galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Έλεγχος παικτών μέσω εταιρειών.

Posted by akilas στο 29 Οκτωβρίου 2007

Πριν από καμιά δεκαριά μέρες περίπου είχε ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα στον νομικό εκπρόσωπου του Λεμπρον Τζέιμς και στην εταιρεία Μaven Strategies. Η τελευταία ισχυριζόταν ότι ο αστέρας του ΝΒΑ είχε επιλέξει να συμμετάσχει στο πρότζεκτ με το όνομα «The LeBron James Experience» το οποίο είναι μια περιοδεία σε 25 πόλεις με στόχο, σύμφωνα με τις διακηρύξεις των δημιουργών, τη διεύσδυση και ενδυνάμωση της επωνυμίας των χορηγών στο κοινό του ΝΒΑ.

Μάλιστα υπάρχουν στο διαδίκτυο και δηλώσεις του ΛεΜπρον ο οποίος δήλωνε ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή του στην περιοδεία αυτή. (Για περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα αυτό διαβάστε τον σύνδεσμο αυτό: http://www.prnewswire.com/cgi-bin/stories.pl?ACCT=ind_focus.story&STORY=/www/story/10-17-2007/0004683843&EDATE=WED+Oct+17+2007,+08:12+AM)

Ο εκπρόσωπος όμως του ΛεΜπρον και της LRMR Innovative Marketing & Branding, απάντησε ότι ποτέ δεν υπήρξε επιχειρηματική συμφωνία ανάμεσα στο ΛεΜπρον ή στην LRMR με τη Maven Strategies(http://www.mavenstrategies.com/) και απαγόρεψε ουσιαστικά στα δύο μέρη να συνεχίσουν την επιθυμούμενη συνεργασία τους.

Ορμώμενος από το περιστατικό αυτό θα ήθελα να το συνδέσω με ένα άλλο γεγονός το οποίο έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2007. Ο Άιρα Νιουμπλ (http://www.nba.com/playerfile/ira_newble/index.html?nav=page) καλαθοσφαιριστής των Κλίβελαντ Καβαλίερς προσπάθησε να πείσει παίκτες από το ΝΒΑ να «μποϊκοτάρουν» τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, ώστε να σταματήσει η σφαγή στο Νταρφούρ στο Σουδάν με το σκεπτικό ότι η Κίνα η οποία έχει συμφέροντα στη χώρα αυτή, έχει υποστηρίξει την κυβέρνηση του Σουδάν και είναι έμμεσα υπεύθυνη. Την επιστολή αυτή την υπέγραψαν όλοι οι συμπαίκτες του στους Κλίβελαντ εκτός από τον ΛεΜπρον και τον Ντέιμον Τζόουνς.

Χωρίς να παίρνω επουδενί θέση ως προς το ορθό ή όχι της επιστολής, θέλω να ερμηνεύσω με κάποιον τρόπο την άρνηση του ΛεΜπρον και του Τζόουνς να υπογράψουν την επιστολή.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς ως γνωστόν έχει τεράστιο συμβόλαιο με τη ΝΙΚΕ, το οποίο αγγίζει τα 90 εκατομμύρια δολλάρια. Η ΝΙΚΕ έχει πολύ μεγάλα συμφέροντα στην Κίνα, ενώ ο Τζόουνς έχει συνάψει και αυτός συμφωνία με Κινεζική εταιρεία αθλητικών παπουτσιών. Μπορεί επομένως κάλλιστα να καταλάβει κάποιος για ποιόν λόγο δεν υπέγραψαν την επιστολή αυτή οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνώ ή διαφωνώ με το περιεχόμενο της επιστολής και γενικά της πρωτοβουλίας αυτής. Το θέμα είναι πολύ λεπτό και σηκώνει αρκετή κουβέντα. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την κίνηση αυτή του Νιουμπλ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.dreamfordarfur.org/Home/tabid/36/Default.aspx .

Από το περιστατικό αυτό θέλω να αναδείξω τον κομβικό ρόλο που ασκούν πλέον οι επιχειρήσεις στις αποφάσεις πολλών επαγγελματιων αθλητών. Το επιχειρηματικό συμφέρον είναι αυτό που έχει πλέον προτεραιότητα στις εξωαθλητικές αποφάσεις αθλητών, εκτός αν θεωρήσουμε τυχαία τα παραπάνω περιστατικά.

Αλήθεια συμφωνείτε να παίρνουν οι αθλητές θέση σε πολιτικά ζητήματα ή σε κατακριτέα φαινόμενα που παρατηρούνται σε διάφορα μέρη της γης; Θεωρείτε επίσης ότι η πολιτική θα πρέπει να απουσιάζει εντελώς από τα αθλητικά δρώμενα;

Υ.Γ.1. το Monthly Review αποτέλεσε τη σημαντικότερη πηγή του άρθρου αυτού.

Υ.Γ.2. ενώ στην κίνηση για το Νταρφουρ γίνεται ρητή αναφορά για μη μποικοτάρισμα η  επιστολή που υπέγραψαν οι παίκτες των Καβς στις 22 Απριλίου ανέφερε: «Η Κίνα δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο»

Υ.Γ.3. η λέξη «μποϊκοτάρουν» είναι προς συζήτηση γιατί ρητά δηλώνεται από την ιστοσελίδα της κίνησης για το Νταρφούρ ότι δεν επιθυμείτε το μποϊκοτάζ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: