galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Ο αντιφατικός Μιχάλης Κακιούζης.

Posted by akilas στο 3 Οκτωβρίου 2007

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας Μιχάλης Κακιούζης προέβη σε συνέντευξη μέσω του διαδικτυακού του χώρου: http://www.kakiouzis.com/gr/main.php ή στο http://www.betsmart.gr/mainsite/modules/news/article.php?storyid=61240. Οι ερωτήσεις της συνέντευξης αυτής είχαν τεθεί μέχρι την Κυριακή το βράδι από δημοσιογράφους και δικτυακούς χώρους και ο αρχηγός της Εθνικής απάντησε την Τρίτη στις ερωτήσεις αυτές.

Η αλήθεια είναι ότι απογοητεύθηκα πολλαπλά από τη συνέντευξη αυτή αν και ειλικρινά περίμενα πάνω κάτω κάποια από αυτά που είπε. Βέβαια περίμενα να είναι πιο κοφτερός ο Μιχάλης Κακιούζη αλλά προτίμησε τον δρόμο της αντίφασης και της μη ξεκάθαρης άποψης. Θολώνω και εγώ το τοπίο με αυτές τις εκφράσεις αλλά η απογοήτευσή μου είναι μεγάλη αν και δεν περίμενα πολλά περισσότερα από τη συνέντευξη αυτή γιατί πλέον το τοπίο είχε αρχίσει να διαμορφώνεται μέσα από την παρατεταμένη σιωπή κάποιων διεθνών.

Συμπερασματικά ο Φίλιππας Συρίγος μπορεί (ενδιαφέρουσα άποψη για τον κ.Συρίγο στο http://gatti-squared.blogspot.com/2007/08/blog-post_21.html) να κατακεραυνώνει, να αποκαλεί με όποιον χαρακτηρισμό θέλει όποιον παίκτη, παράγοντα θέλει και κανείς δεν έχει τα κότσια να γυρίσει και να τον βάλει στη θέση του. Αυτός κατακεραυνώνει, οι περισσότεροι διεθνείς είτε σωπαίνουν είτε του «απαντούν» αμυντικά, αόριστα και παθητικά. Κρίμα.

Ως επίλογο αυτού του άρθρου θα βάλω την εξής απάντηση του διεθνούς μπασκετμπολίστα που δείχνει την ενότητα της ομάδας σε όλο της το μεγαλείο:


– Θα με ενδιέφερε να ξέρω πόσο δύσκολο ήταν για σας, να διαφυλάξετε ακλόνητες τις σχέσεις σας ως συμπαίκτες στην εθνική, αλλά και με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και να μείνετε απερίσπαστοι στο έργο σας, με όλα αυτά που είχαν συμβεί πριν την αναχώρηση της ομάδας. (Γιάννης Λαμπίρης – ΤΑ ΝΕΑ)

ΜΚ: «Πάντα είναι δύσκολο όταν υπάρχουν μουρμούρες. Εμείς, ως διεθνείς, έχουμε την υποχρέωση να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να διορθωθούν όσα ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια τον Έλληνα μπασκετμπολίστα. Δεν θέλαμε να μείνουμε μια ζωή πίσω. Θέλουμε κάποια στιγμή να φτάσει το ελληνικό μπάσκετ στο επίπεδο που του αρμόζει και του αξίζει. Το πρόβλημα λοιπόν, άρχισε από εκεί. Νιώσαμε σα να έχουμε ανέβει σε ένα ρινγκ και να είμαστε μόνοι μας εναντίον όλων. Γιατί; Ήταν τόσο κακό αυτό που κάναμε; Και δεν υπερασπιζόμασταν καν τους εαυτούς μας, αλλά τους υπόλοιπους αθλητές. Μας είπαν ότι δεν σκεφτόμασταν τους αγώνες. Τρέχαμε στο βουνό, δηλαδή, και με τους σφυγμούς να χτυπάνε κόκκινο είχαμε το μυαλό μας στον ΠΣΑΚ; Βέβαια, αν κάποιοι αντί να σκέφτονται την προετοιμασία και τον στόχο που είχαμε θέσει ως ομάδα, είχαν το μυαλό τους στον ΠΣΑΚ, τότε έκαναν λάθος. Κάθε πράγμα στον καιρό του».

Μέσα στις αντιφάσεις του ρίχνει και την σπόντα του. Η προκαταβολική χρέωση της αποτυχίας στους ψηλούς αρχικά και στον Λάζαρο Παπαδόπουλο στη συνέχεια από τον Φίλιππα Συρίγο βρίσκει συνεχιστή τον Μιχάλη Κακιούζη εκ των υστέρων.

Σαν επιστέγασμα της αντιφατικής αυτής συνέντευξης θα παραθέσω ένα ακόμη απόσπασμα από την συνέντευξη του Μιχάλη Κακιούζη: «Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει κριτική. Εκείνος για εμάς, εμείς για εκείνον. Έχω μάθει να δέχομαι την κριτική είτε είναι καλοπροαίρετη, είτε κακοπροαίρετη. »

Εσείς άραγε αναγνώστες αυτού του άρθρου θα δεχόσασταν την κακοπροαίρετη κριτική;

Advertisements

9 Σχόλια to “Ο αντιφατικός Μιχάλης Κακιούζης.”

 1. notarius said

  Κατ’ αρχάς οφείλω αφ’ ενός να συμφωνήσω με το post τόσο ως προς το ύφος του, όσο και ως προς το νόημα του και αφ’ ετέρου να συγχαρώ τον galis διότι μιλάει χωρίς περιστροφές. Αν θέλουμε να χαρακτηρισουμε μονολεκτικά την συνέντευξη του Κακιούζη, στο δικό μου μυαλό έρχεται αυτόματα η λέξη απογοήτευση σε όλα τα επίπεδα.
  Αναλυτικότερα τα συμπεράσματα που αποκόμισα εγώ προσωπικά από την άνω συνέντευξη είναι τα ακόλουθα: α) η αιτία της κακής εμφάνισης της Εθνικής (προσοχή δεν λέω κακής πορείας) σε αγωνιστικό-τεχνικό επίπεδο αποδόθηκε εν πολλοίς στην απουσία του Φώτση. Δεν λέω σημαντική η απώλεια του αλλά θα περίμενα μια εμβριθέστερη ανάλυση, δεδομένου ότι η εν λόγω Εθνική δεν λειτουργεί προσωποπαγώς αλλά συλλογικά, β)μου δόθηκε η εντύπωση ότι η κίνηση στην οποία προέβησαν οι διεθνείς υπέρ των συναδέλφων τους της Α2 ενοχοποιήθηκε τρόπον τινά και έχρηζε υπεράσπισης, γ) οι υπαινιγμοί άμεσοι π.χ. κατά του Παπαδόπουλου ή έμμεσοι δεν νομίζω ότι προάγουν τη συζήτηση, δ) η αποδοχή της κακοπροαίρετης κριτικής κάθε άλλο παρά ως πράξη αλτρουισμού ή μετριοφροσύνης μπορεί να εκληφθεί. Με το να αποδεχόμαστε άκριτα την κακοπροαίρετη κριτική απλώς νομιμοποιούμε τα ταπεινά και ευτελή κίνητρα του εκάστοτε εγκάθετου κρίνοντος, διαστρεβλώνουμε την αλήθεια και αν μη τι άλλο αδικούμε το εαυτό μας, ε) όταν κάποιος κάνοντας χρήση του δημοσίου βήματος που κατέχει (βλέπε Συρίγος) σε λοιδωρεί ατομικά ή ως μέλος ενός συνόλου και σε παρουσιάζει ως αφελές σχολιαρόπαιδο, αχυράνθρωπο, άβουλη μαριονέτα και λοιπά κοσμητικά, τότε το πράγμα εκφεύγει της όποιας κριτικής καλοπροαίρετης ή κακοπροαίρετης και εισέρχεται στη σφαίρα της ευθείας και αήθους επίθεσης, στ) όταν συμβαίνει το παραπάνω και δεν αντιδράς τότε μάλλον υπάρχει ένδεια προσωπικότητας, ζ) όταν συστρατεύεσαι με κάποιους για έναν σκοπό και μάλιστα θεμιτό, τότε οφείλεις να τους υποστηρίξεις.
  Κλείνοντας θα ήθελα να στηλιτεύσω και τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο Κακιούζης. Δεν ξέρω πώς έγινε η επιλογή ή αν υπήρχαν κι άλλες που δεν απαντήθηκαν πάντως δεν είναι δυνατόν ενώ υπάρχουν φλέγοντα ζητήματα που χρήζουν απάντησης να τίθενται ερωτήσεις περί ανέμων και υδάτων.Συγχαρητήρια στα παιδιά του doubleteam που έθιξαν το θέμα Συρίγος, αν και η απάντηση δεν θα πρέπει να τους ικανοποίησε….
  Υ.Γ. Φίλε Galis είσαι θεός!!!! Η φωτογραφία του Ρέγιες με συγκλόνισε.

 2. gallis said

  Από τις λίγες φορές που συμφωνώ καθολικά μαζί σου. Αυτά που έγραψες ήθελα να γράψω πάνω κάτω και εγώ με απλούστερη γραφή βέβαια. Εξηγούμαι στα σημεία που αναφέρεις:
  στο α) συμφωνώ απόλυτα
  στο β) δυστυχώς αρκετοί διεθνείς κυρίως με τη σιωπή τους δεν υπεράσπισαν την προσπάθειά τους. Άθελα ή ηθελημένα την υπονόμευσαν
  στο γ) οι υπαινιγμοί και οι μπηχτές απαράδεκτες, πες τα στα ίσα Μιχάλη
  στο δ) ε) απόλυτα ενώ για το ζ) προφανώς το μετάνιωσε ή συμμετείχε στα θετικά αλλά στα δύσκολα δεν στήριξε τον συμπαίκτη του έστω και φραστικά.

  Οι ερωτήσεις που έκαναν οι δημοσιογράφοι ήταν τουλάχιστον εκτός σημαντικών θεμάτων. Θα έπρεπε να είναι περισσότερο στοχευμένες όπως αυτή του doubleteam και κανα δύο άλλες. Ερωτήσεις του τύπου αν θα ήθελες το παιδί σου να ασχοληθεί με το μπάσκετ…είναι καλές ερωτήσεις για το κλείσιμο της καριέρας κάποιου.

  Τέλος η βεβαιότητά του Κακιούζη ότι θα συμμετάσχει στο προολυμπιακό με ενοχλεί. Τόσο σίγουρη θεωρεί τη συμμετοχή του; Λίγο περισσότερη ανανέωση δεν βλάπτει ειδικά από τη στιγμή που ο προπονητής δεν υπολογίζει κάποιον. Ο Νίκος Χατζηβρέττας θεωρώ ότι πήρε την τέλεια απόφαση την κατάλληλη στιγμή τόσο για τον ίδιο όσο και για την ΕΘνική Ελλάδας

 3. drazen93 said

  Γιατί ρε παιδιά να μην μας ικανοποιήσει η απάντηση που μας έδωσε ο Κακιούζης; Ίσα ίσα, μας κάλυψε αρκετά..

 4. gallis said

  «Έχω μάθει να δέχομαι την κριτική είτε είναι καλοπροαίρετη, είτε κακοπροαίρετη.
  Σαν Μιχάλης μιλάω, ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει αρκεί να μην θίγει υπολήψεις. »

  Το κακοπροαίρετη ασχολίαστο ενώ το να μην θιγούν υπολήψεις αποτελεί ερωτηματικό ή εκλαμβάνεται από μένα ως έλλειψη ενδιαφέροντος για τον συμπαίκτη του τον Παπδόπουλο.

  » Για μένα ήταν και θα παραμείνει πάνω απ’ όλα η ομάδα. Όταν λέω ομάδα δεν αναφέρω μόνο τους παίκτες, αλλά και τους προπονητές και όλο το staff που απαρτίζει μία ομάδα. Έχω την εντύπωση πως σε αυτή την περίπτωση, η τρίχα έγινε τριχιά.»

  Το τρίχα τριχιά για ποιόν αναφερόταν. Για τις βρισιές Συρίγου;

  Αυτά εμένα με πείραξαν αρκετά στην απάντηση του Κακιούζη.

 5. notarius said

  Φίλε Ντράζεν, με το σχόλιο που έκανα για το ότι δηλαδή ενδεχομένως να μην σας κάλυψε η απάντηση που έδωσε ο Κακιούζης στο ερώτημα σας για τον Συρίγο δεν είχα καμιά πρόθεση να προκαταβάλλω ανθ’υμών κάποια εντύπωση, κι αν εκλήφθη έτσι ζητάω συγγνώμη.

  Αυτό που εννοούσα χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή την απάντηση του Κακιούζη είναι διφυές, με τεχνική και ηθική χροιά : α) όταν σου κάνουν μια ερώτηση και δη εύστοχη φρόνιμο είναι να απαντάς στην ουσία της και όχι σε επιδερμικές λεπτομέρειες, διαφορετικά μην απαντάς καθόλου και β)όταν σου δίνεται η δυνατότητα να διευθετήσεις ορισμένα πράγματα, να αποκαταστήσεις την βαλλόμενη προσωπικότητα σου αλλά και αυτή των συνοδοιπόρων σου και εν γένει να υποστηρίξεις τις θέσεις σου και δεν το κάνεις, τότε μάλλον είσαι και ανάξιος σχολιασμού. Για τα υπόλοιπα παραπέμπω στα παραπάνω.
  Galis δεν με κολακεύει καθόλου που συμφωνείς μαζί μου. Σκέφτομαι να τα ανακαλέσω…

 6. drazen93 said

  Notarius, καμμία σχέση με εσένα, όταν λέω μας κάλυψε εννοούσα ότι με το «η τρίχα έγινε τριχιά» που είπε, ήταν σαν να παραδέχτηκε ότι κάποιοι παίκτες έδωσαν υπερ του δέοντος σημασία στην αγωνιστική κριτική του Συρίγου στο επίμαχο άρθρο και έγιναν όλα όσα έγιναν (οι υπογραφές να τον διώξουν κλπ.) Σαν να λέει ότι αντέδρασαν υπερβολικά, είτε είχαν δίκιο, είτε όχι.
  Το γεγονός αυτό ενισχύεται με το «Δεν αλλάζει η άποψή μου. Δηλαδή επειδή μας έκρινε αυστηρά ή υπερβολικά θα πω ότι είναι άσχετος με το αντικείμενο;» και το «αν κάποιοι αντί να σκέφτονται την προετοιμασία και τον στόχο που είχαμε θέσει ως ομάδα, είχαν το μυαλό τους στον ΠΣΑΚ, τότε έκαναν λάθος. Κάθε πράγμα στον καιρό του». Προσωπικά το εξέλαβα ως: η προτεραιότητά μας τη δεδομένη χρονική στιγμή ήταν να κάνουμε προτεοιμασία και να μην ασχολούμαστε με το τι γράφεται.
  Όσο για το γεγονός ότι απάνταγε μεσοβέζικα στην πλειοψηφία των ερωτήσεων, με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο.

 7. gallis said

  η φύση των ερωτήσεων εν πολλοίς του έδινε και τη δυνατότητα να απαντάει έτσι. Η δική σας ερώτηση για παράδειγμα δεν του έδωσε περιθώρια να παίξει λεκτικά και να δώσει μια απάντηση γενική, αόριστη και χωρίς επιπτώσεις.

  Για το τρίχα τριχιά νομίζω ότι το εξέλαβες λάθος. Δεν έχω χρόνο να το αναλύσω τώρα αλλά εξέτασε μήπως το τρίχα δεν πήγε μόνο για το επίμαχο άρθρο αλλά και για άλλα.

 8. notarius said

  Προφανώς ερμηνεύω την απάντηση του Κακιούζη υπό διαφορετικό πρίσμα. Και εξηγούμαι εν συντόμω (αν και μάλλον επαναλαμβάνομαι): όταν είσαι εκ των πρωταγωνιστών μιας αλυσίδας γεγονότων, παρασκηνίων, λεκτικών και εντύπων αντεγκλήσεων κτλ που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και καλώς ή κακώς είχαν αντίκτυπο και στο αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας η υποβάθμιση του όλου πράγματος ισοδυναμεί με επιχειρηματολογική αβελτερία, ένδεια παρρησίας και σιωπηρή αποδοχή των όσων σου καταλογίζονται. Επίσης, αν η προάσπιση των θέσεων σου (ασχέτως αν έχεις δίκιο ή άδικο) και η αποκατάσταση της προσωπικότητας σου, ατομικά ή ως μέλος συνόλου, μπορεί να απεμποληθεί με το βολικό και συμβιβαστικό άλλοθι της τρίχας που μετατράπηκε σε τριχιά τότε θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Κακιούζη.
  Σαφώς και η σκληρή κριτική δεν πρέπει να σου αλλάζει την θέαση των πραγμάτων κατά τρόπο συγκυριακό, αλλά είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η σκληρή κριτική από την εγκάθετη, στοχευμένη και αήθη επίθεση. Αν ο Κακιούζης εκλαμβάνει το αήθες υβρεολόγιο ως κριτική μάλλον τεχνηέντως εθελοτυφλεί.
  Όσο για το κομμάτι της απάντησης του που αναφέρει πιο πάνω ο Ντράζεν, θα διαφωνήσω κάθετα διότι όχι μόνο δεν κείται προς επίρρωση των (ποιων αλήθεια;) επιχειρημάτων του αλλά στην ουσία ασκεί λειτουργία (αυτο)υπονομευτική. Αφ’ ενός απαξιώνει τρόπον τινά την κίνηση ανθρωπιάς που έκαναν οι διεθνείς, αφ’ ετέρου αφήνει υπαινιγμούς εναντίον κάποιων που ενδεχομένως αδιαφόρησαν.

  Για μένα προσωπικά όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να συνοψιστούν στη φράση «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

 9. […] ότι στις 4 Οκτωβρίου του 2007 είχα αναφέρει στο ποστ αυτό τα […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: