galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Οικονομικοί υπολογισμοί.

Posted by akilas στο 30 Σεπτεμβρίου 2007

Το άρθρο αυτό είναι βασισμένο στο άρθρο του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου: http://www.sport-fm.gr/news.jsp?newsID=102996

Απλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αναγωγή κάποιων ποδοσφαιρικών αρχών στο μπάσκετ, αφού βέβαια εξετάσουμε κριτικά αυτές τις αρχές.

Αναφέρει ο γκουρού των οικονομικών του αθλητισμού τα εξής:
«Στην οικονομία του ποδοσφαίρου υπάρχει ένας κανόνας που μιλάει για το 1/3. Σύμφωνα με αυτόν, από το συνολικό ποσό των εσόδων που έχει μία ομάδα το 1/3 πρέπει να προέρχεται από τα εισιτήρια, το 1/3 από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και το υπόλοιπο 1/3 από το μάρκετινγκ. Φυσικά, οι ομάδες που καταφέρνουν να μεγιστοποιούν το ποσοστό των εσόδων από τα εισιτήρια, διαμορφώνοντας μια ισορροπημένη πολιτική τιμής, έχουν και το μεγαλύτερο κέρδος.»

Ξεκινώντας από αυτήν τη θέση, η οποία σίγουρα δεν αποτελεί θέσφατο αλλά μια λογική παραδοχή, θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τη σχέση εσόδων, εξόδων του φετινού Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Τα έξοδα μόνο για μισθούς καλαθοσφαιριστών και τεχνικού επιτελείου φτάνουν περίπου τα 16εκατομμύρια ευρώ. Με την υπάρχουσα φορολόγηση τα 16εκ. ευρώ θα φτάσουν περίπου τα 19,2εκ. ευρώ, ενώ αν επαληθευτούν οι πληροφορίες για αύξηση της φορολόγησης στους αμοιβομενους αθλητές (από 27% μέχρι 40% από τους ισχύοντες συντελεστές που είναι από 15% μέχρι 20%) τότε τα 16εκ.ευρώ μπορεί να φτάσουν από 20,32 εκ. μέχρι 22,4 εκ. ευρώ. Επίσης τα έξοδα από μεταγραφές φτάνουν σε ένα ποσό της τάξης των 3,8 εκ.ευρώ. Η συνολική σούμα χωρις να υπολογίσουμε τα λειτουργικά έξοδα φτάνει στα 23 εκ.ευρώ περίπου.

Τα έσοδα από την άλλη πλευρά σύμφωνα πάντα με στοιχεία που πήραμε από άρθρο του Σπορ ΦΜ, είναι τα ακόλουθα:

Εισιτήρια 800.000

Τηλεοπτικά 1,5εκ.

Χορηγός 1,2εκ.

Μεταγραφές 1εκ.

Ευρωλίγκα 320.000 (ίδιες νίκες με πέρυσι-κατάκτηση Ευρωλίγκας υποθετικά)

Σύνολο 4,82 εκ. ευρώ

Βλέπουμε λοιπόν ότι τα έσοδα υπολείπονται δραματικά των εξόδων, ενώ το ποσοστό των εισιτηρίων ως προς το συνολικό, διαμορφώνεται με τα παραπάνω δεδομένα σε ένα ποσοστό της τάξης του 17% περίπου των συνολικών εσόδων, τα οποία με τη σειρά τους θα πρέπει να πενταπλασιαστούν προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα της φετινής χρονιάς. Πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι τα προύπολογισθέντα έσοδα δεν ταυτίζονται κατά ανάγκη με τα τελικά έσοδα που θα έχουν στο τέλος της χρονιάς οι ομάδες αλλά οι αποκλίσεις δεν θα είναι τέτοιες ώστε να αλλοιώνεται η λογική του άρθρου αυτού.

Σϊγουρα δεν μιλάμε για υγιή οικονομικά μοντέλα αλλά για μοντέλα στα οποία χωρίς να ισχύει η αρχή της ανταποδοτικότητας, ένας μεγαλοεπιχειρηματίας καλύπτει τις «τρύπες» από την τσέπη του.

Έπεται συνέχεια πάνω στη θεματική του άρθρου αυτού…

Advertisements

5 Σχόλια to “Οικονομικοί υπολογισμοί.”

 1. gallis said

  Σύμφωνα με εφημερίδα (+ πηγή: http://doubleteam.wordpress.com/2007/09/28/%cf%8e-%ce%ae/) τα μπάτζετ Ελληνικών και Ευρωπαϊκών ομάδων στο μπάσκετ είναι τα ακόλουθα:
  ΤΣΣΚΑ 21 εκ. ευρώ
  Παναθηναϊκός 20 εκ. ευρω
  Ολυμπιακός 16 εκ. ευρώ
  Μπαρτσελόνα 11 εκ. ευρώ
  Ταου 9 εκ. ευρώ
  Μακάμπι 8 εκ. ευρώ
  Ρεάλ 8 εκ. ευρώ
  Άρης 3,5 εκ. ευρώ
  ΑΕΚ 3 εκ. ευρώ
  Πανελλήνιος 1,5 εκ. ευρώ
  Πανιώνιος 1,4 εκ. ευρώ
  Μαρούσι 1,1 εκ. ευρώ
  Ολύμπια 900.000 ευρώ
  Ολυμπιάδα 900.000 ευρώ
  Λάρισα 800.000 ευρώ
  Κολοσσός 800.000 ευρώ
  ΠΑΟΚ 800.000 ευρώ
  Ρέθυμνο 700.000 ευρώ
  Αιγάλεω 650.000 ευρώ

  Με μια πρόχειρη ματιά της Ρεάλ μου φαίνεται σίγουρα λανθασμένο ή ακατανόητο, ενώ τα Ελληνικά δύσκολα μπορούμε να τα υπολογίσουμε ακόμη. Επίσης της ΑΕΚ μου φαίνεται επίσης μικρό.

 2. HF said

  Άνέκδοτο: Πως γίνεται κάποιος εκατομμυριούχος αν αγοράζει πατάτες 10 ευρώ και τις πουλάει 5;
  Απάντηση: Ήταν δισεκατομμυριούχος.
  Συγγνώμη για το ανορθόδοξο παράδειγμα αλλά σε μια κλειστή οικονομική επιχείρηση η περίπτωση των εξόδων του Παναθηναϊκού σε συνάρτηση με τα έσοδα οδηγούν την ΚΑΕ σε δανεισμό και μακροχρόνια σε πτώχευση. Όμως η ΚΑΕ είναι ιδιοκτησία του ομίλου των αφών Γιαννακόπουλων και οι ενοποιημένες Καταστάσεις Αποτελεσμάτων Χρήσεως του Ομίλου ίσως και να επιβάλλουν μια πολύ μεγάλη ζημιά ώστε να τείνει η κερδοφορία του στο μηδέν. Οπότε
  1. μ’ αυτό τον τρόπο γλιτώνει από την φορολόγηση των κερδών,
  2. κερδίζει σε κύρος ο όμιλος,
  3. δημιουργείται πρόσθετος μοχλός πίεσης του ομίλου απέναντι σε φορείς εξουσίας καθώς και
  4. είναι σε θέση να απαιτήσει αφού σημειώνει ευρωπαϊκές επιτυχίες και
  5. στρατολογεί πολυάριθμο κόσμο.
  Βεβαίως μπορεί να μου διαφεύγουν κι άλλα ωφέλη.

 3. gallis said

  Το ζήτημα είναι ότι και άλλοι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη αλλά δεν το κάνουν. Εϊναι άλλο ότι στην τελική σούμα δεν βάζεις όσα φαίνονται γιατί γλιτώνεις από αλλού και άλλο ότι δεν βάζεις.

  Ο Γιαννακόπουλος πάντως δεν έχει καμία ανοιχτή παρτίδα για να χρειάζεται να στρατολογήσει κόσμο. Πάνε τρένο οι δουλειές του. Σε περίπτωση προβλήματος με εξουσία σίγουρα ο κόσμος θα ήταν ασπίδα στους Γιαννακόπουλους αλλά χωρίς να είμαι και γνώστης δεν νομίζω να έχουν προκύψει τέτοια προβλήματα που να καθιστούν σκόπιμη την «σπατάλη» τόσων χρημάτων.

 4. HF said

  Η εικόνα των Γιαννακόπουλων που έχει περάσει προς τα ΜΜΕ είναι αυτή του επιχειρηματία που στηρίζει και προπάντων αγαπάει την ομάδα. Η αλήθεια μπορεί να είναι διαφορετική, όμως τόσα χρόνια δεν υπάρχουν σημάδια που να το αποδεικνύουν. Η επένδυση τόσων χρημάτων μόνο για να την κατάκτηση τίτλων χωρίς να ανακτούνται τα κεφάλαια μακροχρόνια δεν είναι ορθολογική και η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι πως το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει γίνει αρένα επίδειξης ισχύος και κύρους των μεγαλοεπιχειρηματιών, κυρίως μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων.
  Πάντως συμφωνώ με όσα υποστηρίζεις παραπάνω αφού αυτή την στιγμή έχει πλέον εδραιοποιηθεί στην Ελλάδα, κόσμο έχει καθώς και οι δουλειές του (μάλλον αφού δεν έχω δει ισολογισμούς) πάνε καλά.

 5. gallis said

  ΗF τα λεφτά που δίνουν για τον Παναθηναϊκό δεν εκπίπτουν από την φορολογία τους ούτε από τη ΒΙΑΝΕΞ εκτός αν γνωρίζεις κάτι διαφορετικό. Ο Παναθηναϊκός δεν ανήκει στον όμιλο της ΒΙΑΝΕΞ. Εϊχε γίνει παλαιότερα θέμα με επιχειρηματίες οι οποίοι ζήταγαν από το κράτος να εκπίπτουν οι δωρεές από την φορολογία αλλά κάτι τέτοιο δεν πέρασε και καλώς για μένα δεν πέρασε.

  Στο site http://doubleteam.wordpress.com/2007/09/28/%cf%8e-%ce%ae/#comment-559
  αναφέρεται ότι η εφημερίδα ΑΞΙΑ έγραψε:“Στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες τα κονδύλια που χρησιμοποιούνται για την διαφήμηση των πολυεθνικών φαρμακευτικων εταιριών, που τώρα πια δεν επιτρέπονται, έχουν μετατραπεί σε κονδύλια δημοσίων σχέσεων, όπου δύναται οι φαρμακευτικές εταιρίες στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ να περνούν διάφορα έξοδα για δηημόσιες σχέσεις, όπως θα εδύνατο να χρησιμοποιηθει η μεταγραφή Γιασικεβίτσιους. Υπό αυτή την έννοια διερωτώμεθα εαν στην εκταμίευση του σούπερ σταρ του ΝΒΑ υποβοήθησαν και τα κονδύλια των φαρμακευτικών”.

  Είναι κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω αυτό το δημοσίευμα της ΑΞΙΑΣ απλά το θέτω μήπως έχει κάποιος γνώση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: