τους Βασιλόπουλο, Πρίντεζη και Μπουρούση. Δεν είναι κακό η δοκιμή καμία φορά.

Επίσης ο Ολυμπιακός δεν είχε αντίδοτο στις αλλαγές των παικτών του Παναθηναϊκού, ενώ πιάστηκε επίσης αδιάβαστος στο κλασσικό κόλπο του Παναθηναϊκού στα τελευταία δευτερόλεπτα μιας επίθεσης, εκεί όπου ο ψηλός ντουμπλάρει τον παίκτη που έχει την μπάλα καθυστερώντας του την πάσα και οδηγώντας έτσι τον Ολυμπιακό να κάνει σουτ της απελπισίας.

 • Δ.Π:«Σε αυτή την επιλογή του Ομπράντοβιτς παίζει ρόλο το υλικό του, καθώς σχεδόν όλοι οι παίκτες των πρασίνων μπορούν να παίξουν άμυνα σε όλες τις θέσεις, αλλά και πάνω στη μπάλα. «

Ένα από τα σημαντικότερα αμυντικά όπλα του Ομπράντοβιτς είναι ακριβώς αυτό και ειδικά όταν ο Κώστας Τσαρτσαρής βρίσκεται στο παρκέ. Η συγκεκριμένη αμυντική τακτική ήταν εκείνη που έκανε πέρυσι την διαφορά στο παιχνίδι με την Τάου, η οποία ναι μεν περιόρισε επιθετικά τον ΠΑΟ αλλά δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να βρει αντίδοτο στις αμυντικές αλλαγές του ΠΑΟ.

Συμπερασματικά ο Δημήτρης Παπαδόπουλος απεικόνισε με τον πιο εύστοχο τρόπο τις αγωνιστικές φιλοσοφίες των δύο προπονητών. Κάποιες εξωαγωνιστικές του κρίσεις αναφορικά με την υπεροχή του Γιαννάκη έναντι του Ζοτς (για παράδειγμα στην ψυχολογία) μπορούν να εκκληφθούν και σαν παράπονο από την αποπομπή του από τον ΠΑΟ

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν χθες τόσο καλός όσο δείχνει το τελικό σκορ, απλά ο Ολυμπιακός ήταν πάρα πολύ κακός. Αν καταφέρει ο Ολυμπιακός να ανεβάσει αρκετά την απόδοσή του, τότε θα μπορέσει να κοντράρει τον ΠΑΟ. Με τα χθεσινά όμως δεδομένα τα πράγματα οδεύουν προς ένα 3-0 του Παναθηναϊκού και σχεδόν όλοι θεωρούν ότι η χρονιά έχει τελειώσει από τώρα. Εναποθέτω πλέον τις ελπίδες μου στους Σχορτσιανίτη, Γιαννάκη και Μανουσέλη, ενώ αναμένω και κάποιες αλλαγές στο υλικό της ομάδας. Όπως άλλωστε λέει πολύ εύστοχα ο Φίλιππας Συρίγος, ο Σοφοκλής είναι εκείνος που μπορεί να αλλάζει τις ισορροπίες.

Υ.Γ. Σχετικό άρθρο του αγαπημένου Νίκου Παπαδογιάννη:http://www.sport-fm.gr/article.jsp?id=120395

Advertisements

3 Σχόλια to “Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 64-82”

 1. scottie pippen 33 said

  Oloi oi dimosiografoi tha eprepe na ntrepontai. Otan o Olympiakos nikise ton Arh gia to kypello , oloi -anekseretws oloi- bgikan kai eipan oti h niki me ena kalathi diafora htan ergo Giannaki! Gelaei o kosmos poy leei kai enas filos mou! Twra ti exoyn na poyn? poso epaikse o Papamakarios, o Printezis, o Tsakalidis me ton Giannakh? O Gerson den eftaige. Aytoys toyw paiktes exei o Olyumpiakos, me aytoys paizei, o Giannakis den einai swtiras, polloi de amfisbitoyn to proponhtiko toy xarisma. Oson afor;a stoyw persinoys telikoyw, ayto poy katafere o Gerson dyskola tha ksanaginei.
  Gerson for ever, Giannaki katsa sta ayga soy!

 2. undertaker lord of darkness said

  Ψυχραιμία αδέρφια σας ζητώ για μία ακόμα φορά.Οι τεχνικές αναλύσεις ήταν ως επί το πλείστον σωστές.Μια μόνο ένσταση έχω ως προς την εμμονή στο λόου ποστ του Γιαννάκη.Εγώ προσωπικά τη βρίσκω λογική.Ο Τζάκσον υπερέχει σε όγκο από όλους σχεδόν πλην του σε δίαιτα ευρισκομένου συμπαίκτη του.Το πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι το τρίγωνο που έχει αναλύσει σε προηγούμενο post ο gallis και προσθέτω την γωνία πάσας στο τρίγωνο αυτό.Δηλαδη.Ο Ολυμπιακός τον 2ο ψηλό του πρέπει να τον τοποθετεί στο high post στο ύψος περίπου της βολής και όχι στο τρίποντο ή και πιο πίσω(Μπουρούσης ήμαρτον!).Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα και την καλύτερη πάσα στον Τζάκσον αλλά και σε περίπτωση προσαρμογής ευκολότερη πάσα στους ακροβολισμένους(Βασιλειάδη).Όσες φορές έχει γίνει σωστά αυτή η φάση έχει βγει καλάθι ή έχει πάρει φάουλ.Προς το παρόν θεωρώ ότι αυτόν το ρόλο μπορεί να τον παίξει καλύτερα ο (ΣΩΣΤΑ ΜΑΝΤΕΨΑΤΕ) Μαυροκεφαλίδης που και καλύτερο σουτ έχει από το high post και καλύτερη πάσα.Σημειωτέον Τζάκσον-Μαυροκαφαλίδης παίξαν πολύ ώρα μαζί στο νικηφόρο παιχνίδι με τον Άρη ενώ καθόλου στον αγώνα με τον ΠΑΟ.Κάποιοι θα έχουν ένσταση όσον αφορά την ταχύτητα και των 2 μαζί στην άμυνα.Άμυνα χειρότερη δεν γινόταν να υπάρξει αλλά ο Ολυμπιακός ήθελε και κανά καλάθι. Υ.Γ. Scottie Pipen δεν θέλω να σε προσβάλλω ούτε να γίνω υπέρμαχος της Ελληνικής γλώσσας αλλά αν γίνεται γράφε Ελληνικά για να σε καταλαβαίνουμε.Αν υπάρχει πρόβλημα ωστόσο δεν πειράζει.

 3. gallis said

  Θα σχολιαστεί το παρακάτω άρθρο:
  http://www.superbasket.gr/?c=287&a=101233
  Ψήφο στον Παναγιώτη Γιαννακη δίνει ο Τάρλατς αλλά κάτι αναφορές για υπομονή και χρόνο μάλλον μας παραπέμπουν για του χρόνου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: