galobasket

Όπως λέμε καλό μπάσκετ, όπως λέμε Γκάλης…

Εκλογές

Posted by akilas στο 16 Σεπτεμβρίου 2007

Παρόλη την απογοήτευση που νοιώθουν όλοι σχεδόν οι νέοι για τα πολιτικά, δεν παύουν οι πολιτικές εξελίξεις να επηρεάζουν και την καθημερινότητά μας έστω και αν κάποιες φορές οι διαφορές είναι δυσδιάκριτες ανάμεσα στα κόμματα και στα πρόσωπα.

Το ενδιαφέρον το δικό μου φέτος έχει να κάνει και με το κατά πόσο μέσα θα πέσουν οι δημοσκοπήσεις μέσα σε πολλές μεταβλητές και κυρίως στα ποσοστά και των 5 κομμάτων καθώς και οι εκτιμήσεις των εταιριών στοιχήματος, οι οποίες εμφανίζονται βέβαιες για όλες τις πτυχές των εκλογών π.χ. πεντακομματική βουλή, αριθμό ψήφων σε κάποιες περιφέρειες, διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα…

Ας δούμε κάποιες εκτιμήσεις των εταιριών στοιχήματος για κάποιες μεταβλητές και να αξιολογήσουμε το βράδι κατά πόσο έπεσαν μέσα.

Η ηγέτιδα στον Ελληνικό χώρο εταιρία στοιχήματος δίνει πάρα πολύ πιθανό 1,55 απόδοση ότι η ΝΔ θα νικήσει από 2 και πάνω μονάδες, ενώ δίνει πολύ λίγες πιθανότητες να έχουμε εκλογικό ντέρμπι, να νικήσει ένα από τα δύο κόμματα από 0 μέχρι 1% διαφορά.

ΆΛλη εταιρία δίνει line το ΚΚΕ στο 7% και μάλιστα την παραμονή πολύ πιθανότερο να περάσει το 7%, ενώ δίνεται 1,02 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει το ΛΑΟΣ, τη ΝΔ στο -2,5% από το ΠΑΣΟΚ δηλαδή θεωρεί ότι είναι μπροστά….

Οι δημοσκοπήσεις επίσης είναι γνωστές σε αρκετούς οπότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τα τελικά αποτελέσματα.

Θεωρώ πάντως ότι οι δημοσκοπήσεις φέτος μπορεί να πέσουν έξω λόγω των αναποφάσιστων οι οποίοι είναι πάρα πολλοί φέτος μέχρι και την τελευταία στιγμή και κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν στην κάλπη. Λίγο άσχετο με τα θέματα του site σχόλιο, αλλά θεωρώ ότι όλους θα απασχολήσουν σήμερα, άλλους λιγότερο άλλους περισσότερο, τα εκλογικά αποτελέσματα.

Θα τολμήσω να δώσω και τις εκτιμήσεις μου για τις εκλογές και περιμένω και τις δικές σας

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ απο 41,3 – 41,7 και οι δύο

ΚΚΕ 6,7%

ΣΥΡΙΖΑ 4,1%

ΛΑΟΣ 3,4%

Advertisements

16 Σχόλια to “Εκλογές”

 1. tsaros said

  Εγω πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι ως εξής:
  ΝΔ 41.5-42.5
  ΠΑΣΟΚ 38.5-39.5
  ΚΚΕ 7-7.5
  ΣΥΡΙΖΑ 4.5 – 5
  ΛΑΟΣ 2.8 – 3.5

  Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε..

 2. galobasket said

  Πάντως κάποιος από τους δύο θα διαψευστεί πανηγυρικά.

 3. FOTIS said

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΡΟ! ΙΣΩΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ…

 4. galobasket said

  Τα εύσημα πρέπει να δωθούν απλόχερα στον Τσάρο, ο οποίος χωρίς exit poll μας έδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα πολλές ώρες πριν εκτεθούν οι εκλογολόγοι. Τα ποσοστά του έχουν μια μικρή διακύμανση από τα πραγματικά, αλλά φρονώ ότι ελάχιστοι θα μπορούσαν να πέσουν τόσο μέσα όσο έπεσε ο Τσάρος.

  Με την ολοκλήρωση των εκλογών θεωρώ ότι το αρχικό σχόλιο μου ότι θα πέσουν έξω οι δημοσκόποι επαληθεύτηκε, όχι βέβαια προς την κατεύθυνση στην οποία εκτιμούσα, αλλά προς την αντίθετη ατεύθυνση. Δεν αναφέρομαι στα exit poll αλλά στις προ απαγορεύσεων δημοσκοπήσεις που έδιναν από 0,7 μέχρι 2% τη ΝΔ μπροστά. Μόνο η εκτίμηση του ΣΚΑΙ έπεσε μέσα που έδινε 4% και εγώ γέλαγα τότε με την εκτίμηση αυτή. Επίσης έπεσαν απόλυτα μέσα οι εταιρίες στοιχήματος οι οποίες αξιολογούσαν με ποσοστό 70% περίπου την πιθανότητα η ΝΔ να νικήσει με διαφορά μεγαλύτερη από 2%.

  Τα αποτελέσματα των εκλογών επιδέχονται πολλών ερμηνειών, πράγμα που δεν βλέπω να έλκυ τους αναγνώστες του site. Επίσης και ο FOTIS έπεσε πολύ κοντά στις εκτιμήσεις, αλλά το γεγονός ότι χρησιμοποίησε τον Τσάρο για βάση του υποσκάπτει την προγνωστική του αξία.

 5. notarius said

  Επιχειρώντας μια πρόχειρη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος θα ήθελα να επισημάνω: α) η ΝΔ κατήγαγε μία νίκη θριαμβική σε επίπεδο εντυπώσεων υπό ιδιαίτερα αντίξοες για αυτήν συνθήκες (τις οποίες βέβαια η ίδια προκάλεσε με την παροιμιώδη αβελτερία της), πλην όμως η νίκη αυτή ήταν πύρρειος αφού απώλεσε πολιτική και κοινοβουλευτική ισχύ και καλείται να κυβερνήσει με ισχνή αυτοδυναμία, β) το ΠΑΣΟΚ αν θέλουμε να μετέλθουμε αθλητικών όρων υπέστη συντριβή συρρικνώνοντας τις δυνάμεις του, γεγονός που καταδεικνύει την αποτυχίας της φιλοσοφίας του Παπανδρέου και δρομολογεί και επίσημα το ζήτημα της διαδοχής του το οποίο σοβούσε τόσο καιρό, γ) η είσοδος του ΛΑΟΣ έχει μια θετική χροιά αφού η πολυφωνία είναι πάντα ευπρόσδεκτη, αλλά και μια αρνητική αφού -κατά τη γνώμη μου- οι νεφελώδεις και λαϊκίστικες θέσεις του διεπόμενες από δόσεις ξενοφοβίας και εθνικισμού δρομολογούν επικίνδυνες προοπτικές.
  Άφησα τελευταία τα κόμματα της αριστεράς, τα οποία νομίζω ότι νομιμοποιούνται να θεωρούν εαυτούς ως τους μεγάλους κερδισμένους της υπόθεσης αφού σε πρακτικό επίπεδο διπλασίασαν την κοινοβουλευτική τους δύναμη αλλά και σε επίπεδο ουσίας φαίνεται να ενέπνευσαν σημαντική μερ ίδα της νεολαίας όχι απαραίτητα με πολιτικά κριτήρια. Ο χρόνος θα δείξει αν η ενίσχυση αυτή είναι απόρροια των ευνοϊκών συγκυριών ή αν θα επαναληφθεί το φαινόνενο του 1996. Πάντως η αριστερά δεν θα πρέπει να εφησυχάζει. Όσο παραμένει διασπάσμένη τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά. Ο δικομματισμός μπορεί να δέχτηκε ένα ηχηρό ράπισμα, αλλά ακόμα καλά κρατεί.

 6. galobasket said

  Notaurius σε αρκετά συμφωνώ μαζί σου αλλά όσον αφορά την συντριβή του ΠΑΣΟΚ η οποία κατά την γνώμη σου καταδεικνύει την αποτυχία της φιλοσοφίας Παπανδρέου διαφωνώ στα εξής:

  το πολιτικό αποτέλεσμα δεν συνεπάγεται κατά ανάγκη αποτυχία της φιλοσοφίας οποιουδήποτε πολιτικού αρχηγού γιατί η φιλοσοφία δεν κρίνεται από το εκλογικό αποτέλεσμα κάποιοι που δεν κυβέρνησε. Η φιλοσοφία θεωρώ ότι είναι βαθύτερος όρος. Κάποια άλλη λέξη θεωρώ ότι θα ταίριαζε περισσότερο αλλά και πάλι θεωρώ ότι φάσκεις και αντιφάσκεις σε κάποιο σημείο στα γραφόμενά σου. Εξηγούμαι λοιπόν:»και δρομολογεί και επίσημα το ζήτημα της διαδοχής του το οποίο σοβούσε τόσο καιρό» φαντάζομαι ότι το ζήτημα αυτό της διαδοχής δεν σοβούσε αρκετό καιρό από μόνο του αλλά από κάποιους οι οποίοι μέτραγαν μέρα μέρα προκειμένου να δώσουν το χτύπημα στον πρόεδρο του συγκεκριμένου κόμματος. Αυτό ακριβώς το σοβούσε κατά τη γνώμη δεικνύει ότι η φιλοσοφία δεν μπόρεσε ποτέ να απλωθεί ή να ξεκινήσει γιατί κάποιοι έσκαβαν το λάκο.

  Το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αυτό το σκάψιμο δεν σημαίνει κατά ανάγκη αποτυχία φιλοσοφίας αλλά αποτέλεσε ουσιαστικά αιτία και του εκλογικού αποτελέσματος συνεπικουρούμενη και από τα ΜΜΕ τα οποία έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν την εικόνα του οποιοδήποτε πολιτικό ανά πάσα στιγμή.

  Όσον αφορά την αριστερά και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ φέτος, θεωρώ ότι εν πολλοίς η άνοδός του οφείλεται και στην καλύτερη αντιμετώπιση που είχε φέτος από τα ΜΜΕ (εξαιρείται ο Πρετεντέρης) , αντιμετώπιση η οποία συνδέεται με κάποιο από τα προηγούμενα που ανέφερα. Βέβαια δεν ερμηνεύεται μόνο με όρους μιντιακής λογικής αλλά η εύστοχη πολιτική τοποθέτηση των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία ειδικά έδωσε τη δυνατότητα να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Ο δικομματισμός πάντως σίγουρα ακόμη κρατεί

 7. notarius said

  Ενδεχομένως η λέξη που χρησιμοποίησα να ήταν ατυχής αλλά θα εμμείνω στην ουσία της διαπίστωσης μου.Και εξηγούμαι: ο Παπανδρέου ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ με την προπτική του επωμισμού της ήττας του 2004, κίνηση επιβεβλημένη μεν, πολιτικά αφελής δε. Το σκεπτικό του έγκειτο στο να ενδυναμώσει την θέση του στα εσωτερικά όργανα του κόμματος (βλέπε πολιτική γραμματεία, επιλογές στις ερωεκλογές κ.α.) εξ ου και η σκιώδης αντιπολίτευση τα πρώτα δύο χρόνια και εν συνεχεία να κονταροχτυπηθεί με τον Καραμανλή με έπαθλο τον πρωθυπουργικό θώκο. Δεν κατάφερε ουδέν, άρα εκ του αποτελέσματος κρίνεται αποτυχημένη η παρουσία του χωρός να προσάπτω ο,τιδήποτε στις προθέσεις του. Θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σου στα εξής: α) ο πολιτικός ανηρ κρίνεται συνεχώς και αδιαλλείπτως. Το ότι ο Παπανδρέου δεν έχει κυβερνήσει σημαίνει ότι είναι άμοιρος κριτικής; Άλλωστε η αποτυχία στην οποία αναφέρομαι δεν αφορά εφαρμογή πολιτικού πλάνου αλλά ανικανότητα να πείσει για τις θέσεις του. Και αν θες να μετέλθω αγοραίας γλώσσας, ο Παπανδρέου ανέλαβε ένα υψηλό ρίσκο, προσπάθησε φιλότιμα να το κερδίσει, πλην όμως δεν τα κατάφερε, β) χωρίς να είμαι λάτρης των σεναρίων συνωμοσίας θεωρώ ότι το ζήτημα της διαδοχής του είχε τεθεί σιωπηρά πριν καλά καλά αναλάβει, κι αυτό προκύπτει από τη στοιχειώδη ανάγνωση της περιρρέουσας ενδοκομματικής ατμόσφαιρας. Πιστεύεις ότι παραιτήθηκε ποτέ ο Βενιζέλος από τις αρχηγικές του τάσεις; Εγώ πιστεύω πως όχι, απλώς περίμενε την κατάλληλη στιγμή και φαίνεται ότι αυτή ήρθε τώρα, γ) τα ΜΜΕ σαφώς και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση εντυπώσεων, αλλάδεν μπορούν να αποτελούν το διηνεκές άλλοθι των πάντων, δ) αυτό που προσάπτω στον Παπανδρέου είναι ότι παρασύρθηκε από τους συμβούλους του και ενώ είχε περάσει το προφίλ του ήπιου και πολιτισμένου πολιτικού σκανδιναβικού τύπου, όλως εξαπίνης υιοθέτησε ένα λάβρο προφίλ που δεν του ταίριαζε, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι μάλλον ιλαρό. Θα μου πεις βέβαια στην Ελλάδα του πολιτικού κανιβαλλισμού πώς να επιβιώσει κανείς και θα έχεις απόλυτο δίκιο. Τέλος όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν νομίζω ότι έλαβε χατιρικά καποια εύνοια από τα ΜΜΕ, αλλά αντιθέτως με την ορθότητα και στιβαρότητα που επέδειξε στα περισσότερα θέματα έκανε τα ΜΜΕ να ασχοληθούν πιο σοβαρά μαζί του. Και μην ξεχνάς ότι το παιχνίδι των ΜΜΕ είναι διμερές και αμφίδρομο.

 8. depysak said

  Θα συμφωνήσω εν μέρει με τους προλαλήσαντες. Δεν πρέπει όμως στην κριτική μας ειδικά για παράδειγμα ως προς την νίκη και την εκλογή 10 βουλευτών του ΛΑΟΣ να παραβλέπουμε το γεγονός ότι ίσως έρθουν στην επιφάνεια και θέματα όπως αυτό της μεταναστευτικής πολιτικής (ανενεργούς στην περίπτωσή μας), κάτι που προβληματίζει όλη την Ευρώπη (δικαιολογημένα και χωρίς αυτό να την χαρακτηρεί μάλιστα ως «ξενοφοβική» ή «εθνικιστική»), εκτός από την άμοιρη Ελλάδα. Ομολογουμένως το θέμα αυτό δεν έχει απασχολήσει σε ικανοποιητικό βαθμό αμφότερες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες με την πρόφαση την έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού, άφησαν την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Ας ελπίσουμε να ληφθούν κάποια μέτρα αποτελεσματικά.

 9. galobasket said

  Επουδενί δεν ισχυρίζομαι ότι επειδή ο Παπανδρέου δεν έχει κυβερνήσει σημαίνει ότι είναι άμοιρος κριτικής. Όλα τα δημόσια πρόσωπα κριτικάρονται.

  Θεωρώ notaurius ότι διέπεσαι από το δόγμα: όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, χωρίς να περιβάλεις το δόγμα αυτό με την αναγκαίουσα ηθική με όποιο ορισμό δίνει ο καθένας σε αυτήν. Θεωρώ αφέλεια ότι η ορθότητα και η στιβαρότητα ήταν οι γενεσιουργές αιτίες για την μεγαλύτερη, κατά τη δική μου άποψη, προβολή του ΣΥΡΙΖΑ στις φετινές εκλογές. Με αυτό δεν απαξιώνω τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά φανερώνω την αίσθησή μου, αν όχι βεβαιότητά μου , ότι τα ΜΜΕ διαπνέονται από άλλη λογική. Προς επίρρωση του συγκεκριμένου αποτελεί το πρωτοσέλιδο του ΒΗΜΑ με τίτλο «Παραιτήσου κύριε πρόεδρε». Αυτό και μόνο το πρωτοσέλιδο απογυμνώμει μεγάλη μερίδα του τύπου, λόγω συγκοινωνούντων δοχείων το μεγάλη, σε συνδυασμό με την σαφή «στήριξη » των μέσων προς το πρόσωπο του Μπενι. Συμπερασματικά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι υπο τας συνθήκας αυτάς, σε συνδυασμό πάντα και όχι εξ ολοκλήρου, ερμηνεύεται εύκολα το εκλογικό αποτέλεσμα εκ των υστέρων πάντα. Εκτός αν κάποιος διέβλεπε τόσο μεγάλη πτώση ενός κόμματος που δεν κυβερνάει αυτή τη στιγμή. Εξαίρεση αποτελεί ο Τσάρος βέβαια, ο οποίος έπεσε πολύ κοντά στις εκτιμήσεις του.

  Δένοντας το παζλ το προηγούμενο μπορείς κάλλιστα να αντιληφθείς τον λόγο της μεγαλύτερης προβολής φέτος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται αποκλειστικά και μόνο από την αντιμετώπιση των ΜΜΕ.

  Για την τοποθέτηση της depysak πιστεύω ότι θα έχουμε τοποθετήσεις αργότερα, συμπεριλαμβανομενου και εμου. Θα ήθελα επίσης να θέσω τα εξής δύο ερωτήματα ακόμη: » Βλέπετε διάλυση του ΠΑΣΟΚ σε 2 κόμματα;» και 2ον ποιά πιστεύεται ότι θα είναι η πορεία των ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ σε όρους εκλογικής δύναμης;»

 10. notarius said

  Αισθάνομαι κατάφωρα αδικημένος φίλε galobasket που μου προσδίδεις την ταμπέλα του θιασώτη του δόγματος ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Σε διαβεβαιώ ότι πρεσβεύω την ακριβώς αντίθετη θεωρία δηλ. αυτή των προθέσεων (το ζήτημα είναι φιλοσοφικό και κείται μεταξύ της καντιανής και της νιτσεϊκής θεωρίας). Αλλά δυστυχώς οι εκλογές δεν εναπόκεινται μόνο στις προθέσεις εκλογέων και εκλεγομένων αλλά περιβάλλονται και τον μανδύα της σκοπιμότητας αφού στόχος όλων είναι η νίκη. Αν υπονοείς μιλώντας για πολιτική ηθική την κίνηση του Βενιζέλου να σκυλεύσει το πτώμα του Παπανδρέου (συγγνώμη για την σκαιά μεταφορά) πριν κρυώσει τότε θα συμφωνήσω. Αν όμως θες να μας πείσεις ότι ο Παπανδρέου ήταν ο τιμητής των πολιτικών ηθών και ο θεματοφύλακας της κομματικής ισορροπίας τότε μάλλον εσύ είσαι ο αφελής και δυσκολεύεσια να αναγνώσεις την πολιτική πραγματικότητα.
  Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ θα σου πω ότι μου θυμίζεις οπαδό μεγάλης ομάδας που διαρρηγνύει τα ιμάτια του για την εύνοια που δείχνουν οι διαιτητές στις μικρές ομάδες για να νομιμοποιήσουν την ανικανότητας τους. Προφανώς υπονοείς χωρίας να το λες ευθαρσώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευνοήθηκε από τα ΜΜΕ προκείμένου να πληγεί το ΠΑΣΟΚ παίζοντας έτσι το παιχνίδι της Ν.Δ. Είσαι δηλ. θιασώτης του δόγματος Πρετεντέρη ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στο ΠΑΣΟΚ είναι χαμένη φήφος και ουσιαστικά ενίσχυση στην «επάρατο δεξιά». Σου θυμίζω ότι η ανανεωτική αριστερά και ιστορία διαθέτει, και πολιτικό λόγο και σαν μικρό κόμμα έχει την πολυτέλεια να κάνει αγώνα ιδεολογικό χωρίς να ανεβαίνει στο άρμα κανενός. Το άρθρο 16 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου οι στέρεες θέσεις της αριστερά βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν, ενώ , αντίθετα το ΠΑΣΟΚ διολίσθησε στις εσωτερικές του αμφιγνωμίες. Σαφώς και δεν πιστεύω ότι άπαντες οι διακονούντες την αριστερά είναι άσπιλοι ή ότι αυτή διαθέτει την απάντηση σε όλα, εξ ου και ο προβληματισμός μου για το συγκυριακό ή όχι της ανόδου της αριστεράς.
  Στην φίλη depysak θα ήθελα να επισημάνω ότι είμαι υπέρ της πολυφωνίας και επικροτώ οποαιδήποτε σωστή πρωτοβουλία από οπουδήποτε και να προέρχεται Σαφώς και το ζήτημα των μεταναστών είναι σοβαρότατο και πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Αν τεθεί από τον ΛΑΟΣ, καλώς να τεθεί. Η αντίθεση μου με τον ΛΑΟΣ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι καθαρά ιδεολογική και κοινωνιολογική, αφού δεν πιστεύω στη συνθηματολογία και στον φανατισμό. Είναι πολύ πιο εύκολο να βάλεις ταμπέλα σε ένα φλέγον ζήτημα παρά να το αντιμετωπίσεις ριζικά. Επίσης τηρώ επιφυλακτική στάση στους αυτόκλητους τιμητές υψηλών ιδεών. Κανεις δεν μπορεί να πείσει τον άλλο ότι είναι λιγότερο Έλληνας ή λιγότερο πιστός ή ο,τιδήποτε άλλο. Ζητήματα εθνικής πλειοδοσίας ή μειοδοσίας είναι μανιχαϊστικά και κατ’ εμέ αποκρουστέα. Και σου θυμίζω ότι και την Ευρώπη με πρόσχημα τους μετανάστες βρήκαν έρεισμα ακραίες και φασίζουσες φωνές (π.χ. Λεπέν, Χάϊντερ, Νεοναζί, κλπ). Θέλω όμως να πιστεύω ότι η δημοκρατία μας μπορεί να ενσωματώσει όλες τις φωνές ακόμα και τις πιο ακραίες είτε προέρχονται από τα αριστερά είτε από τα δεξιά. Εναπόκειται στην ποιότητα της δημοκρατίας να αποβάλλει αυτές τις φωνές στην κονίστρα της επιχειρηματολογίας και όχι της επιλεκτικής λογοκρισίας.

 11. galobasket said

  Συνοπτικά:
  για το εκ του αποτελέσματος από τα γραφόμενά σου το απεκόμισα.

  το πρόβλημά μου δεν έιναι το γιατί δεν πήγε καλά το ΠΑΣΟΚ ,

  το πρόβλημά μου είναι για τον εν γένει ρόλο των ΜΜΕ. Δεν υπονόησα σε κανένα σημείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε προσπάθειες για να έχει μεγαλύτερη προβολή από τα ΜΜΕ. Αντιθέτως ευθέως λέω ότι τα ΜΜΕ προέβαλλαν τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο για να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές αυτές, σε αντίθεση με άλλες φορές που το έχουν ευνοήσει. Τη φράση μου : «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται αποκλειστικά και μόνο από την αντιμετώπιση των ΜΜΕ» την προσπέρασες εύκολα. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται εν πολλοίς και στις θέσεις του, άρθρο 16 με το οποίο συμφωνώ,

  Για θεματοφύλακα της κομματικής ισορροπίας πουθενά δεν αναφέρθηκα και εκτός των άλλων αυτή η ισορροπία αν υπήρχε ποτέ πραγματικά έχει περάσει στο παρελθόν.

  πολλές φορές κάνουμε μια κρίση έχοντας κάποιο πρότυπο στο μυαλό μας ή συγκρίνοντας δύο ιδίας κατηγορίας πρόσωπα, αντικείμενα… Συγκρίνοντας Μπενι με Παπανδρέουνα η έκφρασή σου να «σκυλεύσει το πτώμα του Παπανδρέου» δίνει από μόνη της την απάντηση στην συγκριτική κριτική και επουδενί μια μεμονωμένη και στιγμιαία σύγκριση 2 προσώπων δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο γενίκευσης εκτός αν έτσι γίνεται αντιληπτό.

 12. tsaros said

  Όντως έδωσα πολύ καλά προγνωστικά!!
  Καταρχάς θέλω να πω ότι διαφωνώ με τον galobasket για τα περί εύνοιας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ΜΜΕ πρόβαλαν αρκετά τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως γιατί άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για διάφορα θέματα όπως το Άρθρο 16 , τις πυρκαγιές και τα φαινόμενα αστυνομικής βίας με σταθερό και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο. Τα υψηλά ποσοστά του οφείλονται κυρίως σε 3 παραμέτρους. Την πολύ καλά οργανωμένη διαφημιστική εκστρατεία του , την αποδοκιμασία του δικομματικού συστήματος (ίσως όχι και τόσο έντονη αφού αθροιστικά τα δυο μεγάλα κόμματα φτάνουν το 80%) και την σταθερότητα του πολιτικού του λόγου.
  Όσον αφορά στην κόντρα Βενιζέλου-Παπανδρέου, μου έκανε εντύπωση η χαζή επιλογή του Μπένι να κάνει δηλώσεις λίγα λεπτά μετά τον Γιώργο. Αυτό , σε συνδυασμό με την απροκάλυπτη στήριξή του από τα συγκροτήματα του Μπόμπολά και του Λαμπράκη έχει δημιουργήσει αρκετά αρνητικές εντυπώσεις στα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς και δε θα υπάρξει διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να δημιουργούνται δύο ισχυροί πόλοι αλλά πιστεύω πως όλοι στο ΠΑΣΟΚ μπορούν να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις στα πιστεύω τους με αντάλλαγμα την διακυβέρνηση της χώρας. Τα όσα είπε η depysak, με βρίσκουν αντίθετο. Η μεταναστευτική πολιτική μπορεί μεν να συζητηθεί, αλλά η ύπαρξη 10 βουλευτών που θέλουν να διώξουν κάθε οικονομικό μετανάστη(που παίρνει της δουλειές των Ελλήνων και διαπράττουν εγκλήματα) δε θα βοηθήσει ιδιαίτερα την χάραξη μιας πολιτικής που θα σέβεται το δικαίωμα κάποιων ανθρώπων στην εργασία και την αξιοπρέπεια.

  Επειδή έγινε λόγος και για τις αποδόσεις στις διάφορες εταιρείες στοιχημάτων, εγώ ακόμα χτυπάω το κεφάλι μου (μαζί με τον tapeino) γιατί δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές είχαμε βρει στην Expekt ένα στοίχημα για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΛΑΟΣ και έδινε και στους δύο από 1.85.Δυστυχώς καθυστερήσαμε και έπειτα από τρεις μέρες η απόδοση είχε πέσει στο 1.20..

 13. galobasket said

  Τσάρε το ίδιο είδος στοιχήματος το είχα παίξει και εγώ αλλά συνδυασμένο και με άλλο ένα εκλογικό γεγονός το οποίο με έριξε στον κουβά.

  Κατ αρχήν θέλω να τονίσω ότι δεν προκύπτει πουθενά από τα γραφόμενά μου τοποθέτηση που να δείχνει αν ήμουν υπερ του μεγαλύτερου τηλεοπτικού χρόνου του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Σαν γεγονός το ανέφερα και θεωρώ ότι ο τηλεοπτικός χρόνος δεν κερδίζεται πάντα μέσα από τις σωστές τηλεοπτικές θέσεις. Τρανταχτό παράδειγμα η παρουσία του Παπαθεμελή τόσο στο Ντιμπειτ όσο και γενικά στα μίντια και η απουσία των Οικολόγων από οποιοδήποτε μέσο. Επίσης δεν κατηγόρησα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός ο αυξημένος χρόνος προήλθε από αυτόν κατόπιν συμφωνίας ή οτιδήποτε άλλου.

  Συμφωνώ ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται και σε θέσεις που είχε, ειδικά στο άρθρο 16 όπου είμαι και σύμφωνος … , ενώ συμφωνώ ότι ήταν χαζή η βίαιη αντίδραση του Μπενι.

  Για την απροκάλυπτη υποστήριξη στον Μπένι ήταν αναμενόμενη η στήριξη αλλά όχι η απροκάλυπτη στήριξη, η οποία θα δημιουργήσει ενδεχομένως αντίθετα αντανακλαστικά σε κάποιους.

  Δεν ξέρω αν η καρέκλα θα καταφέρει να ενώσει το ΠΑΣΟΚ και να αποτρέψει τη διάσπαση. Με δεδομένη την ευστοχία σου σε εκτιμήσεις σε προγνωστικά ίσως και να έχεις δίκιο. Ο χρόνος θα δείξει, πάντως ο Μπενι έχει μπει εξαιρετικά δυναμικά και δεν ξέρω πως θα του βγει αυτό.

  Τέλος διαφωνώ λίγο στην σταθερότητα του πολιτικού του λόγου του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής σημείο: θεωρώ ότι αρχικά ήταν πιο δεκτικός ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενα συνεργασίας σε αντίθεση με το χρονικό διάστημα πριν από τις έγινε όπου έγινε θεωρώ εντελώς αδιάλλακτος σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Την σταθερότητα κρίνω της επιλογής και όχι το περιεχόμενο.

 14. notarius said

  Φίλε galobasket για ακόμα μια φορά είμαι αναγκασμένος να διαφωνήσω μαζί σου όσον αφορά την τοποθέτηση σου για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και όπως αντιλαμβάνομαι βλέπουμε τα πράγματα από τελείως διαφορετικό πρίσμα (δεν ισχυρίζομαι ότι τα βλέπω από το ορθό απλώς την εκτίμηση μου απηχώ βάσει συγκεκριμένων γεγονότων). Ο ΣΥΡΙΖΑ καθ΄όλη τη διάρκεια της ύπαρξης του, και δεν αναφέρομαι μονάχα στις πρόσφατες εκολογές, δεχόταν μία ιδιότυπη «πολεμική» από τα μέσα, όχι με την έννοια της μη προβολής των θέσεων του, αλλά με την έννοια της παρουσίασης του ως ετερόφωτη και συγκεχυμένη πολιτική πρόταση, τουτ’ έστιν ως φερέφωνο και δορυφόρος του ΠΑΣΟΚ (θυμίσου τις εκλογικές αναμετρήσεις του 1993 και του 2000).Σ’ αυτό συνεπικουρούσε και το ΠΑΣΟΚ που πάντα επεδίωκε συνεργασία όχι με τον ΣΥΝ αλλά με τις ψήφους του (βλέπε δηλώσεις Πάγκαλου) αλλά και το ΚΚΕ που προφανώς διεκδικεί την αποκλειστικότητα της αριστεράς στην Ελλάδα. Φυσικά κύριος υπαίτιος για αυτήν τη διαστρέβλωση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΝ, ο οποίος μέσω συγκεκριμένων στελεχών εξέθρεψε την άνω περιγραφόμενη κατάσταση. Και αναφέρομαι βέβαια στους Δαμανάκη, Μπίστη, Κουναλάκη, Ανδρουλάκη κλπ. στελέχη που ανέκαθεν ήταν ρέκτες της εξουσίας και γι’ αυτό και βρήκαν στέγη στο ΠΑΣΟΚ απαλλάσσοντας τον ΣΥΝ από την φθοροποιό παρουσία τους. Ο Κωνσταντόπουλός ως αρχηγός του ΣΥΝ ναι μεν δεν παρεξέκλινε από τις αριστερές πεπατημένες αλλά διατηρούσε και μια αχλύ επικείμενης συνεργασίας. Ο Αλαβάνος αντιθέτως εκπροσωπεί την κυρίαρχη τάση στον ΣΥΝ, το αριστερό ρεύμα, το οποίο επιδίωκει τον σαφή και πέρα πάσης αμφιβολίας αριστερό προσανατολισμό του κόμματος. Συγγνώμη που σε κουράζω με τα εσωκομματικά του ΣΥΝ, αλλά είναι βασικά για την ποιότητα του πολιτικού λόγου. Συνεπώς αφού πλέον ο ΣΥΝ διαθέτει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, δεν αλλοιθωρίζει προς το ΠΑΣΟΚ και δεν υφίσταται παρανόηση μήπως αυτό ενοχλεί; Στην άνοδο του ΣΥΝ εκτός από αυτά που αναφέρει ο τσάρος και επεσήμανα κι εγώ πρωτύτερα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό ο σαφής διαχωρισμός του από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατ’ εμέ ήταν ζωτικής σημασίας. Συνεπώς για να αντιστρέψω το επιχείρημα σου η απόλυτη άρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ δεν συνιστά αδιαλλαξία αλλά αντίθετα συνέπεια θέσεων και στιβαρότητα πολιτικού λόγου. Αυτό ακριβώς επεδίωκε ο Αλαβάνος και με τα τωρινά δεδομένα κρίνεται επιτυχημένος.
  Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω κάτι σχεικά με την κίνηση του Βενιζέλου. Η κίνηση του μπορεί να ήταν αήθης, άτιμη άκαιρη και δείγμα πολιτικού πρωτογονισμού πλην όμως σίγουρα δεν ήταν χαζή. Ο Βενιζέλος είναι ευφυής άνθρωπος και ξέρει τι κάνει. Αν θα το πετύχει θα φανεί στο μέλλον.

 15. galobasket said

  Ήταν ίδια η στάση του Αλαβάνου απέναντι στο ΠΑΣΟΚ στις αρχές που ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ και ίδια στο τελείωμα; Νομίζω ότι υπάρχει διαφοροποίηση ειδικά στο τέλος όπου ανέβασε αρκετά τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και εκ του αποτελέσματος καλά έκανε.

  Διαφωνώ με την επιλογή της αριστεράς να απομονώνεται και να περιχαρακώνεται στο καβούκι της από την στιγμή που ακόμη έιναι μειοψηφία. Θα πρέπει για μένα να μπει πιο δυναμικά στο παιχνίδι υπό προϋποθέσεις πάντοτε ότι δεν θα χάσει το στίγμα της και δεν θα συμβιβαστεί με κατευθύνσεις διαφορετικές από τον ιδεολογικό της χαρακτήρα όποιος και αν είναι αυτός στη σύγχρονη εποχή.

  Δεν έκανα καμία αναφορά στη διαχρονική αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ από το μέσα και ακόμη και αυτά που είπα για τη φετινή του αντιμετώπιση δεν σημαίνουν ότι ήταν ανεπιθύμητη η πληθωριστική , δική μου άποψη, προβολή του φέτος εν συγκρίσει με το παρελθόν. Πρόβλημα με την προβολή είχα φέτος με τη Δημοκρατική Αναγέννηση, η οποία ακόμη δεν κατάλαβα γιατί συμμετείχε στο Ντι μπειτ.

  Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι ο Μπενι είναι χαζός και η πολιτική δεν χωρά συναισθηματισμούς. Απλά θεωρώ ότι αν περίμενε μια μέρα παραπάνω θα ήταν πολύ καλύτερα για αυτόν. Θεωρώ ότι βιάστηκε και προσέβαλλε με την πράξη του ακόμη και τον αστικό καθωσπρεπισμό.

 16. notarius said

  Νομίζω ότι αδικείς τον Αλαβάνο προσάπτοντας του μεταβλητότητα, αφού εξ αρχής διατράνωνε την απόλυτη του άρνηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Αν εννοείς ότι προεκλογικά ανέβασε τεχνηέντως τους τόνους για ψηφοθηρικούς λόγους εις βάρος του ΠΑΣΟΚ θα συμφωνήσω, αλλά το θεωρώ απόλυτα θεμιτό και τίμιο. Το μέλλον θα δείξει την σταθερότητητα της θέσης του ή όχι.
  Η αριστερά με το να διατυπώνει με σαφήνεια τον χώρο δράσης της δεν απομονώνεται, αλλά αντιθέτως επιβιώνει. Με τα τωρινά δεδομένα δεν μπορώ να δω πως μπορεί να επιευχθεί συνεργασία της αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ αφού πρεσβεύουν τελείως διφορετικές πολιτικές. Το κύριο μέλημα της αριστεράς πρέπει να είναι η ενοποίηση των τάσεων της. Περιχαράκωση υπάρχει όσο είναι διασπασμένη και όχι όσο απορρίπτει συλλήβδην ανέφικτες συνεργασίες.
  Για τον Βενιζέλο συμφωνώ, αλλά το προσεχές μέλλον θα δείξει την ορθότητας των κινήσεων του. Πάντως ο Παπανδρέου δεν είναι τόσο αναλώσιμος όσο θα περίμεναν μερικοί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: